GROZILA S PLINOM

FOTO: Deložiranka Zlatka Olah oproščena

Objavljeno 22. september 2017 09.22 | Posodobljeno 22. september 2017 09.26 | Piše: Moni Černe

Ob deložaciji 18. maja lani je grozila, da bo razstrelila svoje stanovanje¸.

Olahova, ki vseskozi trdi, da se ji godi krivica, ni ogrožala varnosti. Foto: Moni Černe

KOPER – Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Kopru je 55-letno Zlatko Olah oprostilo kazenske odgovornosti v zvezi z ogrožanjem varnosti. Gre za obtožbeni predlog, v katerem ji je ODT zunanjega oddelka Piran očitalo ogrožanje varnosti ob deložaciji 18. maja lani, ko je zagrozila, da bo aktivirala plinsko jeklenko in razstrelila stanovanje na Liminjanski cesti 83 v Luciji, iz katerega so jo deložirali skupaj z vnukinjo in vnučkom, ki danes štejeta šest in 10 let, ter hčerko, 37-letno Dono Olah. Oprostilno sodbo sta v zadevi prejela tudi Zlatkina sestra, ob deložaciji navzoča 47-letna Magdalena Olah, in družinski prijatelj, 83-letni Tihomir Stepanov.

Zaradi nekaj tisočakov

Deložirali so jo zaradi nekaj tisoč evrov dolga Petrolu za dobavo toplotne energije. Po njenih dokumentih naj bi ta znašal 2800 oziroma 6000 evrov, kolikor so ji od kupnine prodanega stanovanja odšteli na Okrajnem sodišču v Piranu. Čeprav je do takrat poravnala večino skupnega dolga do vseh drugih upnikov, kar je bilo več kot 40.000 evrov, so njeno trisobno stanovanje, vredno okoli 155 tisočakov, prodali.

85.607 evrov odškodnine Olahova zahteva od države.

Zanimivo pri tem je, da je bila Olahova deložirana po odredbi sodnice Tine Benčič iz Pirana, ki je vodila izvršilni postopek, prav o njej pa smo novinarji Slovenskih novic razkrili, da ne spoštuje zakonov, ampak si je od leta 1992 do zdaj na kmetijskem zemljišču v lasti Občine Piran ter v fazi prenosa lastništva na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS zgradila vilo z okoli 160 m2 bivalne površine z vsemi priključki in hišno številko. Prav tam ima vseh pet članov sodničine družine prijavljeno stalno bivališče, njen mož Denis Benčič pa ima v Vinjolah 23 a registrirano celo čistilno podjetje.

Toži državo

Izolski odvetnik Nikica Kljajič je v imenu Zlatke Olah, ki jo zastopa brezplačno, 6. septembra vložil odškodninsko tožbo proti državi na sodišču v Ljubljani. Če je tožena država, je namreč pristojno katero koli stvarno pristojno sodišče, zato so zahtevek z odškodninsko tožbo iz previdnosti vložili tam, ne na Obali. Olahova od države zahteva 85.607 evrov, garaža, ki jo je zaradi napak sodišča dobil kupec stanovanja, pa je v fazi vrnitve Olahovi. Spomnimo, da so takrat namesto garaže, ki bi pokrila dolg Olahove do upnika, prodali stanovanje, garažo pa je, pomotoma, skupaj s stanovanjem dobil kupec. Deložirane stvari iz garaže in stanovanja družine Olah so pri sodnem izvršitelju od 18. maja 2016, za najmanj pet tisoč evrov se je nabralo ležarnine, prevoza ter drugih stroškov, zadnje pa bo moral po odredbi sodišča v večini poravnati kupec stanovanja, ki je trisobno stanovanje v središču Lucije kupil za 80.000 evrov. No, za ta denar mu je sodišče »dalo« še samostojno shrambo in, kot zapisano, pokrit garažni prostor. Komisija za preprečevanje korupcije je zadnje dni junija 2017 kljub drugačnemu prvotnemu mnenju ugotovila, da so bile v izvršilnem postopku Zlatke Olah domnevne nepravilnosti, po njenem soglasju je zadevo in prijavo odstopila policiji. 


 

Deli s prijatelji