PROTEST

FOTO: Bivši politik se je županu opravičil, spregovorila psihiatrinja

Objavljeno 01. marec 2017 10.43 | Posodobljeno 01. marec 2017 10.45 | Piše: Špela Ankele

Blaž Kujundžič pravi, da je hotel protestirati proti stanju v družbi. Miha Ješe mu je segel v roko, a še danes ne ve, zakaj jo je skupil.

Blaža Kujundžiča so pravosodni policisti pripeljali iz pripora. Foto: Špela Ankele

KRANJ – »Opravičilo sprejmem. A logično vse skupaj ni,« je dejal škofjeloški župan Miha Ješe, ko se mu je nekdanji lokalni politik Blaž Kujundžič v veliki sodni dvorani kranjskega sodišča opravičil in mu segel v roko. Po mnenju tožilstva je obtoženi Kujundžič konec lanskega septembra v domačem mestu namerno povozil župana, ki je tisto jutro kolesaril proti občini. Obtožnica mu očita, da je hotel župana ubiti. Po pričanju izvedenke psihiatrične stroke, med katerim so iz sodne dvorane izločili novinarje, pa se utegne spremeniti, kajti višja državna tožilka Helga Dobrin po slišanem mnenju psihiatrinje razmišlja o omilitvi obtožb.

Hotel ga je 
zvrniti s kolesa

V sodni dvorani je svoj pogled na lansko jesensko jutro, bil je 28. september, najprej opisal obtoženi. Včeraj je odgovarjal le na vprašanja svojega zagovornika, odvetnika Dušana Csipöja. Ko ga je vprašal, ali je hotel županu vzeti življenje, je Kujundžič zatrdil: »Ne, nikakor.« Nato je pojasnil, da ga je nameraval le »zvrniti s kolesa«. Zakaj? »Želel sem protestirati proti stanju v družbi. Protesti so bili doslej že povedani na drugačne načine, a učinek takšnih protestov je bil ničen,« je razlog, zakaj se je tisto jutro s passatom zaletel v zadnji del županovega kolesa, ubesedil obtoženi. Pozneje je dodal, da je župan Ješe »eden tistih, ki so v zadnjih 25 letih sprejemali odločitve, krive za današnje stanje družbe«.

Naj zapišemo, da je tudi obtoženi Kujundžič v preteklosti poskušal postati škofjeloški župan, a mu je to spodletelo. Z lokalno politiko se je danes 60-letni Škofjeločan ukvarjal vse od najstniških let. V desetletjih potovanja po političnem parketu je zamenjal več strank: bil je tako med kandidati Državljanske liste in nosilec liste SMC, v občinskem svetu je zastopal barve SDS, nekaj časa je bil neodvisni občinski svetnik in tudi del svetniške skupine LDS.

Ne ve, kaj mu je bilo

Včeraj se je v sodni dvorani spomnil, kaj se je dogajalo konec lanskega septembra. »Vozil sem počasi in bil v dvomih, ali to storiti ali ne. Lahko bi odpeljal mimo in šel naprej. Pravzaprav ne vem, kaj mi je bilo,« je dejal ter da je z avtomobilom ciljal v zadnji del županovega kolesa, in ne v kolesarja. A tega je po trku odbilo na pokrov passata, kar je voznika Kujundžiča nekoliko zmedlo: »Videl sem, da je padel na avto. Bil sem kanček presenečen, ker sem pričakoval, da bo padel na tla.«

Potem ko je v bližini propadlega podjetja Tehnik s kolesa zbil župana in ga ranil, se je odpeljal do stavbe škofjeloške policije, kjer je dežurnemu policistu povedal, kaj je ravnokar storil. »Ta me je vprašal, zakaj sem to naredil. Rekel sem mu, da mi župan ni bil všeč,« je še nekaj podrobnosti navedel obtoženi.

Za njim je na prostor za priče stopil župan Miha Ješe, ki je občanom zgled tudi zato, ker se na večino opravkov odpravi s kolesom, pri čemer venomer nosi kolesarsko čelado. Zadnje mesece je županoval od doma in se na delovno mesto vrnil šele pred dobrim tednom. Pojasnil je, da je tisto septembrsko jutro, kot je to njegova navada, v službo kolesaril. Ravno je zapeljal mimo stavbe propadlega Tehnika, ko je za seboj slišal hrup avta, ki pospešuje. »Pogledal sem na števec in videl, da peljem 24 kilometrov na uro. Pospešil sem in se umikal na desno stran,« je trenutke pred trkom včeraj opisal župan Ješe.

Nato mu je zmanjkal del filma, saj se je začel zavedati šele v reševalnem vozilu. »Prva dva dneva sem preležal, pet dni sem bil v bolnišnici. Nato sem moral počivati tri mesece,« je dolgotrajno okrevanje opisal župan Ješe, ki si je tisto jutro zlomil ključnico in ledveno vretence, dobil je še nekaj poškodb in podplutb. Tudi včeraj je povedal, da se z obtoženim poznata že iz gimnazijskih dni, ter dodal, da ni bil z njim nikdar v nikakršnem sporu. Prek pooblaščenca, odvetnika Aljoše Ravnikarja, je v spis vložil premoženjskopravni zahtevek v višini približno 55.000 evrov za prestane telesne ter duševne bolečine in podobno.

Včeraj so v sodni dvorani zaslišali obtoženčevo ženo in njuna dva sinova. Na prostor za priče je stopil tudi policist, ki je tisto jutro dežural na škofjeloški postaji. Zaslišali so še nekaj prič, ki so na tleh ležečemu županu priskočile na pomoč, svoje mnenje so povedali tudi izvedenci medicinske, prometne in psihiatrične stroke.

Sojenje se bo nadaljevalo (in verjetno tudi zaključilo) na začetku marca.

Deli s prijatelji