PAPIRNICA RADEČE

FOTO: Bančniki in poslanci so se skrivali na varnem

Objavljeno 21. marec 2012 17.07 | Posodobljeno 21. marec 2012 17.07 | Piše: V. R., T. L.

Protestniki so z zahtevami ostali neuslišani pred vrati NLB in državnega zbora.

LJUBLJANA – Točno opoldne se je več kot 300 protestnikov zbralo na Trgu republike z enim samim ciljem: v podporo zaposlenim v radeški papirnici in da bi prepričali lastnika, Novo Ljubljansko banka (NLB), vlado in predstavnike ljudstva v državnem zboru, da najdejo rešitev za njihovo podjetje, saj so oni privedli do prenehanja delovanja podjetja z 275-letno tradicijo. 

V Pergamu v zvezi z reševanjem Družbe Radeče papir zahtevajo, da vlada in državni zbor brez odlašanja začrtata jasno strategijo razvoja in sanacije gospodarstva, da nadzorni svet NLB takoj preveri odločitve vodstva banke glede nekreditiranja proizvodnje in razloge za tako ravnanje in pogoje, ki jih postavljajo za kreditiranje proizvodnje v podjetju Radeče papir, so zapisali na listu zahtev, ki je krožil med prisotnimi na trgu.

Od nadzornih svetov in članov uprave bank pričakujejo, da bodo prevzeli osebno odgovornost za nekreditiranje podjetij in posledični propad podjetij, ki imajo trg in naročila.

Bančniki so ostali na varnem 

NLB je danes zaprla svoja vrata, saj se s protestniki niso želeli soočiti. Ker bančnikov na spregled ni bilo – do česar so bili zbrani zelo kritični –, so na vhodna vrata stavbe NLB nalepili zahteve v zvezi z reševanjem podjetja. Potem so se preselili pred državni zbor, vendar tudi tam ni prišel nihče ven. Protestniki niso obupali in so ohranili prav enako hrupno protestiranje kot na začetku.

Papirnica Radeče je v težkem položaju, so opozorili. Podjetje nima več denarja, ki ga potrebuje za obratovanje, zato zaposleni pričakujejo od lastnika – podjetja G-M&M – rešitev nastalega položaja. Rešitev sicer iščejo že več mesecev, ukrepajo pa ne. Delavci so brez plač, stečaj podjetja postaja vse bolj realna možnost. Ob vsem tem dogajanju je zelo veliko ljudi ostalo brez službe, kar, kot so opozorili, tudi ni prav. Zdaj delavci zahtevajo zamenjavo lastnika, če trenutni lastnik rešitve ni sposoben najti. 

 

Deli s prijatelji