DENAR

Forbes: Slovenec je drugi najbogatejši

Objavljeno 28. maj 2013 23.36 | Posodobljeno 28. maj 2013 23.36 | Piše: T. L.

Hrvat Ivica Todorić je najbogatejši poslovnež na območju nekdanje Jugoslavije, sledi mu Slovenec Sandi Češko.

Ivica Todorić z Agrokorom prevzema Mercator.

Hrvat Ivica Todorić, ki je lastnik trgovske verige Konzum in blagovnih znamk, kot so Jamnica, Ledo in Zvijezda, je prepričljivo prvi na lestvici najbogatejših poslovnežev z območja nekdanje Jugoslavije, pisanje zadnje izdaje revije Forbes povzemajo hrvaški mediji. Todorić naj bi bil vreden 581,8 milijona evrov, na drugo mesto pa se je uvrstil Slovenec Sandi Češko, lastnika Studia Moderna, s 410 milijoni evrov.

Tretje mesto lestvice pripada Srbu Miodragu Kostiću in njegovim 234 milijonom evrov, na četrtem mestu pa je znova Hrvat Emil Tedeschi in njegova Atlantic Grupa (ki vključuje znamke, kot so Cedevita, Argeta in Cockta) s »skromnimi« 145,4 milijona evrov.

Pri reviji Forbes so analizirali vodilne poslovneže iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije.

Todorić se je še nedavno potegoval za nakup Mercatorja, za Češka velja tudi naziv kralj vzmetnic in neposredne prodaje. Kot pišejo na Index.hr, se Češko predstavlja kot skromen milijonar, ki nima ne tajnice, ne jahte ali vikenda. Kostić v MK Grupi združuje 36 podjetij, ki se ukvarjajo s poljedelstvom, z IT-tehnologijo, s turizmom, z nepremičninami in s financami. Tedeschi, ki posluje na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji, že vrsto let velja za drugega najbogatejšega Hrvata.

Deli s prijatelji