SILA

FOTO: Dobrodelni bazar za lepše praznike

Objavljeno 01. december 2014 17.20 | Posodobljeno 01. december 2014 15.24 | Piše: Primož Hieng

Članice Sile veliko energije vlagajo v to, da bi ljudem v stiski olajšale življenje.

Borut Pahor je med drugim licitiral adventni venček. Foto: Primož Hieng

Slovensko mednarodno združenje žensk Sila je v soboto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organiziralo že 21. dobrodelni bazar. Na pisanih stojnicah se je s svojo še bolj pisano in privlačno ponudbo predstavilo več kot 30 držav. Izkupiček od prodaje tradicionalnih izdelkov bodo namenili desetim izbranim dobrodelnim projektom.

Slovenci smo znova dokazali, da se lahko izjemno odzovemo, ko gre za dobrodelnost. To je seveda pokazal rekordni obisk bazarja. Kar precej pred deseto uro so se v sobotnem dopoldnevu iz vseh smeri valile množice tistih, ki so želeli čim prej priti do stojnic držav z vseh koncev sveta. Prav tiste nekoliko oddaljene so še posebno vabile, saj je bila to izjemna priložnost za nakup najrazličnejših stvari, še posebno kar malce nenavadne in nam skorajda neznane ponudbe živilskih izdelkov, najrazličnejših sladkarij, sirov in salam ter vin. Na avstralski stojnici so šli na primer za med lepo okrašeni in izdelani bumerangi.

Vse niti letošnjega bazarja je več kot uspešno prepletala predsednica Slovenskega mednarodnega združenja žensk Sila Laura Jamšek. Doma je iz Romunije, ljubezen pa jo je pripeljala k nam, zato slovenski priimek, pa tudi slovensko že lepo govori. »Brez potrpežljive in nesebične prostovoljne angažiranosti naših članic pri iskanju donatorjev in organizaciji bazarja danes tega dogodka ne bi imeli,« je povedala Jamškova. »Zato bi se rada zahvalila prav vsem za požrtvovalno delo, posebno pa našim družinam, ki z največjim razumevanjem sprejemajo, da veliko časa porabimo za pripravo bazarja in za druge aktivnosti.«

Rekordni medvedek Tine Maze

Jamškova je še povedala, da prav z vsakim nakupom na kateri koli stojnici kupci prispevajo k zbiranju sredstev za določene dobrodelne akcije, s tem pa bodo polepšali predpraznični čas marsikateremu posamezniku ali otroku, ki se je znašel v stiski.

Bazarja sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in partnerica Tanja Pečar. Predsednik je že drugič zapored odprl to prireditev in poudaril predvsem solidarnost. Po njegovem mnenju ta vrlina navdihuje Slovence zlasti takrat, ko gre vse nekoliko težje. »Ko se je v začetku 90. let prejšnjega stoletja prvič postavljal ta bazar, se je zdelo, da bo šlo vse na boljše, vse navzgor, in to za vse ljudi. To je bila utvara, ki se je močno razgalila, ko je tudi Slovenijo doletela huda ter surova gospodarska in finančna kriza,« je opozoril Pahor.

»Zahvalil bi se vam v upanju – in o tem sem prepričan –, da bo enkrat zagotovo konec tega surovega časa. Še vedno pa bodo med nami ljudje, ki bodo potrebovali naklonjenost tistih, ki morda imamo več tako v materialnem smislu kot v občutku optimizma, sreče ali vere v prihodnost,« je še dejal Pahor. Solidarnost se je v teh letih še posebno izkazala, je dodal. »Bazar Sila je tej vrlini dodal še mednarodno noto,« je sklenil.

Predsednik je ob odprtju vodil še kratko licitacijo izbranih predmetov. Za dražbo je daroval nekaj predmetov, na primer medvedka, ki je k nam prišel iz olimpijskega Sočija in naj bi pomagal pri zmagah Tine Maze na zimski olimpijadi. Dosegel je rekordno ceno sto evrov.

Tudi kranjske klobase

V izjavi za medije je Tanja Pečar poudarila pomen sodelovanja vsakega posameznika. »Članice Sile opravljajo veliko delo, veliko energije vlagajo v to, da bi nekaterim olajšale življenje,« je dejala. Dodala je, da moramo podpirati njihovo delo in tudi sami čim večkrat prispevati k boljšemu vsakdanjiku nas vseh.

Še nekaj zanimivih utrinkov z dobrodelnega bazarja. Japonci so s seboj pripeljali simpatično kaligrafinjo, ki je za skromna dva evra z znaki japonske pisave na svilnat list papirja napisala vaše ime. Če ne drugega, za lep spomin.

Del letošnjega bazarja je bil srečelov, ki pa ni bil kar tako. Organizatorji so pripravili tisoč srečk po pet evrov in prav toliko dobitkov. Ko so ob določeni uri začeli prodajati srečke, je nastala dolga vrsta čakajočih. Razumljivo, vsak je želel pomagati, pa ne kar tako, saj je vsaka srečka zadela in kupcu prinesla lep dobitek. Na bazarju so sodelovali slikarji, ki slikajo z usti, na prodaj so bila rabljena oblačila, pripravili so zanimiv kulturni program, poskrbeli so za najmlajše in še marsikaj.

Precej gneče je bilo na srbski stojnici, saj smo med njihovo ponudbo lahko videli in kupili kar več izdelkov, ki smo jih nekoč srečevali na policah naših trgovin. Na bazarju je bila bogato založena slovenska stojnica, kjer niso manjkale kranjske klobase, seveda brez orehove potice ni šlo.

Še nekaj številk: lani so zbrali 83.000 evrov, na vseh dosedanjih prireditvah pa so zbrali in nato dobrodelno razdelili nekaj več kot 1,268.000 evrov.

Deli s prijatelji