KAKO NAS VIDIJO

Forbes o težavah Slovenije: rešitve ni videti

Objavljeno 28. junij 2013 13.32 | Posodobljeno 28. junij 2013 13.32 | Piše: P. J.

Proces Patria, v katerem je obtožen tudi Janez Janša, je po njihovem vsaj delno politično motiviran.

LJUBLJANA – »Mercator bi morali prodati že pred leti, ko je bil evro močnejši in ko je bil gospodarski položaj boljši. Dobiček bo zdaj le senca tistega, kar bi lahko zanj dobili pred leti,« je zapisal novinar Forbsa, ki je bil na obisku v Sloveniji, kjer se je srečal z ameriškim veleposlanikom. 

Črna pika za ugled države

Delo ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija naj bi vključevalo tudi pomoč vladi pri privatizaciji podjetij, ki so v državni lasti. V Forbsu se čudijo, kako je možno, da državni aparat zaposluje kar 30 odstotkov vse populacije. Nerazumljivo se jim zdi, da je celo veriga trgovin Mercator v državni lasti. Veliko moč v državi pripisujejo sindikatom. Leve politične stranke (nekdanji komunisti) imajo po ugotovitvah novinarja Forbsa podporo pristranskih medijev.

V članku se navaja tudi primer Patria. Postopek proti bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši je vsaj delno politično motiviran. V primeru, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice zavrnilo odločitev slovenskega sodnika, pa bo po mnenju novinarja velika črna pika za ugled države.

Previdnost ima svojo ceno

Američanu se zdi neverjetno, kako je lahko družba, ki je tako visoko izobražena, tako zelo ekonomsko paralizirana. Kot razloge za to navaja, da Slovenija v zgodovini ni bila nikoli zelo odvisna od podpore Sovjetske zveze in da ob osamosvojitvi ni prišlo do tako velikega prelivanja krvi kot v drugih državah bivše Jugoslavije. Zgodovinsko gledano je bila v Sloveniji večja gospodarska blaginja kot v drugih novonastalih državah, Slovenci pa imajo po njegovem težave zlasti s sprejemanjem radikalnejših ekonomskih sprememb.

In prav ta nepripravljenost ima svojo ceno. Slovenci so zdaj nezadovoljni s trenutnim ekonomskim položajem države in političnim vložkom, mnogi celo obžalujejo vstop države v EU, trenutno pa se na obzorju s takšnim načinom vodenja države ne obeta nobena rešitev.

V članku se poudarja tudi to, da je država neugodna za inovatorje, podjetneže oziroma tiste, ki želijo razviti svoje tehnološke rešitve, zaradi šibkih bank pa morajo ti finančno pomoč iskati na tujem.

Temno zgodovino čutijo tudi tujci

V članku niso pozabili omeniti niti temne zgodovine in sporov med levimi in desnimi političnimi strankami, ki segajo vse do druge svetovne vojne. To problematiko je mogoče občutiti tudi med kratkim obiskom države, pravi avtor. Čeprav je Slovenija velika skoraj toliko kot zvezna država Massachusetts, se lahko sredi množičnih grobišč znajdete v manj kot uri vožnje iz glavnega mesta. 

Deli s prijatelji