V UKC S POLICIJSKIM SPREMSTVOM

FOTO: Aneja v enem dnevu ubila bakterija, cepivo v Avstriji

Objavljeno 08. september 2016 12.25 | Posodobljeno 08. september 2016 12.31 | Piše: Mojca Marot

Družina iz Mežice je v enem dnevu izgubila prej zdravega dveletnega otroka.

Dnevi brezskrbnosti. Foto Osebni arhiv

MEŽICA – »Tega, kar smo preživljali, ne privoščim niti najhujšemu sovražniku. Ni besed, solz je že zdavnaj zmanjkalo,« nam skrušeno prizna Anja Lesjak, mamica dveletnega Aneja Tomaša, od katerega so se zadnji četrtek v avgustu njegovi najbližji, sorodniki, prijatelji in znanci še zadnjič poslovili. Mamica, ati Matej in Anejev nekaj let starejši polbrat pa pred tremi tedni, ko so bili še skupaj na morju, niso niti v sanjah slutili, da bodo to njihove zadnje skupne počitnice z Anejem.

Usodni madeži

Ja, tako hitro se je vse odvijalo, da še sami niso povsem dojeli, kaj se je zgodilo. »Še pred tremi tedni, bila je sobota, je bil naš Anej popolnoma zdrav, vesel in razigran. Nobenih znakov ni bilo, da bi bilo z njim kar koli narobe. A že naslednji dan se je vse bliskovito odvijalo. Zbudil se je z zelo visoko vročino 39,7 stopinje Celzija, drisko in še bruhal je, zato sem mu dala svečko in poklicala dežurno ambulanto, kjer so omenili, da razsajajo neke viroze. Po poldrugi uri mu je vročina res malo padla, a že čez nekaj ur znova zrasla na 39,8 stopinje. Potem sem opazila še, da ima na zadnjici modrovijoličaste flekce, zato nisem več čakala. Takoj smo se odpeljali v dežurno ambulanto na Ravnah, kjer so ga pregledali. Sumljivo se jim je zdelo, da mu je v pljučih nekaj piskalo, zato nas je zdravnica urgentno napotila v slovenjgraško bolnišnico. Od tam naprej je šlo že za sekunde,« nam dogajanje opisuje mamica Anja, ki se je odločila o tem, kaj se je zgodilo njihovemu Aneju, spregovoriti na glas, da bi posvarila starše, ki morda lahko svoje otroke še obvarujejo pred to redko in nevarno boleznijo, za katero nikoli prej še ni slišala. In tudi očka Matej ne. Anej je namreč zbolel za meningokoknim meningitisom tipa B, akutno bakterijsko boleznijo, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo in bruhanjem, na koži pa se pojavijo izpuščaji v obliki drobnih krvavitev (petehij). To so bili madeži, ki jih je na Anejevi zadnjici opazila Anja, in posumila, da gre za nekaj resnega, in ne običajno virozo. »To bakterijo je imel Anej že v sebi, tako so nam rekli. A nikoli ne bomo vedeli, kje, kdaj in od kod jo je dobil. In tega ne bo razkrila niti obdukcija,« nam pojasni mamica Anja.

Cepivo šele
 čez dve leti?

Ko so starši z Anejem prispeli v slovenjgraško bolnišnico, so mu takoj dali antibiotik in ga uspavali. S helikopterjem so ga nameravali prepeljali na ljubljansko pediatrično kliniko, a to zaradi vremena ni bilo mogoče. Zato so ga pripravili na prevoz z reševalnim vozilom, ki ga je spremljala tudi policija. Anejevi najbližji so se v Ljubljano pripeljali za njimi. »Vsi zdravniki in drugo zdravstveno osebje so se res zelo trudili, da bi Aneju pomagali, a so bili žal nemočni. V le nekaj urah našega angela ni bilo več,« pove mamica Anja, ki za to bolezen nikoli prej ni slišala. Kot jim je pojasnila zdravnica Neda Hudopisk na ravenskem nacionalnem inštitutu za javno zdravje, bi lahko to smrtonosno bakterijsko okužbo preprečili le s cepljenjem. »Povedali so nam, da je to ena od zelo redkih bakterij in da jo lahko ima v sebi tudi zdrav človek. Da pa se ne širi epidemično in ni prenosljiva na tretjega človeka. In da tudi ni mogoče, da bi se z njo okužili drugi otroci, denimo prek igral. Jaz sem Aneja še v Ljubljani celega poljubčkala in mu celo slino popila z ust. Pa me nihče ni opozoril, da bi to lahko bilo nevarno,« nam še pove Anja. Pozneje so jima s partnerjem svetovali, naj se cepita, a se za to nista odločila. »Sva pa zaužila odmerek antibiotikov, ki so nama ga predpisali. Se bo pa cepil starejši sin,« še pove Anja. In doda, da če bi vedela in slutila, bi Aneja zagotovo dala cepiti. A seveda ne pri nas, ker cepiva za tip B, ki ga je staknil Anej, tako ni. »Je pa na voljo, a samoplačniško, v sosednji Avstriji. En odmerek stane 70 evrov, potrebna sta dva. A nič zato, če bi le pomagalo,« pravi danes Anja. A takšnega bliskovitega in tragičnega razpleta ni pričakoval nihče. Anja pa upa, da bo njihova izkušnja komu od staršev v pomoč pri odločanju, ali otroka cepiti ali ne. Sploh če bo cepivo za meningokokni meningitis tipa B na voljo tudi pri nas. Žal ga še ni in ga, kot kaže, še nekaj časa ne bo. »Najprej nas je proizvajalec cepiva bexero obvestil, da bo pri nas na voljo prihodnje leto, a je ta rok zdaj že premaknjen v leto 2018. Kljub temu se trudimo, da bi zdaj takoj prejeli vsaj nekaj odmerkov tega cepiva iz ene od držav, ki ga imajo,« so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Deli s prijatelji