V POSTOJNSKI JAMI

FOTO: Čudež narave: zmajčki se premikajo

Objavljeno 14. april 2016 21.19 | Posodobljeno 14. april 2016 21.21 | Piše: Mo. S.

»Ekipa Postojnske jame živi svoje sanje,« pravijo.

POSTOJNA – V Postojnski jami so navdušeni. Zarodki človeške ribice se namreč premikajo, so sporočili. Njihovo gibanje je že precej kompleksno, saj zarodki ves čas po malem migajo v svoji ovojnici – kot otrok v maternici.

»A majhni premiki pomenijo ogromno. Pomenijo, da zmajčki rastejo, da se razvoj premika. Ekipa Postojnske jame živi svoje sanje,« so sporočili. Biologi budno spremljajo stanje jajčec. Če kakšno propada, ga odstranijo, da ne okuži preostalih.

Kljub veselju pa je statistika neusmiljena. Kot pravijo v Postojnski jami, preživi le majhen delež ličink, genske pomanjkljivosti pa prav tako naredijo svoje – zlepljena usta na primer onemogočijo prehranjevanje.

Občutljivo bitijce

Priprave na morebiten nov zarod so zahtevne, biologa pa sta z dragocenimi izkušnjami že odšla tudi v francoski laboratorij, kjer proučujejo človeške ribice. Kakor koli že, pot do mladičkov je še dolga, saj je ta živalca nepredvidljiva in izredno občutljiva. Tudi zato je nadvse pomembno, da se zavedamo pomembnosti čistega habitata reke Pivke, ker brez tega mladih zmajčkov ne bo.

Deli s prijatelji