SLAVNI VLOMILEC

FOTO: Fakiju odklenkalo pri pokopališču

Objavljeno 22. februar 2017 21.21 | Posodobljeno 22. februar 2017 21.21 | Piše: Aleksander Brudar

Fahrudin Čaušević zanika, da bi vdrl v stanovanje, pravi, da je bil takrat pri tašči. Zvezdnik Kmetije naj bi kot maček lezel skozi prezračevalni jašek in plezal po lestvi.

Faki ne priznava krivde. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Le slabe tri mesece zatem, ko je izvedel, da bo moral zaradi ropa in velike tatvine za dve leti in osem mesecev v zapor (zaradi pritožbe, po naših podatkih glede višine kazni, sodba še ni pravnomočna), se je 32-letni Fahrudin Čaušević, nekdanji udeleženec resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek, kjer je imel vzdevek Faki, spet znašel na zatožni klopi. Tokrat zaradi greha, ki naj bi ga s še enim neznanim storilcem storil tik pred začetkom prej omenjenega sojenja, torej 9. novembra lani. Kazalci na uri so že odbili 20.15, ko naj bi dva storilca v bloku na naslovu Cesta Dolomitskega odreda 6 v Ljubljani v enem izmed stanovanj poskušala vzeti denar in vrednejše predmete. Ker velike sreče nista imela, sta stanovanje zapustila praznih rok, tako da je po prepričanju tožilstva ostalo pri poskusu kaznivega dejanja velike tatvine v sostorilstvu.

No, njun prihod v blok je precej spominjal na prave vlomilske podvige iz hollywoodskih filmov. Kot izhaja iz obtožnice, sta najprej odstranila železno mrežasto ograjo prezračevalnega jaška kletne garaže stanovanjskega bloka in tako skozi jašek vstopila v blok. Iz kleti sta se nato kot dve urni miški pretihotapila v peto nadstropje, se po lestvi povzpela skozi vzdrževalni jašek na streho bloka ter se po lestvi spustila do stanovanja v petem nadstropju.

Po prepričanju tožilstva naj bi eden izmed storilcev z neznanim primernim orodjem odprl balkonska vrata, kar je pomenilo prost vstop v stanovanje in začetek brskanja po vrednejših predmetih. Kot že rečeno, sta vlomilca stanovanje zapustila brez plena, a očitno sta bila pri načrtovanju dogodka premalo pazljiva.

Že drugič žrtev ropa

Eden izmed stanovalcev bloka je namreč v garaži videl, da manjka zaščitna ograja. Šel je po svetilko, njegov sosed domov po bundo, vmes pa poklical policijo in upravnika. Nato se je napotil okoli bloka, in ko se je vračal proti vhodu, je zagledal dva človeka, ki sta prihajala iz bloka. Eden izmed njiju je v roki nosil lestev, oba pa sta imela na glavi maski z odprtinami za oči. Storilca se za njegove besede, naj se ustavita, nista zmenila, ampak sta zbežala. Eden izmed njiju se je le toliko ustavil, da ga je poškropil s solzivcem po obrazu. Do njega je čez nekaj minut prišel kriminalist in ga peljal do viškega pokopališča, ali bi lahko prepoznal storilca. Policistki sta namreč tam pridržali nekega moškega, kaj kmalu se je izkazalo, da je to Faki, a stanovalec zaradi razdraženih oči ni mogel z gotovostjo potrditi, ali je to ta storilec. Njegov sosed pa je pozneje na policiji, ko so mu pokazali fotografijo prijetega moškega, povedal, da je bil po oblačilih prijetega 90-odstotno prepričan, da je ta eden izmed storilcev.

Obtoženi Čaušević je policistki, kot izhaja iz obtožnice, ki jo je spisala tožilka Liljana Tomič, izročil radijsko zvezo, vrtne rokavice, črno podkapo z izrezom za oči in svetilko. Dekleti v modrem sta ga ustavili, ker je po postavi in oblačilih ustrezal opisu storilca tatvine, o kateri sta bili prej obveščeni. Za oškodovanca v tem primeru je bil to že drugi rop. Kot je povedal v preiskavi, je pred 13 leti doživel brutalen rop v hiši na Lavrici. Meni, da so ga vlomilci najbrž našli zato, ker je bil že takrat izpostavljeni podjetnik. Povedal je, da mu niso vzeli niti prenosnega računalnika niti fotoaparata in podobnih tehničnih stvari. Po njegovem mnenju so iskali vrednejše predmete, ki pa jih doma zaradi slabih izkušenj nima.

Krivde ne priznava

Faki na sodišču krivdo za očitano kaznivo dejanje zanika. »Ne morem priznati nekaj, česar nisem storil,« je sporočil ljubljanski okrožni sodnici Ireni Škulj Gradišar. Dejanje je zanikal tudi v preiskavi, kjer je povedal, da je bil pri tašči. Ko je nato hodil čez cesto po Poti spominov in tovarištva, je zagledal dva policijska avtomobila. Ustavili so ga, mu rekli, da opravljajo kontrolo, nato so ga pregledali in odpeljali. Povedal je še, da na posnetku nadzorne kamere bloka ni on, saj ima oseba, ki zapušča blok, širše hlače, on pa je imel oblečene ozke džins hlače, prek katerih je imel oblečeno oprijeto Armanijevo trenirko. To so mu policisti zasegli, oblačilo pa ni imelo ne stranskih žepov in ne tako velikih žepov, kot je mogoče videti na posnetku. Na druga vprašanja tožilstva in sodišča pa ni odgovarjal.

Mogoče se bo drugače odločil na sojenju, ki se bo z njegovim zagovorom začelo 28. marca. Njegov zagovornik Andrej Baraga je med drugim predlagal, da se postavi tudi izvedenca antropološke stroke, ki bo lahko ob ogledu posnetka z bližine kraja kaznivega dejanja ter narejenih fotografij obtoženega ugotavljal, ali gre za isti osebi. Obramba bo poskušala Fakijevo nedolžnost dokazati tudi s tem, da so na kraju dogajanja našli odtise čevljev treh različnih ljudi, pri čemer nobeden od teh ne pripada obtožencu. Ne gre prezreti niti dejstva, da na jakni obtoženca niso zaznali dražečih spojin, značilnih za solzivec. Spojina, ki so jo našli, po ugotovitvah NFL najverjetneje izvira iz nečistoč in materiala jakne.

Deli s prijatelji