ZASLIŠANJA OD JUTRA

FOTO: Bitka za športni denar na vrhuncu

Objavljeno 15. maj 2017 10.05 | Posodobljeno 15. maj 2017 10.05 | Piše: Ksenija Koren

Štirje kandidati za vodenje Športne loterije, blagajne slovenskega športa. V igri so nekdanji trener, piarovec, zavarovalničar in državni uradnik.

Bo Matjaž Rakovec prišel na zaslišanje? Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Danes ob 8.30 se začenjajo zaslišanja kandidatov za novega predsednika poslovno pešajoče Športne loterije (ŠL). Nekateri viri pravijo, da bi že danes utegnila biti sprejeta odločitev. Kandidati so štirje. Jernej Smisl je šef korporativnih zadev pri družbi Pivovarna Laško Union, v lasti enega največjih športnih sponzorjev na svetu, pivovarskega koncerna Heineken, ki je v preteklih letih sodeloval pri finančnem in poslovnem prestukturiranju pivovarne. Edvard Kolar je nekdanji trener telovadca Mitje Petkovška, v poslovnih evidencah pa ga (poleg Bogdana Gabrovca) najdemo navedenega kot zastopnika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kandidirata še visoki uradnik z ministrstva za šport Marko Rajšter ter nekdanji prvi mož Zavarovalnice Triglav in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, ki ga po napovedih naših virov na zaslišanje sploh ne bo.

V štirih letih ob 30 milijonov

Trenutno ŠL vodi predsednik uprave Janez Bukovnik, člana uprave sta še Anton Černe in Tomo Šeme; a prva dva se upokojujeta, tretjemu pa prihodnje leto poteče mandat. Lastniki – z grafa iz baze Gvin na fotografiji je razvidno, kakšni so njihovi deleži – so težko zadovoljni s poslovanjem: prihodki ŠL so znašali leta 2012 skoraj 95 milijonov evrov, do leta 2015, za katero so objavljeni zadnji podatki, pa so strmoglavili skoraj za tretjino, na nekaj manj kot 67 milijonov evrov. Rajšter in Kolar sta v preteklosti že sedela v nadzornem svetu ŠL.

Predstojnikom vseh petih predstavnikov največjih lastnikov, ki imajo v nadzornem svetu predstavnika, smo poslali enaka vprašanja o viziji ŠL, kandidatih, kaj bo vplivalo na izbiro, in ker je neuradno o tem veliko slišati, koliko čutijo pritiske lobistov.

Ne čutijo pritiska

Na Smučarski zvezi Slovenije, ki jo vodi Franci Petek, pravijo le: »Verjamemo, da bo nadzorni svet izbral najboljšega kandidata po ustrezni predstavitvi.« Čeprav nas je zanimalo, kakšne so želje lastnikov ŠL, predsednica uprave Loterije Slovenije Romana Dernovšek pravi, da so dogovorjeni, da na vprašanja odgovarja predsednik nadzornega sveta ŠL Ljubo Jasnič. Podobno pravi tudi predsednik uprave Pošte Slovenije Boris Novak, ki pojasnjuje, da želi »kandidata, ki bo imel ambiciozno zastavljeno strategijo, s ciljem čim večje prilagoditve ŠL-trendom na področju te dejavnosti.«

Predsednik NZS Radenko Mijatović želi »človeka, ki ima vizijo, znanje in je sposoben strateško upravljati družbo v prihodnjem obdobju. Verjamemo, da je ŠL sposobna ostati vodilna družba na svojem področju zaradi inovativnosti in prodornosti, s katero bi postavljala nove standarde in upravičevala tako pretekle kot bodoče investicije. Želimo zdravo in dobro delujočo družbo, kandidata pa bomo izbirali na podlagi osebne predstavitve. Kandidati, ki jih je predlagal nadzorni odbor, so dobri in primerni, NZS pa bo prek svojega člana v NS podprla kandidata, ki bo s svojo predstavitvijo, izkušnjami in znanjem najbolj prepričljiv. Podprli bomo najboljšo lastno vizijo vodenja podjetja in strateškega upravljanja.« Nihče od zgoraj omenjenih ni čutil pritiska lobistov.

Zajeziti ilegalce

Predsednik OKS Gabrovec si želi »sposobnega kandidata, neobremenjenega z dnevno politiko. Želimo človeka, ki je poklicno in karierno povezan s športom in ima izkušnje s športnim področjem in menedžmentom.« To je po njegovi oceni Kolar, ki ga je predlagala OKS, Gabrovec pa ocenjuje, da »delo ŠL kot nekdanji nadzornik tudi najbolje pozna, odlikujejo ga strokovnost, izkušenost in poštenost«. Kolar je sicer član vodstva vladnih Socialnih demokratov, a Gabrovec ocenjuje, da je Kolarjeva politična izkaznica »imaginarnega značaja. Če bi šli na ta nivo, bi o kom drugem napisali, da je prvoborec kake stranke.« Vsebinsko pa, da bi pod novim šefom ŠL obstoječe igre nadgradila na spletu in »zajezila ilegalne spletne igre, prek katerih iz Slovenije odteka na desetine milijonov neobdavčenih evrov«.

Se je pa predsednik OKS obregnil ob lobi, ki ga je poimenoval sponzorski in je po njegovem v preteklosti v slovenskem športu povzročal probleme. Dejal je: »Če je v ozadju želja po tem, da bi se kdor koli polastil te blagajne, ki prek koncesij financira slovenski šport, mu to ne bo uspelo. Ne bo imel možnosti ali priložnosti, da kaj odsvoji, da bi plačeval kake usluge ali kak kredit prej vrnil. To je perverzno in nima nobene zveze s športom.« 

Deli s prijatelji