TOŽILCA OBTOŽIL, DA JO IZKORIŠČA

FOTO: Bivši sodelavec: Hilda si mora izposojati denar

Objavljeno 06. marec 2017 07.40 | Posodobljeno 06. marec 2017 07.51 | Piše: Ksenija Koren

Matej Košič je ovadil tožilca Stanislava Pintarja, ki mu očita krivdo, da je Hilda Tovšak gmotno in psihično na psu, zato priznava tudi tisto, česar ni storila

Matej Košič na sojenju zaradi sporne obnove hiše Simone Dimic. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA Matej Košič, danes štajerski podjetnik, včasih pa desna roka padle Vegradove gradbene baronice Hilde Tovšak, je zaradi suma zlorabe uradnega položaja ovadil tožilca Stanislava Pintarja. Košič je moral skupaj s Tovšakovo na zatožno klop v zadevi gradnje hiše Simone Dimic, nekdanje šefinje kabineta tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, ki naj bi bila v časih na oblasti zidala kar z Vegradovim materialom za ljubljanske Celovške dvore. Sodišče je presodilo, da nobeden med njimi ni kriv zlorabe položaja ali napeljevanja k temu. V ovadbi, ki smo jo prejeli v uredništvo, Košič tožilcu Pintarju očita, da zlorablja svoj položaj in Tovšakovo in njeno situacijo »izkorišča za nezakonita priznanja in zlorabo sodišča ter zlorablja svoj posebni tožilski status«.

Priznava, pa sploh ni kriva?

Hilda Tovšak je, tako trdi njena nekdanja desna roka Košič, v slabem gmotnem in psihičnem stanju. To je presodil januarja lani, ko sta se srečala na sojenju v zadevi Dimic, kjer naj bi mu Tovšakova tudi povedala, da je priznala krivdo v zadevi Hypo. In to zato, ker, tako piše Košič, »nima sredstev, da bi si lahko privoščila plačilo odvetnikov, in si mora sposojati denar naokrog. Prav tako mi je povedala, da ji zavod, kjer prestaja zaporno kazen, pogojuje izhode in druge ugodnosti s plačilom neporavnanih obveznosti iz naslova sodnih stroškov kazenskih postopkov.«

Košič pri tem ne skriva, da je v postopkih tudi sam, ampak piše: »Gospa Hilda Tovšak mi je povedala, da naj bi tožilec Stanislav Pintar zoper mene pripravljal tudi druge postopke in da mi bo vse posredovala po e-pošti, kar pa sem zavrnil.« Košič se je namreč ustrašil, da je vse skupaj konstrukt, zato je takoj po tistem, ko je prišel s sodišča, vse zapisal in zapisano izjavo izročil odvetniku.

Je Hilda
Tovšak res
priznala krivdo
za kazniva
dejanja, ki jih
ni storila?

Nizke kazni za priznanja

Košič je tožilca ovadil, ker je prepričan, da je Tovšakovi v zameno za priznanje krivde »ponudil povsem nesorazmerno nizke denarne kazni za kazniva dejanja, ki jih je priznala. Še bolj problematično pa se mu zdi, da je dopustil, da je Tovšakova s tožilstvom sklenila »sporazum o priznanju krivde za kazniva dejanja, ki jih dejansko nikoli ni izvršila«.

Košič v tožilčevih medijskih izjavah razbira, da se je tožilec tega »povsem dobro zavedal«. Gre za zadevi Tames in Zeko, Košič pa pravi, da je tožilec Pintar vse, kar mu očita, počel »z očitnim namenom, da si v Republiki Sloveniji še bolj utrdi sloves prvega borca proti gospodarskemu kriminalu«.

Danes služi s hotelom 
in jahto

Odziv na ovadbo smo od četrtka dopoldne iskali pri ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu in vrhovnem državnem tožilstvu, prosili smo tudi za komentar tožilca Pintarja, a nam do zaključka redakcije niso odgovorili. Zato v nadaljevanju povzemamo zgolj Košičeva opažanja. Košič je med drugim zapisal, da pripravlja tožilec, ki ga je ovadil, tudi postopke proti njemu, kar naj bi mu, ko sta se lani v začetku leta srečala na zaslišanju na sodišču, povedala prav Tovšakova.

»Ne morem se znebiti občutka, da je bila ponudba, ki jo je gospe Tovšak ponudil državni tožilec Stanislav Pintar, narejena povsem mimo zakona in ob jasnem zavedanju državnega tožilca, da gospa Hilda Tovšak pri poslovanju z družbama Tames in Zeko dejansko nikoli ni izvršila poslovnih goljufij, saj ne pri eni ne pri drugi družbi nikakor niso bili izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja poslovne goljufije,« je svoji šefici v bran stopil Košič, ki ga evidence danes najdejo kot predstavnika treh podjetij, v medijih pa je večkrat omenjen zlasti njegov posel z mariborskim hotelom City in oddaja jahte Beneteau Monte Carlo 37.

Košič danes dogajanje v zvezi s Tovšakovo spremlja v medijih, ovadbi je zato priložil tudi časopisne izrezke.

Deli s prijatelji