ŠTUDENTI POD VLADO

FOTO: »Francka za vozom, mi za busom«

Objavljeno 03. junij 2014 18.44 | Posodobljeno 03. junij 2014 18.45 | Piše: STA, P. J.

DIjaki in študenti so šli danes na ceste zaradi subvencij.

Shod dijakov in študentov.

LJUBLJANA – Nekaj več kot 100 dijakov in študentov je na javnem potniškem protestu pred vladnim poslopjem zahtevalo ureditev subvencij za vozovnice do konca koledarskega leta. Gre za zakonsko določeno pravico, ki jo mora vlada izpolniti, iz katere proračunske postavke bo denar šel, pa ni problem mladih, je poudaril predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Imajo dovolj

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) sta današnjo simbolno gesto, kot so označili protest pred vladnim poslopjem v Ljubljani, pripravili s podporo avtoprevoznikov Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Po sporočilu sredi maja, da je zmanjkalo denarja za subvencije dijaških in študentskih prevozov, je vlada sicer zagotovila sredstva za subvencije do konca junija, dijaki in študenti pa zahtevajo rešitev do konca koledarskega leta, ki jo je premierka Alenka Bratušek sicer tudi obljubila.

»Sredstev do konca leta še vedno ni, dijaki in študenti pa ne bomo kupili parcialne, dvomesečne rešitve,« je v izjavi za medije ob protestih dejal Schmidt. Rešitev zahtevajo nemudoma, in sicer ta teden, sicer se bodo po njegovih besedah pridružili avtoprevoznikom, ki za 10. junij napovedujejo vsesplošne demonstracije. Kot pojasnjuje Schmidt, obstaja nevarnost, da bodo dijaki in študenti z novim šolskim letom ostali brez subvencij in bodo tako za vozovnice plačali tudi po 100 evrov mesečno več.

Kot je poudaril Schmidt, gre za zakonsko dodeljeno pravico, vladi pa je enostavno zmanjkalo denarja. »To je treba načrtovati pravilno in zagotoviti sredstva za dijake in študente,« je dejal. Po njegovih besedah imajo dovolj tega, da v predvolilnem času poslušajo o prioritetah mladih in o prihodnosti mladih, »potem pa za neke osnovne stvari ni denarja in ni posluha«.

Po Schmidtovih navedbah subvencije prejema okoli 60 odstotkov dijakov in 30 odstotkov študentov, kar pomeni okoli 75.000 družin. Podpredsednik DOS Matic Matjašič je pojasnil, da povprečna subvencionirana vozovnica stane okoli 25 evrov, nesubvencionirana pa okoli 150 evrov.

Jasni slogani

Matjašič je tudi poudaril, da se ne ubadajo s tem, zakaj sredstva niso zagotovljena, saj je to, od kod bodo denar vzeli, stvar vlade, ki je odgovorna za proračun. »Za nas je pomembno, da so karte v prodaji po subvencionirani ceni, ker je to zakonska obveznost in dijaki morajo v šolo – sploh te dni, ko poteka matura,« je dejal podpredsednik DOS.

Maturo so danes v času današnjega polurnega uličnega protesta pisali tudi na srednji šoli v neposredni bližini vladnega poslopja in se prišli pritožit nad hrupom. Dijaki in študenti, ki so se na protest pripeljali z avtobusom LPP, so prišli namreč opremljeni s piščalkami, zaradi katerih je bilo na ulici glasno. Nosili so tudi transparente, med drugim so bili na njih napisi Francka za vozom, mi za busom, SLO nazaj na tir in Peš na borzo.

Deli s prijatelji