HEROJSKO

FOTO: Ganljiva zmaga človečnosti nad brezumno naravo

Objavljeno 08. november 2012 11.34 | Posodobljeno 08. november 2012 11.34 | Piše: T. L.

Fotografija moškega, ki v Dupleku iz deroče vode rešuje psa, je navdušila hrvaške kolege, ki so se odločili dobrega človeka poiskati.

Presunljiva fotografija: Peter v boju z deročo vodo rešuje svojega Ramba.

DUPLEK – Po katastrofalnih poplavah, ki so te dni divjale po Sloveniji, smo bili priča številnim herojskim in ganljivim zgodbam. Na sosednjem Hrvaškem je veliko pozornost pritegnila fotografija moškega, ki iz deroče vode rešuje svojega psa. Trenutek je v fotografski objektiv ujel Delov fotograf Tadej Regent, fotografija pa je preplavila hrvaške medije. Zaradi fotografije se je ekipa časnika Jutarnjega lista odpravila v Duplek – da bi poiskali moškega s fotografije, o katerem niso vedeli nič. 

Kdo je bradati moški na fotografiji?

Tako so se novinarji, opremljeni le s fotografijo, ki je bila objavljena na zadnji strani Jutarnjega lista, odpravili iskat moškega. »Kdo je bradati moški na sliki? Ga poznate?« so spraševali policiste in lokalno prebivalstvo v razdejanem Dupleku, vendar sprva brez uspeha.

Po krajšem poizvedovanju pa so novinarji vendarle imeli srečo: v središču Zgornjega Dupleka so naleteli na nekoga, ki je prepoznal moškega na fotografiji in jih napotil na eno od najhuje poplavljenih področij. Že po nekaj kilometrih hoje je ekipa na poplavljenem dvorišču zagledala moškega, ki je ustrezal tistemu na fotografiji.

Upokojeni krojač v deročo vodo po pasjega prijatelja

»A, vi ste to objavili. Da, to sva jaz in moj pes Rambo,« je povedal 70-letni Peter Žlahtič, sicer upokojeni krojač, ki se je takoj pošali, da je v življenju počel različne stvari, samo v operi še ni pel.

»Kako naj vam to opišem ... Naenkrat je voda začela nezadržno prodirati na dvorišče in proti hiši. Na to nas ni nihče opozoril, in ko sem pogledal na dvorišče, je bilo že polno vode. Slišal sem Ramba, kako je zavijal, ujet v koruzniku. Ni mogel ven, ker je voda zaprla vrata. Vsi so mi rekli, naj počakam čoln, ampak jaz sem hitro skočil v motno vodo. Zgrabil sem ga za ovratnico. Najtežje je bilo, ko sem se vračal, saj so me udarjali hlodi in vejevje. Ampak Ramba sem rešil. Danes jaz njega, jutri on mene,« je pripovedoval Peter, medtem ko se mu je še vedno preplašen sedem let star rotvajler Rambo motal okoli nog.

Peter ve, da ju z Rambom veže pravo prijateljstvo. O tem je bil prepričan že pred katastrofalnimi poplavami. 

Oglejte si v fotogaleriji Petrov boj z vodo in njegovo reševanje Ramba.

Deli s prijatelji