MRCINA

FOTO: Čakali divje prašiče, ujeli pa medveda

Objavljeno 08. avgust 2017 20.32 | Posodobljeno 08. avgust 2017 20.33 | Piše: Špela Ankele

Kamera ga je posnela v neposredni bližini nekdanjega rudnika urana v Todražu.

Pred dnevi so ga kamere, nameščene v gozdu, takole posnele. Foto: Silvan Huber

TODRAŽ – Pred kratkim smo že poročali, da so na Dobenem in Rašici pri Mengšu opazili medvedko z mladičema, zdaj pa tudi z drugega dela Gorenjske prihajajo nova poročila s podobno vsebino. Kosmatinca je v objektiv ujela kamera, nameščena v Poljanski dolini. »Da ne bo kdo rekel, da ni vedel. Gospod se potika po naših koncih, skoraj mi je pojedel kamero,« je prijateljem v Poljanski dolini sporočil Silvan Huber in zraven pripel bližnje fotografije ter posnetke medveda.

Če srečamo medveda, je najpomembneje, da ostanemo mirni.

»Potem ko so divji prašiči povzročali škodo, smo v gozd namestili kamero in vanjo se je konec minulega tedna ujel medved,« je o kosmatincu, ki je hlačal nad Todražem, nedaleč od nekdanjega rudnika urana Žirovski vrh, pojasnil Silvan Huber, član Lovske družine Gorenja vas.

Medveda so v Poljanski dolini opazili že v preteklosti. Pred enim letom je sive lase povzročal čebelarjem, kajti v dobrih deset kilometrov oddaljeni Bodoveljski grapi je poškodoval več panjev. Že takrat so nam na zavodu za gozdove pojasnili, da po Poljanski dolini opažajo tri medvede.


V dobrih deset kilometrov oddaljeni Bodoveljski grapi je lani poškodoval več panjev.

Ker so poročila o opažanju medveda v naravi in blizu naselij v zadnjem času pogosta, so na zavodu ta mesec ponovili priporočila o tem, kako se vesti na območju prisotnosti medveda. Kot pojasnjujejo, so srečanja s človekom v naravi redka, saj je »medved previdna žival, ki se človeku praviloma izogiba«. Dodajajo, da jih je največ spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, in tudi poleti ter jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdih sadežev, plodov in gob.

Nikoli ne tecite

In kako ravnati, če v naravi naletimo na kosmatinca? »Ob srečanju z medvedom je najpomembneje, da ostanemo mirni in presodimo situacijo,« je zapisano v zloženki Kako se vesti na območju prisotnosti medveda. V njej še piše, da »medvedi v Evropi napadejo človeka le, kadar se zaradi strahu ali občutka ogroženosti temu ne morejo izogniti«. Zato se je dobro počasi umakniti, če ga na daleč opazite, pri čemer strokovnjaki podčrtajo navodilo, ki ga kaže ob morebitnih srečanjih upoštevati: »Nikoli ne tecite!« In še: »Nikoli se ne približujte mladičem, tudi če so videti radovedni ali zapuščeni. Če jih opazite, se umaknite, saj medvedka ni daleč stran.«

 
Deli s prijatelji