OGROMNA ŠKODA

FOTO: Frenku zgorela hiša, staršem že kozolec

Objavljeno 17. marec 2017 15.48 | Posodobljeno 17. marec 2017 15.48 | Piše: Jaroslav Jankovič

Francu in Sabini Pugelj ogenj iz dimnika sredi noči uničil hišo, požar gasilo 70 mož.

Frenk na pogorišču dnevne sobe. Foto: Jaroslav Jankovič

PRI CERKVI - STRUGE – V Struški dolini na Dolenjskem je minula sobota tiho legla k počitku. Čeprav se pomlad že prebuja, vetra ni bilo. V naselju Tržič pri kraju z malce nenavadnim, a starodavnim imenom Pri Cerkvi - Struge v občini Dobrepolje se je nekaj minut čez 11. zvečer pri sosedu Tinetu Oberstarju skozi okno nekaj zabliskalo. Pogledal je v temo in nemo obstal, hiša soseda, 46-letnega gozdarja sekača Franca Puglja, je bila v ognju.

»Gorelo je na sredi ostrešja,« nam je povedal vidno prizadeti Tine, po poklicu elektrikar.

Poklical je gasilce in sprožil alarm, sirene gasilcev so rezko zarezale v mirno noč prelepe Struške doline, ki jo zarobljajo smrekovi gozdovi.

Pugelj nas je s solznimi očmi popeljal po pritličnem delu požgane hiše, kjer so stene počrnele, pohištvo pa zoglenelo. Na steni je bila plastična električna omarica, zvita, kot bi bila iz plastelina.

»Na, pred kratkim mi je sosed Tine, ki je zagledal požar, popravil elektriko. Fejst fant je. Pred časom je crknila centralna in sem dal popraviti. Zdaj se je vse skupaj sesulo v pepel.«

A ko smo povpraševali gasilce o lastniku požgane hiše, nam je starejši gasilec rekel: »Pa to je brat Mira Puglja z Vidma, avtomehanika, ki je dal predelanega golfa Liljani Flisar iz Male vasi.« O mehaniku Puglju, ki je predelal golfa za invalidko, ki boleha za multiplo sklerozo, smo pisali 17. februarja.

Pozni klic

Franc, ki kličejo kar Frenk, je bil s prijatelji, ko je zagorelo. »V osmih minutah sem bil doma, pa ni nič pomagalo.«

Žena Patricija je bila s hčerkama na domačiji svojih staršev v Zdenski vasi, ko je ob enajstih zvečer zazvonil telefon. »Pozno je bilo, da bi me nekdo kar tako klical. Sem kar slutila, da ne bo nič dobrega.« Sedla je v avto in se odpeljala v 14 kilometrov oddaljeni Tržič. »Ko sem prišla, je bilo okoli hiše vse polno gasilskih vozil, gasilci so gasili požar.«

Kaj več kot pogasiti niso mogli storiti. K sreči ni bilo vetra in se ogenj ni razširil na nekaj metrov oddaljeno gospodarsko poslopje z garažami.

Pri gasilcih je zazvonilo ob 23.06, prihiteli so iz štirih gasilskih društev: PGD Videm, Zdenska vas, Struge in Kompolje. V napad je šlo okoli 50 gasilcev, ki jim je pomagalo okoli 20 sosedov in vaščanov. Pripeljali so se tudi iz drugih vasi. Policija, forenziki in gasilci požar še preiskujejo, neuradno pa sumijo, da se je požar razvil iz dimnika sicer zgledno obnovljene hiše.

Domačija Pugljevih je ena starejših v kraju, zagotovo tudi ena lepših. Kot nam je povedal Frenk, je šest hektarjev zemlje v enem kosu okoli hiše. Dejal je še, da so bila vratca dimnika odprta. Gasilci, ki z vaščani sanirali požarišče, so nam namignili, da bi lahko v dimniku nastal pritisk in odprl vrata, skozi katera bi ušle iskre. Ko so se vnele saje, se je nato vnel tram in ogenj je bil v strehi.

Kot so povedali gasilci, je na kakih 18 metrov dolgi in šest metrov široki hiši zagorelo ostrešje okoli 170 kvadratnih metrov.

V nedeljo zjutraj je bil pogled na nekoč urejeno domačijo res žalosten: z ostrešja so metali še zadnje ostanke, pritlični bivalni prostori so bili popolnoma ožgani in stene počrnele, na tleh pa za tri prste pepela.

Ogenj vzel hišo, prijateljev pač ne

image

Iz ožganega lesenega skeleta se je kadilo še naslednji dan. Foto: Igor Mali

Sabina in Franc Pugelj se zahvaljujeta vsem gasilcem, sosedom, vaščanom in prijateljem, ki so jima ob tragediji priskočili na pomoč. »Ogenj nama je v nekaj urah odnesel hišo, dobrih ljudi in prijateljev pa nama ni vzel. Vsem še enkrat iskrena hvala za pomoč.«  

Vsepovsod razpoke

Kot nam je povedala Sabina, sta s Frenkom poskušala vzdrževati obe hiši, zato je Frenk tu in tam prespal v Tržiču. »Saj veste, hišo je treba vzdrževati in pozimi ogrevati. Poleti sva uredila vrt in njivo, uredila ograjo in hlev za kokoši.«

Domačini so ugibali, ali bi se dalo hišo obnoviti tako, da bi očistili spodnji del in ohranili vsaj ploščo. Nato bi nanjo dodali ostrešje. Pa z obnovo verjetno ne bo nič. Ko smo se s Frenkom sprehodili po spodnjih ožganih prostorih, nas je opozoril: »Vidite, omet je odstopil, vsepovsod so razpoke.« 
Na stropu smo ugledali za prst debelo režo. Upanja na obnovo je žal bolj malo. Strokovnjaki poudarjajo: če se betonska plošča pregreje, če je torej dlje izpostavljena visokim temperaturam, beton razpade. In treba je zidati na novo.

Frenk je samostojni gozdar sekač. »Pozimi ni bilo veliko dela, zdaj bo malo bolje.« A cena lesa in drv je nizka, zato tudi sekači niso preveč dobro plačani. »Ne vem, ne vem, kaj bom,« je Frenk odgovoril, ko smo ga vprašali, kaj bo storil. S Sabino bosta težko kos obnovi, saj je škode neuradno kar za 130.000 evrov.

Za konec povejmo še to, da je to drugi požar na Pugljevi domačiji: »Leta 1970, se pravi v mojem rojstnem letu, je staršem zagorel kozolec.«

 

Deli s prijatelji