NESOGLASJA

Fištravec se ju ne more znebiti: za nič dela prejemata plačo

Objavljeno 24. januar 2014 14.17 | Posodobljeno 24. januar 2014 14.19 | Piše: STA, A. K.

Čeprav sta Lampret in Kosi še vedno uradno zaposlena in prejemata plačo, nimata več zadolžitev in nalog.

MARIBOR – Mariborski župan Andrej Fištravec bo zaradi negativnega mnenja sindikata umaknil z dnevnega reda ponedeljkove seje mestnega sveta točko o ukinitvi dveh delovnih mest v kabinetu župana. Gre za delovni mesti dveh oseb, ki ju je ob nastopu položaja spomladi lani zaposlil na zaupanje. Zdaj, ko je izgubil zaupanje vanju, pa ju ne more odpustiti.

Privarčeval bi 43 tisočakov

»Za umik tega predloga sem se odločil, ker sem v nasprotju z mojim pričakovanjem prejel negativno mnenje enega od reprezentativnih sindikatov in želim temeljito preveriti stališče, ki so ga zavzeli,« je Fištravec pojasnil na facebooku. Nad mnenjem sindikata je razočaran. »Časi, ko se je prejemalo plačo za nedelo, bi morali biti mimo. Od sindikatov sem zato pričakoval, da bodo ravnali času in razmeram primerno. Delovne naloge in obveze teh dveh zaposlenih so namreč že prevzeli drugi zaposleni, zato ti dve zaposlitvi nista več potrebni, in o tem sem obvestil tudi sindikate. Na ta način bi privarčevali vsaj 43.000 evrov davkoplačevalskega denarja na leto,« je zapisal.

Prejemata plačo, zadolžitev pa nimata

Kot je razvidno iz gradiva za sejo mestnega sveta, je Fištravec predlagal ukinitev delovnih mest višjega svetovalca in višjega referenta. To je bil nov poskus župana, da z občinske plačilne liste črta svojega nekdanjega svetovalca za stike z javnostjo Bartola Lampreta in svetovalca za področje družbenih dejavnosti Gregorja Kosija, ki ju je pripeljal s seboj na občino ob nastopu županskega položaja aprila lani, kasneje pa je med njimi prišlo do razhajanj.

Čeprav sta Lampret in Kosi še vedno uradno zaposlena in prejemata plačo, nimata več zadolžitev in nalog. Lampretu so z občine že lani poslali odpoved pogodbe o zaposlitvi, a je s pritožbo na vladno komisijo pred kratkim uspel in se vrnil na občino.

Vodja sindikata delavcev mestne uprave Goran Rajić, prav tako nekdanji županov svetovalec, ki se je sprl z njim, je povedal, da se s predlogom župana za ukinitev dveh delovnih mest v sindikatu ne morejo strinjati, ker gre za hudo kršitev določb zakona o javnih uslužbencih in predstavlja »nevaren precedens, ki lahko doleti vsakega izmed zaposlenih«.

Deli s prijatelji