KADROVANJE

Fištravec še ni 
v vladnem PS?

Objavljeno 14. oktober 2013 10.39 | Posodobljeno 14. oktober 2013 10.40 | Piše: Jadran Vatovec

Župan je za prokurista izbral nekdanjega člana Zaresa in PS.

Mariborski župan s predsednico vlade: Maribor bo dobil le 66,2 milijona evrov, kar pa bo zadostovalo za to, da bo klobuk poln. Foto: Tadej Regent

MARIBOR, LJUBLJANA – Potem ko sta že svetniški skupini Lukšičevega SD in Janševega SDS zelo jasno opozorili, zakaj vse ne moreta biti zadovoljni z županovanjem dr. Andreja Fištravca oziroma njegovim vodenjem Mestne občine Maribor, se jima je v minulem tednu pridružila še svetniška skupina Županova lista (lista nekdanjega župana, Fištravčevega predhodnika Franca Kanglerja). Ta je v svojem sporočilu namreč ogorčeno poudarila, da je še posebno neprijetno presenečena zaradi kadrovskih ukrepov zdajšnje mariborske oblasti: čeprav se je dr. Fištravec pred zadnjimi nadomestnimi mariborskimi županskimi volitvami (pa tudi po zmagi na njih!) hvalil, češ da on v mariborskih javnih podjetjih zagotovo ne bo imenoval prokuristov, saj ne podpira takšnega nespodobnega nadziranja javnih podjetij, kakršnega je zagovarjal in brezobzirno uveljavljal prejšnji župan Kangler, je do zdaj že nekajkrat snedel dano besedo. V kratkem času njegovega županovanja je namreč v občinskih javnih podjetjih oziroma v njihovih hčerinskih podjetjih imenoval kar štiri prokuriste! Imenoval jih je v Marifarmu in Farmadentu ter potem še v hčerinskih GoPharmu v Novi Gorici ter Hygii v Novem mestu.

Saj ni res, pa je, od začetka prejšnjega tedna je v dveh Farmadentovih hčerinskih podjetjih (v Hygii in GoPharmu) prokurist Gregor Jager, nekdanji mariborski mestni svetnik, nekdanji gromovnik Golobičevega Zaresa, ki je pozneje sicer resda prehodno prestopil v Bratušek-Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, iz katere je izstopil zato, da bi bil lahko povsem nepolitičen oziroma politično neodvisen strokovnjak, ko ga bo njegov prijatelj dr. Fištravec kar dvakrat blagoslovil kot novega prokurista. Takšna izbira domnevno najprimernejšega prokurista v hčerinskih družbah Farmadenta, ki je, kot je znano, v lasti občinskih Mariborskih lekarn, je upravičeno pritegnila pozornost marsikoga. Ali je tudi pozornost Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), v tem hipu še ne vemo.

Ženo je branil kar na facebooku

Letos poleti oziroma na začetku jeseni je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela kar pet prijav glede sumov, ki naj bi se nanašali bodisi na domnevne rabote »neodvisnega« mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, nekdanjega člana vlade v senci (ZL)SD, bodisi na posameznice in posameznike, ki so z njim tesno osebno ali poslovno povezani. Vsaj na prvi pogled naj bi bila najzanimivejša tista, ki je zadevala ženo mariborskega župana, nekdanjo napovedovalko Radia Maribor Ireno Polak Fištravec. Fištravčeva naj bi se namreč s svojim možem oziroma Mestno občino Maribor zapletala v konflikt interesov, saj je (brez javnega razpisa!) prejela plačilo za moderiranje Folkarta. Pri presoji, ali gre za neetični konflikt interesov, seveda ne more biti pomembno samo to, da je županova žena »tudi že v preteklosti moderirala Folkart«. Župan je obtožbe na ženin in svoj račun odločno zavrnil, še preden je KPK utegnil opraviti tako imenovani predhodni preizkus utemeljenosti prijave. Če je ena od pionirk Folkarta, in to nedvomno je, ni mogoč konflikt interesov, je pojasnjeval na facebooku.

Ker so ga svetniki Županove liste v svojem javnem pismu med drugim spraševali, ali drži, da se je včlanil v Pozitivno Slovenijo, kar bi menda lahko sklepali tudi po nekaterih obiskih predstavnikov vlade v Mariboru, se je dr. Fištravec brez odlašanja odzval. V svojem »odgovoru« je polemiziral predvsem z nekdanjim županom Kanglerjem. Fištravec namiguje, da je pismo svetniške skupine, ki še vedno nosi ime Županova lista, najverjetneje napisal kar sam Kangler, ki tako zdaj njega obtožuje za tisto, kar je svojčas počel že on sam: »Jaz se na tak nivo nisem spuščal in se nikoli ne bom.« Dr. Fištravec je očitno pozabil, da se je volilna kampanja pred nadomestnimi županskimi volitvami že zdavnaj končala.

Kaj pa nespodobna imenovanja prokuristov? Fištravec kot da ne more iz čevljev kandidata za župana: »Spomnimo se samo, kako je bilo v času županovanja Kanglerja, ko je njegova bivša šefica kabineta postala prokuristka z bajno plačo 9900 evrov ...« Bo že res, toda tudi on je svojčas trdil, da nikoli ne bo takšen, kakršen je bil Kangler, a ne?

Ima pa dr. Fištravec kljub vsemu veliko srečo (?), da sta mu zdajšnja slovenska vlada in Pozitivna Slovenija zelo naklonjeni: vlada je pred štirimi dnevi sprejela program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013–2018, potrdila je, skratka, enega od sedmih ukrepov razvojne podpore temu območju v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov. Fištravec je sicer celo glede tega poskušal biti duhovit: »To je absolutno premalo. Je pa to kljub vsemu neko seme, za katero upamo, da bo iz njega dobro obrodilo, da bo to mariborskemu gospodarstvo pomagalo iz brezna.« 

Deli s prijatelji