IZ MINUTE V MINUTO

Fištravec nazdravljal v Mariboru, v Postojni odločilo 5 glasov

Objavljeno 19. oktober 2014 20.43 | Posodobljeno 20. oktober 2014 01.51 | Piše: R. S.

V Mariboru je Andrej Fištravec s kar 74-odstotno podporo porazil Franca Kanglerja. Kako je v drugih občinah? Preverite v našem komentarju volilnega večera iz minute v minuto.

image
Infografika za mestne občine. Za preostale občine kliknite na tabelo in odprl se vam bo članek z avtomatsko osveženimi rezultati za vse občine.


Poudarki večera:

  • V Mariboru je zmagal Andrej Fištravec. Dobil je kar trikrat več glasov kot razvpiti Franc Kangler. V Piranu so glasovali za Petra Bossmana. Ptuj gre Miranu Senčarju. V Novem mestu je presenetil Gregor Macedoni. V Novi Gorici brez presenečenj: Mateju Arčonu dvotretjinska podpora. Obrat v Murski Soboti: tam bo županoval Aleksander Jevšek.
  • V Postojni je razlika med kandidatoma samo pet (5) glasov.
  • Veliki poraženec volitev je premier Cerar, ki nima niti enega župana.
  • Volilna udeležba je bila 42,5-odstotna, kar je še slabše kot v prvem krogu.
  • Inšpektorji na delu: 12-krat naj bi prekršili volilni molk.
  • Hiter dostop do vseh rezultatov: oglejte si jih tukaj.image

23.30 Počasi končujemo spremljanje volilnega večera v živo. Hvala, ker ste bili z nami. Ponovno bomo v živo za vas poročali že jutri, ko se bo pred evroparlamentarci potila naša nova komisarska kandidatka Violeta Bulc. Njen zagovor bomo spremljali iz minute v minuto, na našem portalu pa si boste predvidoma lahko ogledali tudi videoprenos v živo. Vabljeni k spremljanju in lahko noč!

23.25 ... In imamo že nove rezultate iz Kranja. Po več kot štirih petinah preštetih glasov je jasno, da bo novi župan gorenjske prestolnice Boštjan Trilar!

23.11 Iz Kranja glasovi prihajajo zelo počasi. Prešteli so jih komaj polovico. Kot kaže, bo tako tudi Kranj dobil novega župana. Še vedno namreč vodi Boštjan Trilar, ki je prednost rahlo povečal (55 %). Vprašanje je, ali zdajšnji župan Mohor Bogataj zaostanek še lahko nadoknadi. Oba protagonista takole čakata na razglasitev zmagovalca:

image
Foto: Aleš Černivec, Delo

22.43 Končno smo dočakali prve rezultate iz Kranja! Po 18 odstotkih preštetih glasov vodi Trilar. Vendar ima le 50,18-odstotno podporo, zato je še vse odprto.

22.33 DVK še vedno ni objavil zmagovalca volitev v Kranju. Mar so s štetjem glasov na že davno zaprtih voliščih (razen dveh) čakali prav do zdaj? 

22.14 Novogoričane je prepričal Matej Arčon. Dobil je več kot dve tretjini glasov in pometel s protikandidatom Luko Manojlovićem. Medtem pa še vedno čakamo na rezultate iz Kranja. Volišči v Bitnjah sta se pred minuto končno zaprli. Prav zanima nas, koliko volivcev je zaradi podaljšanega obratovanja prišlo oddat glas po 19. uri? 

image
Matej Arčon. Foto: Katja Željan, Delo

Na terenu smo najboljši in znamo delati.
Franc Bogovič

21.55 Poglejmo še razmerja moči po strankarski pripadnosti županov. Večina, kar 115, jih je neodvisnih. Med političnimi strankami ima največ, 31 županov SLS, ki je bila, kot vemo, velika poraženka parlamentarnih volitev. Toda pozor, SLS je v štirih letih izgubil četrtino županov. SDS in SD imata po 20 oz. 19 županov. »Potrdilo se je to, kar se nam v Sloveniji že dolgo priznava: da smo na terenu najboljši in da znamo delati,« je dejal predsednik SLS Franc Bogovič.

Zgodovinski pregled si sicer lahko ogledate v lični tabeli:

image

21.46 Izid v Postojni je tako tesen, da bi ga lahko rezali z nožem. Novi župan je postal Igor Marentič s – pazite – 50,04-odstotno podporo! Ali po domače: v Postojni je razlika med obema kandidatoma zgolj pet (5) glasov. Glede na to, da je DVK naštel 52 neveljavnih glasovnic, gre verjetno pričakovati zahtevo za ponovno štetje, ali pač? Več bomo vedeli jutri, zato bodite z nami že zjutraj. 

21.40 Veste, kdo bo novi župan Loga - Dragomerja? Nihče drug kot 'puščavski lisjak', udeleženec številnih relijev Dakar, Miran Stanovnik. Stanovnik je sicer trenutno poveljnik športne enote Slovenske vojske.

21.38 Kislega obraza je lahko tudi premier Miro Cerar, ker nima niti enega župana.

21.35 Kdo pa je nocoj kislega obraza? Omenili smo že Kanglerja (Maribor), Sebastjana Jeretiča (Piran) in Ahmeda Pašića (Jesenice). Med bolj znanimi poraženci so še: Marjan Poljšak, ki se mu je izmuznilo županovanje v Ajdovščini (z dvotretjinsko podporo ga je premagal Tadej Beočanin). Franc Pukšič ne bo župan Destrnika. V Lenartu so volivci odločili, da za župana nočejo razvpitega Ivana Vogrina. Vendar tam podpora njegovemu protikandidatu vendarle ni bila zelo prepričljiva. S 53-odstotki glasov bo novi župan Lenarta Janez Kramberger. Kislega obraza je lahko tudi Roman Leljak, ki ne bo postal župan Radencev. Do županstva mu sicer ni manjkalo veliko, samo okoli 130 glasov.

21.00 Veselica tudi v Murski Soboti. Tam namreč dobivajo novega župana. Aleksander Jevšek je po vseh preštetih glasovnicah zmagal s 54 odstotki, njegov protikandidat Anton Štihec jih ima 46. Jevšek, upokojeni kriminalist, se je po zmagi zahvalil volivcem in ponudil sodelovanje tudi tistim, ki niso glasovali zanj, ker želi ljudi povezovati. Kar zadeva delo v mestnem svetu in večino, ki jo bo imel, pravi, da ne gre za razmerje moči in da je tudi v kampanji večkrat dejal, da ne mara kimavcev v mestnem svetu.

image
Aleksander Jevšek. Foto: Jože Pojbič, Delo

20.55 V Mariboru je veselica: župan Fištravec nazdravlja s podporniki. Kako tudi ne, ko pa so danes kar trije od štirih mariborskih volivcev glasovali zanj.

image
Andrej Fištravec s podporniki. Foto: Tadej Regent, Delo

20.38 Malce smo pozabili spremljati volilno udeležbo, a nič zato. Je tako slaba, da je komaj vredna omembe. Na volišča je odšlo 42,5 odstotka volilnih upravičencev oz. dobrih 225.000 ljudi. V prvem krogu je bila udeležba za tri odstotne točke večja.

20.30 Morda se vprašujete, zakaj nič ne poročamo o rezultatih županskih volitev v Kranju? Odgovor je precej bizaren: v Bitnjah bodo volivci na dveh voliščih lahko izjemoma glasovali vse do 22.13, zato tudi izid županskih volitev v Kranju do tedaj ne bo znan. Zaradi jutranje prometne nesreče pred gasilskim domom so volišči namreč odprli šele ob 10.13. Zaradi poznejšega odprtja teh dveh volišč pa morajo volilni odbori tudi na vseh drugih voliščih v občini Kranj do 22.13 zadržati objavo rezultatov v drugem krogu županskih volitev. Takole je sicer trenutno v štabu Boštjana Trilarja, izzivalca zdajšnjega kranjskega župana:

image 
Boštjan Trilar. Foto: Aleš Černivec, Delo

20.25 Iz Pirana medtem prihaja fotografija stiska rok nekdanjih sodelavcev, zdaj pa velikih tekmecev: zmagovalca Bossmana in poraženca, sicer pa njegovega nekdanjega svetovalca, Jeretiča.

image
Jeretič in Bossman. Foto: Boris Šuligoj, Delo

20.20 Kisel nasmešek na obrazu Ahmeda Pašića. Kot kaže, vendarle ne bo postal prvi muslimanski župan Jesenic. Z dvotretjinsko podporo ga je premagal dosedanji župan Tomaž Tom Mencinger.

image
Ahmed Pašić. Foto: Jože Suhadolnik, Delo

20.14 Štetje glasovnic je tokrat precej hitrejše od tistega v prvem krogu. Volilni štabi so ponekod prešteli že skoraj vse glasovnice. V Mestni občini Novo mesto po skoraj 80 odstotkih preštetih glasov kaže na zmago Gregorja Macedonija. Dobil je 57,7-odstotno podporo, medtem ko so Mileni Kramar Zupan volivci namenili 42,3 odstotka glasov. 

image
Predvolilna bitka v Novem mestu je bila ena najbolj umazanih. Macedoniju so med drugim očitali sumljive posle pri študentskem servisu, a mu je, kot kaže, uspelo prepričati volivce. Foto: Igor Zaplatil, Delo

19.45 Prvi rezultati prihajajo iz Murske Sobote. Tesno je še, toda kot kaže, je zmagal Aleksander Jevšek.

image
Jevšku se je ob oddaji glasu smejalo. Po prvem krogu je bil drugouvrščeni, zdaj pa mu kaže najbolje. Foto: Jože Pojbič, Delo

19.40 V Novi Gorici bo očitno zmagal Matej Arčon. Kaj pa v Novem mestu? Tam je bolj napeto, a bolje kaže Gregorju Macedoniju.

19.35 Posodobili smo infografiko, ki jo za mestne občine pripravljajo v DVK (zgoraj). Opozarjamo, da je število preštetih glasovnic še zelo nizko! Za vse ostale občine kliknite na grafiko. Zanimivo je, da se podatki za Ptuj med DVK in Mediano razlikujejo. Mediana je zmago pripisala Senčarju, po do sedaj preštetih glasovnicah na DVK pa vodi Štefan Čelan. Vendar pri štetju Senčar hitro pridobiva, tako da utegne v kratkem v obeh meritvah prevzeti vodstvo.

19.29 Poraženec volitev na Ptuju Čelan, kjer gre za las: »Volivci imajo vedno prav. Če so se tako odločili, bomo imeli v mestu novega župana.«

19.27 Poraženec volitev v Piranu Sebastjan Jeretič: »Očitno nisem prepričal ljudi, da bi bile spremembe boljše. Računal sem na tiste, ki si želijo več, a mi očitno ni uspelo pridobiti dovolj podpore. Kampanja je bila težka in ostra, sem kar utrujen in bom nekaj dni odspal.«

19.22 Na delu so danes tudi inšpektorji. Kar 12-krat naj bi danes neznanci prekršili volilni molk.

image
Miran Senčar vodi na Ptuju. Na fotografiji že nazdravlja z ženo. Foto: Franc Milošič, Delo

19.20 Na Ptuju zelo tesno, a kaže, da je zmagal Miran Senčar. Naj spomnimo: njegovemu protikandidatu Čelanu naj bi grozili celo s smrtjo.

19.15 Poraženec mariborskih volitev Franc Kangler: »Nisem razočaran. To je rehabilitacija za mene, po vseh krivicah in tisti ptičji hišici. Pričakoval sem, da bo kampanja težka. Je bila pa z naše strani spoštljiva. Protikandidatu sem čestital in mu zaželel vse dobro.«

image
a:1:{s:11:"description";s:68:"Peter Bossman je ponudil odstop z mesta predsednika stranke SD Piran";}

Peter Bossman ostaja župan Pirana. Foto: Boris Šuligoj, Delo

19.04 Poglejmo na Obalo: v Piranu so volivci večinsko podprli Petra Bossmana. »Ljudje ne marajo negativne kampanje,« je v prvem odzivu za Planet TV dejal Bossman.

Mariborčani so povedali, da si želijo prihodnost, da si želijo naprej.

Andrej Fištravec

19.00 V Mariboru brez presenečenj: zmagal je Andrej Fištravec, kažejo vzporedni rezultati, ki jih je za Planet TV pripravila Mediana. Zanj je glasovalo kar 76 % Mariborčanov. »To je zelo velika odgovornost. Štiri leta bomo trdo delali in javnost nam bo gledala pod prste,« je dejal novi (stari) župan. Kaj je bilo najnapornejše? »Predvolilna soočenja«, je dejal Fištravec, »Mariborčani so povedali, da si želijo prihodnost, da si željo naprej.«

image
a:1:{s:11:"description";s:36:"Franc Kangler in Andrej Fištravec. ";}

Fištravec in Kangler sta si segla v roke. Foto: Tadej Regent, Delo

18.57 Še tri minute ...

18.45 Volilna udeležba spet katastrofalna: manj kot 31 % upravičencev je svoj glas oddalo do 16. ure. Bomo videli, koliko ljudi bo šlo volit tik pred zaprtjem volišč. 

18.40 Pozdravljeni še v drugem volilnem komentarju v živo. Pred dvema tednoma smo z vami ves večer v živo spremljali rezultate prvega kroga lokalnih volitev, danes pa bomo izvedeli še, kdo so postali župani v tistih občinah, kjer je bil potreben drugi krog. Približno pol milijona Slovenk in Slovencev je danes imelo možnost soodločati o svojem županskem šerifu. Koga so izvolili, bomo izvedeli že čez 20 minut. Z vami smo ta volilni večer Maja Fabjan, Mitja Urbančič in Robert Schmitzer.

Deli s prijatelji