NE UPAJO IZ HIŠE

FOTO: Dovolj jim je, da na cesti vlada zakon močnejšega

Objavljeno 20. maj 2017 14.39 | Posodobljeno 20. maj 2017 14.39 | Piše: Tomica Šuljić

V Vodicah drugi protest, ker že deset let zaman čakajo na obvoznico. Otroci ne morejo čez cesto, saj le redki vozniki ustavljajo pred prehodi.

Ne bomo odnehali, sporočajo protestniki. Foto: Dejan Javornik

VODICE – Kamniška cesta, ki poteka sredi Vodic, je bila v četrtkovem popoldnevu znova polna vozil z registrskimi oznakami iz vse Slovenije, ki so stala v vrsti in čakala, medtem ko so Vodičani prehajali prek prehodov za pešče. Vodiška civilna iniciativa za gradnjo obvoznice je znova in na isti način kot aprila opozorila na svojo stisko – po vaški cesti se vijejo kolone vozil vsako jutro in popoldne, vsako šesto vozilo je tovornjak, večina slednjih je namenjena v lokalno industrijsko cono Komenda. Krajani po desetih letih prošenj za obvoznico to zdaj zahtevajo.

Dobra stotnija protestnikov je bila ob pol četrti uri zbrana pred občino, med njimi tudi ravnatelj osnovne šole Jure Grilc, ki meni, da trenutna cesta ustreza standardom iz leta 1970: »Otroci so ogroženi, zjutraj ob pol osmih je norišnica. Potrebna bi bila dvignjen prehod in semafor, brez obojega se tveganje povečuje.« Grilc meni, da na tej cesti velja zakon močnejšega: »Zaradi nekulture voznikov otroci čakajo po pet minut na prehodu, ker nihče ne ustavi.«

Starejša Vodičanka Marta živi ob cesti, s kolesom si že dolgo ne upa nanjo: »Tudi hiše niso bile narejene za tresljaje težkih tovornjakov.« Na prvem shodu je nanje kričal voznik kombija, a je ni prestrašil.

Malo naprej se Darja, mama dveh mladoletnih otrok, vključuje v vrsto protestnikov: »V Vodicah je veliko mladih družin in od nas je pobuda, starejši pa nas podpirajo.« In ob začetku shoda je nekaterim voznikom še uspelo obračati sredi ceste, drugi so ostali ujeti med ljudmi s transparenti kot Pahor, pomagaj. A marsikateri voznik razume stisko krajanov: »Do njih ni pošteno, da ni obvoznice, pa še za vse bi bilo bolje, če bi bila,« pravi sovoznik v kombiju, ki je prav tako čakal v koloni.

Nič se ni premaknilo

Včerajšnji protest v Vodicah je bil nepotreben, je prepričan Branko Bogovič, ustanovitelj Civilne iniciative za graditev obvoznice: »Tega shoda ne bi bilo treba, ampak v vsem mesecu se ni nič zgodilo in ne moremo drugega, kot da na tak način apeliramo. Žalostno je, da na koncu nasrkajo vozniki in tovornjakarji, da se moramo posluževati takih prijemov po desetih letih ignorance.« Bogovič pravi, da so poslali vabila Darsu in ministrstvu na shod, a niso dobili odgovora: »Na žalost gre za neko ignoranco javnih služb, ki ne odgovarjajo. Zaradi takih stvari ljudje ne vidijo druge, kot da ustanavljajo iniciative, ker ni drugih delujočih mehanizmov. Celo občina je nemočna,« poudarja Bogovič.

Poslansko vprašanje

Zadeve so prišle tako daleč, da je bilo ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču zastavljeno vprašanje poslanca Marka Pogačnika glede izgradnje ceste Želodnik–Mengeš–Vodice: »Že v letu 1998 se je začela priprava lokacijskega načrta za glavno cesto Želodnik–Mengeš–Vodice. V letu 2007 je bila sprejeta Uredba o državnem lokacijskem načrtu za glavno cesto Želodnik–Mengeš–Vodice na odseku Žeje–Vodice, ki predstavlja temelj za izgradnjo te ceste, cesta pa kljub navedenemu vse do danes še ni bila zgrajena,« opozarja Pogačnik in ministra sprašuje: »Zakaj v poslovnem načrtu Darsa ni predvidenih sredstev za izgradnjo obvoznice Žeje–Vodice? Ali so vsaj v poslovnem načrtu za naslednja leta? Ali sprejet državni lokacijski načrt in zaveza v Resoluciji o Nacionalnem programu izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji nista zadostna podlaga za čim hitrejši pristop k izgradnji obvoznice?« med drugim sprašuje Pogačnik, ki lahko ministrov odgovor pričakuje enkrat naslednji teden.

Po nekaterih nepreverjenih informacijah naj bi vendarle potekale določene aktivnosti v zvezi z obvoznico, a težavo je celovito opisal poslanec v vprašanju prometnemu ministru: »Kdaj nameravate resno pristopiti k izgradnji obvozne ceste Žeje–Vodice?« Ta odgovor namreč že dolga leta čakajo Vodičani in Vodičanke.

Deli s prijatelji