REKA REKA

FOTO: Ekološki spust za čisto Reko

Objavljeno 21. junij 2015 15.28 | Posodobljeno 21. junij 2015 15.28 | Piše: Primož Rojc

Reka Reka je iz leta v leto manj onesnažena, a so letos kljub temu na suho prinesli 350 kilogramov kosovnih odpadkov, večino z divjih odlagališč.

Ekološka zavest ob tem pogledu kar pošteno zardi. Foto: Primož Rojc

ILIRSKA BISTRICA – Reka Reka izvira na Hrvaškem tik ob meji in je največja tekoča voda v tem delu Slovenije. Pod Zabičami se njen tok umiri, v Ilirski Bistrici se ji v sotočju pridruži še Bistrica. Njena 54-kilometrska pot se konča v Mohorčičevi jami v Škocjanskih jamah, po 33-kilometrskem podzemnem toku pa pride na površje v Italiji kot Timava.

Umazana, smrdeča voda

Zaradi nekdaj močne ilirskobistriške industrije je do 1990. veljala za eno najbolj onesnaženih slovenskih rek, kar je ogrožalo Unescovo zaščito Škocjanskih jam. Leta 1987 so na njeno onesnaženost opozorili člani Jamarskega društva Netopir s prvim spustom za čisto Reko. Potekal je od Zabič do Škocjana in nato do izliva Timave v morje. Udeleženci so upali, da ne bodo padli v umazano in smrdljivo vodo. Iz nje so pobirali tudi smeti, nabralo se jih je 400 kilogramov. Ko je propadla največja onesnaževalka, Tovarna organskih kislin, in so v Lesonitu ukinili mokri postopek izdelave plošč ter zgradili osrednjo čistilno napravo, so Reko še vedno onesnaževali domačini, zato spustov niso opustili. Zdaj spust prireja Rafting klub Mrzla uoda iz Ilirske Bistrice, v vseh teh letih ga niso izpeljali le enkrat.

Spust za vse generacije

»Spust za čisto Reko je tradicionalna prireditev v okviru praznovanja občinskega praznika in je navadno organiziran prvo junijsko soboto. Najprej smo opozarjali na velike lokalne onesnaževalce, ko jim je ekonomsko okolje vzelo dih, pa smo začeli trkati na ekološko zavest ljudi. Vsako leto še vedno poberemo precej smeti, saj se količina ne zmanjšuje. Zato bomo še vedno opozarjali, da je skrb za okolje naloga vseh nas,« pravijo v klubu.

Letos se je na deset kilometrov dolgo traso, ki se začne pri nekdanjem hotelu Lovec in konča v vasi Dolnja Bitnja, podalo 51 udeležencev. »Devet jih je bilo mlajših od 15 let, kar kaže, da se ozaveščanje širi tudi med mlajše generacije. Dvajsetega junija bo zato prvi osnovnošolski spust, prav tako v organizaciji Rafting kluba Mrzla uoda, vendar na nekoliko krajši trasi,« pojasnjuje Marija Pranjić. Pravi, da je Reka iz leta v leto čistejša. »Letos smo pobrali 350 kilogramov kosovnih odpadkov, vendar jih je večina vanjo prišla z divjih odlagališč. V času poplav se vodostaj dvigne in v strugo potegne odpadke. Žal pa se količina fekalnih odpadkov ne spreminja,« pove Pranjićeva in doda, da je spust za čisto Reko pravzaprav za vse generacije, saj je bil najstarejši udeleženec star 69 let, najmlajši pa eno leto. 

Deli s prijatelji