SPOPAD

Fištravec Kanglerju: Trava se končno kosi pravilno

Objavljeno 12. oktober 2014 14.05 | Posodobljeno 12. oktober 2014 14.05 | Piše: P. Pa.

Prihodnjo nedeljo bo znano, kdo bo naslednja štiri leta županoval v Mariboru. Komu bodo več glasov namenili Mariborčani: Fištravcu ali Kanglerju?

Dobre volje v drugi krog tekme za mariborskega župana.

MARIBOR – »Veliko smo naredili. Povejte mi en projekt, ki ste ga vi izvedli v letu in pol. Da lahko vstopite in pokažete narejeno,« je zažugal bivši župan Franc Kangler vstajniškemu županu Fištravcu. »V Mestnem parku se, na primer, končno dela strokovno. Trava se kosi pravilno, kot se je že sto let pred tem,« mu je odvrnil Fištravec. Kangler pa se je čudil »To je projekt?!« »To je velik projekt. Rastline so hvaležne,« mu je v soočenju za Delo odvrnil Fištravec.

»Lažete, tako ugleden gospod, pa lažete«

Mariborčani so pred dilemo. Naslednjo nedeljo se bodo morali odločiti, koga bodo podprli za župana. Bivšega župana Franca Kanglerja ali vstajniškega Fištravca, ki je marsikoga v letu in pol županovanja razočaral. Fištravec je v soočenju očital Kanglerju, da se je z džipom vozil na lov. »G. Fištravec, lažete, tako ugleden gospod, pa lažete. Lovci vedo, s katerim avtom sem se jaz vozil na lov. Za tistega džipa pa sem plačeval boniteto,« mu je odvrnil Kangler. Fištravec se zdaj namesto z džipom vozi z audijem. Vsako jutro ga voznik pobere na domu in ga nato odpelje tudi domov. Čeprav je obljubljal, da se bo vozil s kolesom in z mestnim prometom, ni tako. Pravi, da bo to obljubo izpolnil v drugem mandatu.

Kangler se trenutno preživlja s kmetovanjem. Veliko njegovih ukrepov je namenjenih prav področju kmetijstva. Opozarja, da ima Maribor daleč največ prihodka iz kmetijske dejavnosti v primerjavi s sosednjimi občinami.

Kje bo tovarna, ve samo župan

Fištravec pa še vedno ostaja skrivnosten glede tovarne baterij, ki naj bi se gradila v Mariboru. Lokacije ni želel izdati niti Kanglerju, ki ga je to zanimalo. »Pa saj ti delavci, ki se prijavljajo, bodo morali vedeti, kje je tovarna,« mu je dejal Kangler. »Ne uganjajte demagogije, zunaj je razpis, ljudje bodo dobili poziv na razgovor ...« mu je odvrnil Fištravec. Kangler pa mu je vrnil, da je demagogija to, kar govori on. Fištravec vztraja, da pri tej tovarni ne gre za umazano industrijo, pač pa za »zelo napredno tehnologijo«.

Na športni park na Pohorju imata kandidata podoben pogled. Pravita, da mora ukrepati vlada, saj je lastnik objekta slaba banka. Oba se strinjata, da mora biti narejeno vse, da bo zimska sezona izvedena.

»Vstajniške skupine vodijo posamezni interesi«

Fištravec pravi, da imajo vstajniške skupine preveč nerealna pričakovanja. »Menili so, da lahko neposredno vplivajo na delovanje župana, kar ni mogoče. Pokazalo se je tudi, da zaradi posameznih interesov skupno delovanje ni mogoče. Vstajniški sosvet je hitro zamrl.« Kangler dodaja, da je vstajniški sosvet čisto rušenje demokracije. »Če bi bil ta sosvet civilna družba, bi še razumel, toda prav med sedanjimi volitvami sem srečeval nekatere vstajnike, ki so se mi opravičevali in obžalovali, da so nekaterim svetnikom zvonili na domu, jih vznemirjali in preganjali. To ni demokratično, demokratične so volitve, kot jih imamo zdaj. Dobrodošla je vsaka civilna družba, ki ima interes za napredek mesta.«

Kangler optimistično napoveduje, da je njegov cilj, da bi imeli v Mariboru nemške plače in pokojnine, ne pa kitajskih. Oba napovedujeta boj proti brezposelnosti. Fištravec dodaja, da bo delo komunalnih podjetij zastavil tako, da se storitve ne bodo dražile.

Deli s prijatelji