NOVOSTI

FOTO: Google za petami Borutu Pahorju

Objavljeno 30. januar 2014 11.59 | Posodobljeno 30. januar 2014 12.05 | Piše: A. K.

Slovenija je tudi uradno postala 55. država na svetu s storitvijo Street View, letos se nam obetata še dve novosti.

Google je svojo pot v Sloveniji začel julija lani.

LJUBLJANA – Ameriški spletni velikan Google je uradno vključil storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, s katero so v Googlovih spletnih zemljevidih na voljo tudi 360-stopinjske fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti. Slovenija je tako postala 55. država na svetu s to storitvijo. 

Sani na smučiščih in kamere pri Pahorju

Darko Dujič, odgovorni za razvoj poslovanja za Adriatik regijo, je ob tem povedal, da se Sloveniji še letos obetata dve novosti. Google bo namreč uporabnikom omogočil vpogled v prostore predsednika Boruta Pahorja v predsedniški palači, prav tako pa bodo na slovenska smučišča poslali tudi sani, opremljene s kamerami.

Priročen za učitelje in učence

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo omenjeno storitev pozdravlja z odobravanjem, ob tem pa si želi, da bi z razvojem spleta v Sloveniji izobrazili učitelje ter razvili digitalne in e-vsebine. »In to zato, da bi imeli kompetentne e-državljane,« je povedal Pikalo.

Ob tem je dodal, da se zaveda, kako kakovostna storitev je Street View, saj se lahko ob njej slovenski otroci učijo. »Naši učitelji ga bodo uporabljali pri pouku, učenci pa pri pripravi seminarskih nalog. Prepričan sem, da bo storitev zelo priročna v našem izobraževalnem sistemu,« zaključuje minister.

Od zdaj več turistov?

Street View naj bi prav tako pripomogel k boljšemu razvoju slovenskega turizma. O tem je prepričana tudi Karmen Novarlič, vodja sektorja za turizem SPIRIT Slovenija. »Digitalizacija je turizem zagotovo zelo zaznamovala. Bolj kot smo prisotni na mednarodnem omrežju, bolj si lahko Slovenija nadeja večje število obiskov tako na spletnih straneh kot tudi rezervacij turistov,« je povedala Novarličeva.

Zagotovili varovanje zasebnosti

Sicer pa je zaradi podrobnih posnetkov Googlov Ulični pogled v mnogih državah izzval nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Pri Googlu so obljubili, da bodo zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. »Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti,« so povedali Googlovi predstavniki. 

Deli s prijatelji