NIČ SE NE PREMAKNE

FOTO: Ekološka bomba! Če se vname, bodo morali bežati od doma

Objavljeno 08. avgust 2017 23.37 | Posodobljeno 08. avgust 2017 23.39 | Piše: Špela Ankele

Civilna iniciativa za zeleno Stražišče napoveduje državljansko nepokorščino.

KRANJ – Že 12 let v kranjskem predelu Stražišče opozarjajo na onesnaževanje in umiranje okolja ob industrijski coni Laze, kjer brez ustrezne komunalne infrastrukture deluje več podjetij – tu so podjetje za predelavo odpadkov, livarna aluminija, pekovsko podjetje in mnogi drugi. Zdaj je domačinom, sitim nenehnega opozarjanja na ekološko bombo, prekipelo in napovedali so proteste.

»Če nam sistem ne more zagotoviti zaščite varnega in zdravega okolja, bomo to izsilili s protesti, jezikom ulice in vključitvijo mednarodnih institucij,« je odločno napovedal Marko Špolad, eden najglasnejših članov Civilne iniciative za zeleno Stražišče. Strah, ki v kranjskem naselju stanovanjskih hiš po nizu letošnjih požarov v obratih za predelavo odpadkov samo še narašča, je sogovornik opisal z besedami: »Bojimo se, ker vemo, da bomo morali ob morebitnem požaru v Lazah bežati od doma. Otroke bomo posadili v avtomobile in se peljali tako daleč, dokler nam ne zmanjka goriva. Ta naš strah pred požarom je utemeljen, kajti požarna nevarnost je velika.«

Naj omenimo, da je nekdanji poveljnik kranjskih gasilcev Matej Kejžar že dolgo pred požarom v Kemisu zapisal, da bi se dim, če bi se to zgodilo v industrijski coni Laze, širil proti bližnjim naseljem: »V primeru večjega požara je torej pričakovati ogroženost od 500 do 1000 ljudi, ki bi jih bilo treba zaradi izpostavljenosti strupenim produktom gorenja nevarnih snovi evakuirati.« Dodal je, da v coni Laze ni hidrantnega priključka, omenil je (ne)urejenost kanalizacije ter agencijo za okolje in različne inšpektorate opozoril, naj ponovno preverijo, kaj se dogaja v vseh podjetjih, ki domujejo v industrijski coni Laze.

Od teh besed so pretekla že tri leta, zato je Marko Špolad, ki živi v neposredni bližini industrijske cone, to poletje znova spomnil na pereč problem. Z nič kaj idiličnimi besedami je opisal življenje na zahodnem predelu Kranja, kjer je v neposredni bližini celo Natura 2000: »V vročih dneh sredi gozdnatih planjav prebivalci in zaposleni težko pridejo do zraka, iz iztokov neprestano zaudarja, ljudem pokajo fasade in se lomijo nadstreški, cene nepremičnin strmoglavo padajo, nepregledni konvoji tovornjakov z odpadki pa jih delajo izobčence na lastni zemlji.«

Domačinom je prekipelo, in če jim država ne bo prisluhnila, »uporabili vsa sredstva, tudi vse oblike državljanske nepokorščine,« je še dejal Marko Špolad. 

Kdo bo odgovarjal?

In kaj želijo podporniki zelenega Stražišča, ki imajo na svoji strani nevladno organizacijo Alpe Adria Green? Zahtevajo konkretno (tudi kazensko) odgovornost za izdana okoljevarstvena dovoljenja, neodvisno revizijo postopkov ter zaustavitev proizvodnje do konca revizije. Opozarjajo na temeljito prevetritev in okrepitev strokovnih služb na agenciji za okolje kot tudi okoljski inšpekciji. Hočejo varne objekte za predelavo (nevarnih) odpadkov ter poleg tega zahtevajo še konkretno odgovornost za tožbe, ki jih je Republika Slovenija izgubila v Bruslju.


 

Deli s prijatelji