NI SLIŠALA

FOTO: Grizel in praskal, do čebelic ni mogel

Objavljeno 05. junij 2017 23.23 | Posodobljeno 05. junij 2017 23.24 | Piše: Špela Ankele

Pri 89-letni Francki Štular se je ponoči oglasil medved, morda tisti iz Kamniške Bistrice. Ker je pred spanjem odložila slušni aparat, lomastenja ni slišala, zjutraj pa – razdejanje.

Francka Štular, ki živi v najdaljši slovenski vasi, ob čebelnjaku, na katerem so sledi medvedovih krempljev. Foto: Špela Ankele

KOKRA – Minuli teden smo iz doline Kamniške Bistrice poročali o medvedu, ki se je lotil čebelnjaka, iz doline Kokre je prišla vest s podobno vsebino. Medved – morda celo isti, ki se je lotil čebelnjaka v Kamniški Bistrici – je prišel čisto do hiške v Kokri. Ta vas velja za najdaljšo v Sloveniji, saj je med hišo na začetku in tisto koncu vasi nanizanih kar 11 kilometrov in še 200 metrov. No, pred nekaj dnevi se je medved lotil čebelnjaka, prislonjenega k hiški, v kateri živi 89-letna Francka Štular.

»Pozno ponoči je bilo še vse v redu, ko pa sem se zjutraj zbudila, sem videla razdejanje. Tako sem se ustrašila! Ti prekleta ž'val, ti!« pristna gorenjska beseda kar malce uide Francki, ko začne pripovedovati o medvedovem nočnem obisku. Vnuki so ji nekoč prinesli napis Pr' mam Franck, zato njeno, s temnim lesom obdano domovanje od zunaj malo spominja na kakšno od prijetnih planinskih postojank. In čeprav je čebelnjak naslonjen na hiško, sogovornica nepovabljenega gosta – k sreči – ni ne videla ne slišala, saj je tudi tisto noč odložila slušni aparat.
 

Poškodoval konje, klal ovce
Pretekle obiske kosmatinca v dolini Kokre je domačin Stane Bergant, lovec in kmetovalec, opisal z besedami: »Pred nekaj leti mi je medved poškodoval plemensko rodovniško kobilo, ki smo jo morali zasilno zaklati. Čez nekaj dni je na Jezerskem poklal nekaj ovac, najdeni so bili sledi medveda in kadavri. Kljub očitni povezavi obeh napadov in fotografijam ter strokovnemu poročilu veterinarja je ministrstvo za okolje na pritožbo odgovorilo negativno, ker njihov pooblaščenec na kraju napada ni našel sledi medveda in kadavra kobile. Logično je, da ob takem odnosu države marsikdo obupa in škode ne prijavlja več, seveda je ne prijavljajo niti kmetije, na katerih se je prenehalo kmetovati in so se zarasle. Zaradi neizdelane metodologije vrednotenja se ne prijavlja škode v gozdovih. Po logiki zagovornikov številčne divjadi bi bilo idealno stanje takrat, ko kmetij ne bo več in tudi prijav škode ne.« Naj malo pazijo, ko bodo hodili tukaj. Bojim se, da bo še prišel naokoli.

Iz sledi, ki so ostale za kosmatincem, gre sklepati, da se je čebelnjaka resno lotil, saj so na lesu dobro vidne sledi njegovih krempljev. »Videti je, da je kar fino grizel in praskal, ampak do čebelic k sreči ni mogel. Čebelice imam zelo rada, poznajo že moj glas. Vedno so mirne, a po medvedovem obisku so bile močno razdražene, celo pičila me je ena, kar se nikoli ne zgodi,« pojasni Štularjeva mama in nadaljuje pripoved o tem, da je žival na čebelnjaku povzročila pravo razdejanje, saj so trske kar sfrčale po travniku, poleg tega pa je nepovabljeni nočni gost potacal netresk, ki je bil pred čebelnjakom zasajen v večjem cvetličnem loncu, in povaljal travo tu ob hiši. »Najbrž ga je nato nekaj zmotilo, pa je prenehal in odšel,« razmišlja Kokrčanka in pogleda proti cesti, speljani med Preddvorom in Jezerskim. Ko po tej cesti pripelje tovornjak ali se po njej zapodi kakšen od bolj urnih motoristov, se vse do Franckine hiše zareže glasen zvok.

Kot pravi sogovornica, medvedovi obiski tod okoli niso pogosti, in ravno zaradi tega bi rada obiskovalce kokrških gozdov opozorila na kosmatinca. Ljudi ob lepih junijskih dneh niti ni malo, kajti nedaleč od Franckine hiše so izhodišča za okoliško hribovje – za Kokrško sedlo, Grintovec, Kokrsko Kočno in Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu. Na te hribe vodijo planinske poti tudi iz doline Kamniške Bistrice, zato je nemara res verjetno, da po Kokri hlača isti kosmatinec, ki je minuli teden uničil panje Čebelarskega društva Kamnik. 
»Naj malo pazijo, ko bodo hodili tukaj. Bojim se, da bo še prišel naokoli. Kako se ne bi bala, saj je zver,« še doda 89-letnica iz Kokre in nam ob slovesu prijazno podari nekaj netreskov, ki so jih iz zemlje izruvale medvedove tace.

Deli s prijatelji