PREPOVED

Fosfatom v detergentih je odklenkalo

Objavljeno 15. marec 2012 12.47 | Posodobljeno 15. marec 2012 12.47 | Piše: M. U.

Fosfatov je v naših rekah več, kot je evropsko povprečje.

LJUBLJANA – Od 30. junija prihodnje leto bo prepovedana uporaba fosfatov in drugih fosforjevih spojin v detergentih za pranje perila v gospodinjstvih, od 1. januarja 2017 pa bo prepovedana še uporaba teh snovi v detergentih za strojno pomivanje posode v gospodinjstvih. Prvotni predlog evropske uredbe o detergentih, ki je omejevala le fosforjeve spojine v pralnih praških, je Evropska komisija predložila v obravnavo Evropskemu svetu in Evropskemu parlamentu januarja 2011. Po več kot 12 mesecih obravnave, v kateri je prvotni predlog doživel kar nekaj sprememb in dopolnitev, sta obe evropski inštituciji potrdili kompromisno besedilo.

Brez fosfatov tudi pri strojnem pomivanju posode

Najpomembnejša dopolnitev originalnega predloga je razširitev omejitve na detergente za strojno pomivanje posode. Tej dopolnitvi, ki bo sicer začela veljati šele konec leta 2017, če Evropska komisija do takrat ne bo predlagala drugačne omejitve, so države članice nasprotovale predvsem zato, ker zanjo ni bila opravljena ocena socialnih in ekonomskih posledic, ki je sicer obvezni del vseh zakonodajnih postopkov in osnovno načelo dobre zakonodajne prakse.

Fosfatov je v naših rekah preveč

Slovenija doslej ni imela predpisov, ki bi omejevali vsebnost fosfatov v detergentih, zato je predlog omejitve fosforja v detergentih za pranje perila od vsega začetka podpirala. Po razpoložljivih podatkih monitorstva površinskih voda pri nas je fosfatov v naših rekah več, kot je evropsko povprečje, izstopajo pa tudi v umetnih zadrževalnikih.

Deli s prijatelji