DOBIL TOŽBO

FOTO: Aretirali policista, zdaj ga plačujejo

Objavljeno 04. februar 2017 10.33 | Posodobljeno 04. februar 2017 10.33 | Piše: Aleš Andlovič

Prometni policist Stanko Kurnik je dobil tožbo na delovnem sodišču. Že poldrugo leto prejema plačo, a v tem času ni prestopil praga postaje.

Policist prometnik Stanko Kurnik je v letih 2012 in 2013 ustanovil okoli 50 gospodarskih družb in skoraj vse prijavil na istem naslovu – bodisi na domačem na Zgornji Polskavi bodisi na sedežu podjetja Pro Fin v Slovenski Bistrici. Foto: arhiv

MARIBOR – Novembra 2014 se je policistu Stanku Kurniku življenje postavilo na glavo. Njegovi sodelavci so mu odvzeli prostost in mu očitali, da je skupaj s svojo zunajzakonsko partnerico Edito Golob kot po tekočem traku ustanavljal gospodarske družbe. Nič nenavadnega, če ne bi preiskovalci menili, da policist, takrat zaposlen na postaji mariborske prometne policije, to počne, ker želi tujcem brez za to izpolnjenih pogojev omogočiti bivanje v deželi na sončni strani Alp. Ker je bil osumljen policist, je pregon prevzelo specializirano državno tožilstvo in Kurnika ter Golobovo obremenilo, da sta s preprodajo podjetij bivanje v Sloveniji omogočila 35 tujcem, šlo je zlasti za državljane Kosova in Makedonije. Delovne vizume so dobili, ko so na zavodu za zaposlovanje povedali, da bodo delali v družbi, katere večinski lastniki so, to pa je bila podlaga za izdajo dovoljenja za začasno bivanje v Sloveniji.

Ker je za več kot pet mesecev pristal v hišnem priporu, je policista doletela odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Prepričan o svoji nedolžnosti je skupaj s svojim odvetnikom vložil tožbo na delovno sodišče. In uspelo mu je. Še preden je bilo na mariborskem okrožnem sodišču odločeno v kazenskem procesu, je delovno sodišče odločilo, da se tožbi nekdanjega policista ugodi in da morajo policisti odpuščenega prometnika vzeti nazaj v službo. Sodniki na delovnem sodišču o vsebini tožbe sploh niso odločali, saj so morali tožniku pritrditi brez presoje. Državno pravobranilstvo namreč ni pravočasno odgovorilo na tožbo, kar je bil zadosten razlog, da se je prometni policist Stanko Kurnik znova znašel na plačilni listi policije.

Izvedeli smo, da je že od marca 2015 ponovno zaposlen na policiji, delodajalec pa mu je moral izplačati še mesečne dohodke od novembra 2014 do marca 2015. Spet je zaposlen na delovnem mestu prometnega policista na postaji prometne policije Maribor, četudi del še ne opravlja. Za to, da je na policiji zaposlen le na papirju in je vsak mesec dobro plačan za ležanje na domačem kavču, pa ni vzrok v Kurniku. Opravil je vse, kar je bilo potrebno za vrnitev, zdaj pa čaka na poziv za vrnitev na staro delovno mesto.

Firme kot po tekočem traku

Čeprav je bil v medijih označen za grdega račka, se življenje policista vrača v stare tirnice. Še posebno vesel je bil, ko je pred dnevi izvedel, da so višji sodniki kazensko sodbo, v kateri je bil kaznovan le s pogojno kaznijo petih mesecev in 15 dni zapora, razveljavili. Višji sodniki pa se niso strinjali ne z obsodilno sodbo ne z oprostilno. Sodnica Tanja Rot je namreč Stanka Kurnika za najhujše obtožbe v zvezi s tujci oprostila, obsodila pa ga je zaradi zlorabe osebnih podatkov. Do teh je dostopal s službenim geslom na službenem računalniku in sočasno pregledal davčne številke tujcev, čeprav mu policija gesla v uporabo ni dodelila za osebne namene.

Policist prometnik Stanko Kurnik je v letih 2012 in 2013 ustanovil okoli 50 gospodarskih družb različnih dejavnosti in jih skoraj vse prijavil na istem naslovu – bodisi na domačem na Zgornji Polskavi bodisi na sedežu podjetja Pro Fin v Slovenski Bistrici. Njihov lastnik je bil kratek čas, v določenih primerih tudi manj kot mesec dni, za kar ni potreboval prav veliko denarja. Zakon o gospodarskih družbah namreč določa, da je ob ustanovitvi d. o. o. v podjetje treba vložiti 7500 evrov lastnega kapitala, pri tem pa ni omejitve, kdaj lahko ustanovitelj oziroma družbenik iz podjetja dvigne vloženi kapital. Policist naj bi to zavestno izkoriščal, saj je že istega dne ali dan po ustanovitvi družbe dvignil vloženi kapital in čez nekaj dni z istim denarjem odprl novo družbo.

Tožilka Mojca Gruden je na prvem sojenju za oba obtožena, Kurnika in Golobovo, terjala visoke kazni – zanj štiri leta in pol zapora, zanjo pa tri leta in pol. Vendar okrožni državni tožilki s predlogom ni uspelo. Glavnega očitka sta bila oproščena, kar pa ni postalo pravnomočno. Višji sodniki so sodbo razveljavili in jo poslali v ponovno odločanje, a tokrat pred drugo sodnico. Ponovljeno sojenje se bo začelo na začetku prihodnjega leta. 

Deli s prijatelji