NA JAPONSKO

FOTO: Gejše, traminec in kranjska

Objavljeno 20. maj 2012 21.18 | Posodobljeno 20. maj 2012 21.18 | Piše: S. K.

Slovenska delegacija je osvojila deželo vzhajajočega sonca.

Nasmejane in gostoljubne Japonke so se navdušile nad Slovenci (foto: mediaspeed.net).

Ni skrivnost, da glas o vrhunski slovenski vinski kapljici seže v deveto vas. Celo v deželi vzhajajočega sonca, na Japonskem, jo poznajo. Tja sta odšla tudi Danilo in Magda Steyer, vinarja iz Plitvice pri Gornji Radgoni, ki na Daljnem vzhodu širita glas o svojih vinih, predvsem o dišečem tramincu. K dobri kapljici spada tudi odlična hrana, zato se jima je pridružila tudi kuharska ekipa iz znane gostilne Rajh. V uglednih restavracijah v Tokiu, kjer potekajo predstavitve, Steyerjeva vina spremljajo slastna orehova potica, bučno maslo na ajdovem kruhu in druge slovenske dobrote. Japoncem so tako všeč, da se za Steyerjevo ekipo selijo z degustacije na degustacijo, zelo iskani pa so tudi recepti za jedi.

Še več – Japonci so nad Slovenijo tako navdušeni, da družno prepevajo tisto znano domačo En hribček bom kupil in Zdravljico. Svoj obisk na eni od predstavitev je napovedala tudi slovenska veleposlanica na Japonskem Helena Drnovšek, sestra pokojnega Janeza Drnovška. Sicer pa so, tako kot vsi, ki obiščejo Japonsko, na lastni koži izkusili, kako draga je dežela vzhajajočega sonca. Za kozarec vina je treba odšteti vsaj 8 evrov ali celo več.

Deli s prijatelji