NI MOGEL NITI LAJATI

FOTO: Don se je v razbeljenem avtu onesvestil

Objavljeno 04. avgust 2017 11.31 | Posodobljeno 04. avgust 2017 11.32 | Piše: Mojca Marot

Doživel je toplotni udar, bil je tako omotičen, da ni mogel niti lajati.

Psa so takoj oskrbeli. Foto: bralec Slovenskih novic

CELJE – Minuli teden, bilo je v četrtek, se je v Celju, na Ljubljanski cesti, odvijala prava drama, ki so ji bili priča tako stanovalci kot lastniki lokalov. Eden od stanovalcev je namreč opazil, da je v dolgo parkiranem avtomobilu, ki so ga celjski mestni redarji že oblegali, večji pes. Lastniku so za brisalci pustili obvestilo o napačno parkiranem vozilu, domnevamo da s pozivom za plačilo globe, a psa, tako so zatrdili, niso opazili. »Bilo je nekaj po 13. uri, ko sem pogledal z balkona proti avtomobilu, ki je bil parkiran na dostavni poti. S takimi, ki napačno parkirajo, imamo pri nas nenehno težave,« začne pripoved Celjan, ki se ne želi javno izpostavljati. »In opazil sem, da je iz prtljažnika brez police na zadnje sedeže zlezel večji pes. Nisem bil prepričan, ali vidim prav, zato sem šel dol in pogledal v avto. Tistega dne je termometer v senci kazal 26 stopinj Celzija, a ker je bil na soncu, je bila temperatura v njem veliko višja. Pes je bil velik, podoben bernskemu planšarju. Na obvestilu redarstva sem videl zapisan čas in tako ugotovil, da je v avtu že več kot uro in četrt. Ker si na lastno pest nisem upal razbiti stekla na avtomobilu, sem poklical policijo, potem pa se je vse odvijalo hitro. Poleg policistov so prišli tudi poklicni gasilci in veterinarska inšpekcija, pozneje celo pasja enota. Lahko rečem samo kapo dol vsem, saj so bili vsi postopki izvedeni tako, kot je treba. Gasilci so avtomobil odprli profesionalno in rešili psa. Bil je vidno prizadet in pregret, tudi omotičen, ni mogel niti zalajati. Po mojem je šlo za sekunde,« nam je dogajanje vidno pretresen opisal Celjan.

Psa so takoj začeli polivati z mrzlo vodo, zatem pa so ga predali uslužbencem zavetišča Zonzani.

Avto odpeljala vlečna služba

Lastnika pa niso dočakali, njegov avto je z dovozne poti prej odstranila vlečna služba. Na mnoge, ki so spremljali reševanje nemočnega psa, pa je dogajanje naredilo močan vtis. Tudi Maje Hržica, ki živi v bližini in jo stiske nemočnih živali vselej zelo ganejo, dogodek ni pustil ravnodušne. »Ni me bilo doma, o dogodku so mi pripovedovali sosedje. In lahko rečem le, da me je vse skupaj pretreslo. Ne vem, kaj bi bilo, če bi se to dogajalo ta teden, ko so temperature še neprimerno višje. Pes verjetno ne bi preživel,« je prepričana Maja, ki upa, da bodo ljudje v teh vročih dneh pozorni na dogajanje okoli sebe in bodo, če bodo opazili v avtu žival ali – bognedaj – otroka, nemudoma poklicali pomoč. Da so se minuli četrtek odzvali na klic občana, so nam potrdili tudi na Policijski upravi Celje. »Policisti PP Celje so po prihodu ugotovili, da je kuža v slabem zdravstvenem stanju in da so bili izpolnjeni vsi pogoji za nasilno odpiranje vozila, kar so izvedli ob navzočnosti veterinarske inšpekcije in ob pomoči gasilcev. Psa so takoj začeli polivati z mrzlo vodo, zatem pa so ga predali uslužbencem zavetišča Zonzani, saj je doživel toplotni udar. Zaradi zlomljene prednje tačke pa je bil prepeljan v veterinarsko bolnišnico v Šentjurju,« je dogajanje povzel Božidar Pezdevšek, vodja Operativnokomunikacijskega centra na Policijski upravi Celje.

Lastnika čaka ovadba, veterinarska inšpekcija pa bo speljala postopek o prekršku.

Čaka ga operacija

Da je s psom, ki mu je ime Don, na srečo vse v redu, nam je zagotovila Tatjana Lenko, vodja zavetišča Zonzani, najstarejšega v naši državi. »Pes je bil zelo pregret, zato so ga na veterini hladili še vso popoldne in vso noč, potem se je njegovo stanje le stabiliziralo,« pove Lenkova, ki je zaradi čipa v registru hitro našla njegovega skrbnika in ga poklicala. Tako smo izvedeli še za drugo plat zgodbe, ki ni nič manj žalostna. Kot je dejala, je lastnik, ki je za psa sicer lepo skrbel, avto parkiral, ker je moral na urgenco, kjer je čakal na zdravnika. »Ko sem mu povedala, kaj se je zgodilo in da je pes v veterinarski bolnišnici, se mi je zahvalil. Povedal je, da ga je vzel s seboj, ker bi moral tudi njega tistega dne peljati na operacijo prednje poškodovane tačke,« nam je dejala Lenkova. Da je bil skrbnik res na zdravniškem pregledu, so ugotovili tudi policisti, a bodo zoper njega kljub temu podali kazensko ovadbo zaradi mučenja živali. »Prav tako bo zoper skrbnika postopek o prekršku uvedla veterinarska inšpekcija,« nam še pove Pezdevšek. In kje je Don zdaj? »Čaka na operacijo, ki bo dokaj zahtevna, po njej bo potrebna tudi rehabilitacija,« pravi Lenkova. 

 

 


 

Deli s prijatelji