DRUŽABNI IZZIV

FOTO: Buyo in prijatelji po stezah otroštva

Objavljeno 03. avgust 2017 15.47 | Posodobljeno 03. avgust 2017 15.48 | Piše: Rok Tamše

Iz nedolžnega heca v Straži pri Novem mestu zrasel privlačen športno-družabni izziv.

Bolje je ostati skupaj na suhem. Foto: Buyothlon Obstacle Challenge

Tisti bolj zagrizeni rekreativci se vse leto potijo v fitnes centrih, na tekaških razdaljah ali kolesarskih avanturah, pozimi tudi na tekaških smučeh ali pa so zapriseženi alpinci, za odklop od ustaljene vadbe pa potrebujejo tudi nekaj drugačnega. Klic nazaj k naravi pomeni tudi, da je morda dobro malce pozabiti na tekme s samim seboj in/ali s štoparico. Prijetna in dokaj naporna aktivnost te vrste se je porodila v glavi Damjana Dragmana, ki se je pred petimi leti ob praznovanju rojstnega dne odločil, da prijatelje prijazno povabi na steze svojega 40-letnega otroštva. Tam jim je namenil premagovanje takšnih in drugačnih ovir. Ker ga poznajo pod vzdevkom Buyo, se je rodil Buyothlon. In ker je doma iz Straže pri Novem mestu, je ta kraj topline, zelenja in modrine v osrčju Dolenjske postal prizorišče zelo zanimive, že tradicionalne junijske preizkušnje na 13-kilometrski progi s 27 ovirami, kakršne so si Buyo in drugi prizadevni člani športnega centra Reebok CrossFit iz Ljubljane zamislili letos. Ker so bili z njimi tudi gostoljubni domačini, gasilci in gorski reševalci, je vse kar kipelo od pozitivne energije.

Šibek in močan v naravi

Bilo je... Ah, noro in nepozabno, kljub naporom, utrujenosti, modricam, praskam, odrgninam, krčem in drugim bolečinam. Na svojevrstno avanturo se je podalo 140 tekmovalcev, ki so bili razdeljeni v skupine od 4 do 9 članov, v vsaki je bilo vsaj eno dekle. Startali so skupaj, z zavezanimi rokami in pokritimi glavami za večjo negotovost in v cilj so prispeli skupaj tako ali drugače načeti, vsi pa nasmejani z obljubo: »Prihodnje leto pridemo spet!« Če bi jih o tem vprašali nekaj ur prej, ko so veslali po Krki, se metali in se potapljali v deset stopinj hladni Temenici, gazili s tovarišem na nosilih po močvirju, se plazili skozi obupno ozke cevi, viseli na vrveh, drseli po deblih, spet padali v hladni potok, bili tarča natančnih strelcev paintballa, vlekli težak tovor iz neprehodnih grap, rinili v na videz nedosegljive vrhove razmočenih in blatnih klifov ... No, takrat bi preprosto dejali, da nimajo časa, ker se preveč dogaja. Vse ovire so premagovali s kolektivnim duhom, nesebično pomočjo, solidarnostjo, pa čeprav so se na trenutke počutili šibke v boju z naravo, a že v naslednjem hipu povsem zliti z njo in močni kot vojaški specialci na misiji vse je mogoče, če se ne predaš.

In vse je lažje

Več deset navijačev na cilju je skupaj z gostitelji prav spretno asistiralo pogumnežem ob vrnitvi. Najmlajši so ves dan ustvarjali pod okriljem likovne pedagoginje, slikarke in kiparke Nine Koželj, in nastali so čudovite slike ter mozaiki. Otroci so nekaj svojih del tudi prodali in denar prispevali k dobrodelnemu čeku, ki so ga predali županu in podžupanu Straže Dušanu Krštincu in Alojzu Knaflju. Zbrali so 1500 evrov in jih namenili Osnovni šoli Vavta vas za nakup športne opreme. Dejanja govorijo sama zase, zato Buyo in njegovi športni prijatelji ne čutijo potrebe, da bi z besedičenjem poveličevali enkraten dogodek. »Tako kot te življenje popelje po reki ovir, te tja vodi tudi Buyothlon Challenge. Greš po poti premagovanja strahu in samega sebe. Bistvo je doseči cilj skupaj s kolegi. Potem je tudi v življenju vse lepše in lažje,« je bil idejni oče, sicer tudi nekdanji ragbist, izjemne avanture v Straži pri Novem mestu filozofsko razpoložen na zabavi, ki je sledila. Športno-družabni izziv v deželi cvička in prečudovite narave je imel namreč tudi nadvse okusno kulinarično in posrečeno glasbeno nadaljevanje pozno v noč. Rok Tamše


Avanturistični in dobrodelni

Če zavijete v Reebok CrossFit center na Šmartinski cesti v Ljubljani, kjer lahko klešete telo in krepite duha s funkcionalno vadbo CrossFit in Boot Campa, boste naleteli tudi na drzne udeležence zdaj že vsakoletnega Buyothlon Challengea v Straži pri Novem mestu. Ni vrag, da vas ne bi zvabili na avanturo v naravi in s tem tudi k sodelovanju na dobrodelnih akcijah. Z njimi so v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste Polje zbrali že 13.000 evrov.


 

Deli s prijatelji