ZA VEČ KOT JURJA

FOTO: Cerarju na darilu pustili listke s cenami

Objavljeno 10. september 2017 20.45 | Posodobljeno 10. september 2017 20.45 | Piše: Ksenija Koren

Sprehodili smo se čez seznam priložnostnih in protokolarnih daril, ki jih je prejel premier s svojim kabinetom.

Lastnik ipada air je zdaj država, kdo po njem tapka, pa ni znano. Fotografija je simbolična. Foto: S. N.

Ste se kdaj vprašali, kaj si podarjajo politiki? Pobrskali smo po seznamu daril, ki jih je prejel predsednik vlade Miro Cerar, in treba je priznati, da gre za zanimivo branje. Ki razkriva marsikaj tudi o odnosih med državami. Seznam daril, ki so jih prejeli funkcionarji in državni organi, je objavljen na spletni aplikaciji protikorupcijske komisije. Vsi organi ter organizacije, ki so dolžni voditi sezname daril, kopije teh za preteklo leto posredujejo komisiji do 31. marca tekočega leta. Zato letošnjih Cerarjevih daril še ne zajema.

Med zanimivejšimi je darilo, ki ga je na sestanek k predsedniku vlade maja lani prinesel namestnik direktorja ameriške obveščevalne agencije CIA David Cohen –​ namizna ura. Njeno vrednost so nestrokovno ocenili na 60 evrov, ali so jo tudi varnostno preverili, pa ne poročajo, kakor tudi ne, ali jo ima premier kar v pisarni.
Z vidika vsak dan bolj napetih odnosov med državama je zanimivo tudi darilo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović ob lanskem uradnem obisku. Predsedniku vlade je podarila okrasni krožnik. Njegovo vrednost so ocenili na 60 evrov.

Ipad od Kitajcev

Najprej smo darila predsedniku vlade selekcionirali po tistih, ki so zabeležena kot najdražja. Najbolj se je izprsil kitajski veleposlanik Ye Hao. Čeprav imamo Apple za ameriško podjetje, je res tudi, da je v popularnih jabolčkih vgravirano, da so sicer dizajnirani v Kaliforniji, sestavljajo pa jih na Kitajskem. In tako je kitajski veleposlanik slovenskemu predsedniku vlade konec novembra 2015 podaril blago, ogrlico in ipad air. Darila so bila na dan preverjanja skupaj vredna 1300 evrov, kar sploh ni bilo težko ugotoviti, saj so obdarovalci na njih pustili ceno! Lastnik daril je zdaj država, podatek, ali jih kdo uporablja, pa ni objavljen. Darilo je bilo, tako je navedeno v registru, premieru izročeno posredno, razlog za obdaritev pa je premierjeva udeležba na vrhu 16+1 na Kitajskem.

1300 evrov je bila vredna najdražja obdaritev.

To pa ni bila prva velikodušnost kitajskega veleposlanika, kabinet je v dobrem letu, od aprila 2015 do septembra 2016, obdaroval kar petkrat, tudi tretje najbolj dragoceno darilo s seznama, ki so ga prejeli, je bilo njegovo, tokrat neposredno v roke enega od Cerarjevih državnih sekretarjev aprila 2015. Podaril mu je mobilni telefon huawei ascend mate7. Takrat je prinesel darilo brez cene, nestrokovno pa so njegovo vrednost ocenili na 400 evrov.
Drugo najvrednejše darilo, ročno narejeno volneno preprogo (2,97 x 2,02 m) in zlatnik v leseni škatlici, je aprila 2015 podaril predsednik Turkmenije Gurbanguly Malikguyevich Berdimuhamedov ob uradnem obisku​. Njegova vrednost je po nestrokovni oceni 800 evrov.


Darilo za 5 evrov

Ko smo darila razporedili tako, da smo našli najcenejša, so bila ta vredna 5, 10 in 15 evrov, na nobenem pa ni bilo cene, ampak je šlo za nestrokovne ocene. In nobeno ni ostalo v lasti države, ampak so vsa v lasti funkcionarjev kabineta. Na pet evrov so ocenili darilo Zavoda 404, vazo iz umetne mase, podarjeno ob vladnem obisku v osrednjeslovenski regiji. Na tem obisku je premier od ljubljanskega regijskega centra za ravnanje z odpadki dobil tudi plastično čelado, katere vrednost je ocenjena na 10 evrov. Ob udeležbi premiera na Dnevu notranjskega parka pa je dobil fotografijo Cerkniškega jezera na platnu, katere vrednost je ocenjena na 13 evrov.
Med darili, ki so jih funkcionarji iz Cerarjevega kabineta obdržali, sta zanimiva še lesena deska za rezanje, njena vrednost je ocenjena na 15 evrov, ki jo je župan občine Kočevje Vladimir Prebilič podaril ob obisku predsednika vlade v jugovzhodni regiji, in enako vredno darilo direktorja podjetja Sven Vladimirja Šiftarja ob premierjevi udeležbi na prireditvi v Hodošu – moški metuljček. Ter kravata, ocenjena na 60 evrov, ki jo je državnemu sekretarju podaril prej omenjeni kitajski veleposlanik. Državni sekretar je obdržal tudi čajni set, ocenjen na 50 evrov, ki ga je prinesel Liu Haixing, pomočnik kitajskega zunanjega ministra.


Vzglavnik vzeli, zvonca ne

V zasebne roke so romali tudi na 50 evrov ocenjeni vzglavnik, darilo Sava hotelov Moravske toplice, pa na 55 evrov ocenjena nogometna žoga in majica s podpisom madžarskega nogometaša Ferenca Puskasa, ki ju je prinesel madžarski minister Peter Szijjarto, ter kovinska maketa falcona 2000 LX, darilo francoskega veleposlanika Pierra-Françoisa Mourierja. Predsednik vlade Češke republike Bohuslav Sobotka in žena Olga Sobotkova sta aprila 2015 ob obisku podarila par manšetnih gumbov in žensko večerno torbico s čipko, darilo so ocenili na 70 evrov, postalo je last funkcionarja. Medtem ko je kravji zvonec na usnjenem držalu, vreden 15 evrov, ki ga je župan občine Gorje Peter Torkar podaril ob zaključnem srečanju v gorenjski regiji, ostalo državno.

Med zanimivejšimi je darilo, ki ga je na sestanek k predsedniku vlade maja lani prinesel namestnik direktorja ameriške obveščevalne agencije CIA David Cohen – namizna ura.

 

Deli s prijatelji