REALNOST NAŠE OBALE

FOTO: Furs zapečatil hiške v portoroškem 
kampu

Objavljeno 21. maj 2017 10.53 | Posodobljeno 21. maj 2017 10.53 | Piše: Ksenija Koren

Vse kaže, da bodo številne mobilne hišice v kampu Lucija kmalu na prodaj na javni dražbi. Med davčnimi neplačniki sta namreč tudi podjetji ABF in ABF turist, ki v kampu ponuja najem hišk.

Kamp v Luciji. Foto: Ksenija Koren

Če še iščete destinacijo za letošnje počitnice, nikar ne pogledujte proti mobilnim hiškam v portoroškem kampu Lucija. Kakšnih petnajst enot, ki stojijo levo, takoj za vhodom v kamp, tako da jih noben obiskovalec portoroškega kampa ne more spregledati, je zapečatenih.Vhod v sleherno od njih je s svojim značilnim trakom polepila Finančna uprava Republike Slovenije (Furs). Seveda ne brez razloga. Stojan Glavač, pri Fursu zadolžen za odnose z javnostmi, nam je pojasnil: »Montažne hiške so zapečatene zaradi rubeža davčnega dolga.« To pomeni, da ne nasedajte spletni, telefonski ali kakršni koli drugi ponudbi za te montažne objekte.

Državi niso plačali

Poslovne evidence in spletna stran finančne uprave razkrivajo, da sta med davčnimi neplačniki tudi podjetji ABF in ABF turist, ki ponuja najem mobilne hiške v kampu Lucija. Poleg portoroških imajo v ponudbi tudi mobilne hiške v Termah Čatež. Baza Gvin razkriva, da se je podjetje ABF turist, registrirano za upravljanje počitniških domov in letovišč, znašlo na seznamu davčnih neplačnikov, ker ima že več kot 90 dni neplačanih za več kot 5000 evrov davčnih obveznosti. Skupni dolg podjetja je 25. aprila letos znašal med 50.000 in 100.000 evri, kar pa je znatno manj kot mesec prej, ko je bilo podjetje ABF turist še na seznamu davčnih dolžnikov z od 100.000 do 300.000 evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Težave podjetja so se začele oktobra 2015, ko je Furs nekaj mesecev zapored opozarjal na neplačane prispevke za plače, potem pa je 25. junija lani objavil, da podjetje, ki ima sedež na Prešernovi cesti v Izoli, dolguje že več kot sto tisočakov davkov.


Štiri že prodali

Imajo pa štiri mobilne hišice iz kampa Lucija že nove lastnike. Predstavnik Fursa Glavač je povedal, da so bile štiri hišice, ki so jih lani novembra zapečatili, že prodane. Izklicna cena na prvi dražbi je bila po naših podatkih 12 in 13.000 evrov, finančna uprava pa je po Glavačevih informacijah zanje iztržila od slabih 10.000 do 16.000 evrov. Vse hišice so v dobrem stanju in opremljene. V kamp so jih pripeljali že pred tremi leti, a prvi dve sezoni niso sprejemale gostov.

Na istem naslovu v Izoli kot podjetje ABF turist je tudi podjetje ABF, ki se ukvarja s posredovanjem začasne delovne sile. Tudi to podjetje je na Fursovem seznamu davčnih neplačnikov, 25. aprila letos so državni blagajni dolgovali med 100.000 in 300.000 evri. Njihove davčne težave so se začele s prvo Fursovo objavo 25. avgusta 2014, ko so dolgovali med pet in deset tisočaki.

Zapečatili so jih že pozimi

Glavač je pojasnil, da so uslužbenci obalne izpostave finančne uprave hiške zapečatili že pozimi, novembra lani. Vendar pa postopek s tem še ni končan. Kot pojasnjuje Glavač, je »trenutno vložen sodni spor zaradi ugotavljanja lastništva teh premičnin. Ko bo na sodišču razjasnjeno lastništvo, bomo premičnine dali na javno dražbo ali jih prodali z zbiranjem ponudb. Na takšen način bomo poskušali poplačati davčni dolg.«

Evidenca Gvin razkriva, da se podjetje ABF turist letos pravda v kar treh postopkih. Tožijo jih skupaj s podjetjem ABF, in to za 41.000 evrov, Hoteli Bernardin, ki želijo prenehanje vznemirjanja. Sodnica Petra Leskovic Potočnik je letos opravila dve razpravi, zadnjo 11. aprila. Zanimivo je, da tudi podjetje ABF toži Hotele Bernardin za ugotovitev veljavnosti pogodbe in plačila 271.000 evrov.


V Portorožu meduze

Slovenska obala se je ta teden že kopala v soncu, ki je številne kopalce tudi pognalo v morje. V ponedeljek, ko je v večjem delu države deževalo, so se najbolj pogumni že namakali v morju. Pogumni tudi zato, ker v vodi ne manjka na videz povsem simpatičnih klobukov meduz.

Višji je znesek v zadevi, v kateri na okrožnem sodišču v Novi Gorici sodi sodnik Marjan Stopar. V tej zadevi toži družba ABF turist družbo M Mobil za več kot 57.000 evrov. Podjetje M Mobil iz Ljubljane, ki se ukvarja s stavbnim mizarstvom in tesarstvom, je blokirano od 10. januarja letos. ABF turist toži tudi podjetje SOS 24h EUROPA, ki se ukvarja s cestno asistenco, za plačilo 598 evrov. 

Deli s prijatelji