KADROVANJE

Fištravčevi vstajniški sodelavci odvrgli Zaresove članske izkaznice

Objavljeno 25. oktober 2013 14.36 | Posodobljeno 25. oktober 2013 14.36 | Piše: P. J.

Fištravčev protikandidat Frangež je dejal, da je »mesto iz krempljev Dupleka v vmesnem času požrl Miklavž na Dravskem polju«.

Žula je še vedno naveden kot direktor podjetja.

MARIBOR – Novi mariborski župan Andrej Fištravec ni izpolnil pričakovanj zahtevnih Mariborčanov. »Ugrabil si nam mesto, izigral ljudi, Fištravec odstopi,« so pred dnevi izobesili na transparent na Titovi cesti sredi Maribora. Za bes Mariborčanov naj bi bilo po naših informacijah krivo predvsem županovo politično kadrovanje. Župan, ki se je v županski naslanjač zavihtel iz vrst nepolitičnih vstajnikov, zdaj namreč serijsko zaposluje kadre iz propadle stranke Zares, ne pa nepolitičnih strokovnjakov.

Po Dupleku Mariboru vlada Miklavž

Potem ko so se vstajniki skregali in so županu podporo odrekli nekateri, ki so ga v času prevzemanja občine podpirali, denimo Vesna Vuk Godina, je pred dnevi na sporno kadrovanje opozoril tudi mestni svetnik iz vrst SD, sicer pa Fištravčev protikandidat za županski stolček Matevž Frangež. Večer je njegovo izjavo o Mariboru povzel, da je »mesto iz krempljev Dupleka v vmesnem času požrl Miklavž na Dravskem polju«. Po dupleški mreži Franca Kanglerja zdaj Maribor vodijo direktor občinske uprave Marko Žula, prej vodja pomurske pokrajinske pisarne Zaresa, in županova posebna svetovalca Saša Pelko, dolgoletni vodja stranke Zares v Miklavžu, in Marko Kovačič.

Pelko vodi podjetje Mediasplet, Fištravcu pa naj bi pomagal pri pripravi strategije s področja komuniciranja in odnosov z javnostjo. Kovačič je lastnik zavoda Svarog, Fištravcu pa svetuje na gospodarskem, socialnem, kulturnem, znanstvenem in izobraževalnem področju. Oba imata z mariborsko mestno občino (MOM) sklenjeno pogodbo, po kateri prejemata mesečni pavšal za opravljene storitve. Pelko za svoje delo od mariborske občine dobi 500 evrov na mesec, Kovačič pa 800 evrov. Danes sicer častnik Večer poroča, da so Kovačiču pred kratkim honorar povišali na 1200 evrov neto.

Vznemirjeni Pelko

Številke so nam poslali z MOM, kjer pa so z informacijami o trojice iz Zaresa skopi. Se je pa kmalu po tistem, ko so na občini prejeli vprašanja, na nas obrnil Saša Pelko, ki je sprva kar po telefonu želel pojasniti razmere, potem pa je vendarle pristal na to, da pošlje pisne odgovore. Naši viri iz Maribora se namreč pritožujejo nad Pelkovo vseprisotnostjo in se vprašujejo, ali je župan z dejavnostmi Pelka, ki se tudi na facebooku rad pohvali s tesno povezanostjo z Gregorjem Golobičem in Francijem Kekom, sploh seznanjen.

Čeprav so še v sredo pri MOM trdili, da Kovačič za svoje svetovanje prejme 800 evrov, pa Večer danes poroča, da so mu honorar povišali na 1200 evrov neto. Kljub temu da župan pravi, da Kovačič »v mestu dela red«, ima s svojimi podjetji precej težav. Svarog ima že dlje časa blokirana računa, priznal pa je, da je dolg zelo velik. Trem podjetjem je dolžan, na seznamu davčnih dolžnikov pa je v razredu med 10 in 30 tisoč evri. S plačili zamujajo tudi v njegovem drugem podjetju, Hiša jezikov – predavatelji, ki so zanj izvajali jezikovne tečaje, so povedali, da so jim obveznosti poravnali, vendar so do njih prišli z izvršbo. Četudi ni sredstev za plačilo predavateljev, pa je Kovačič našel sredstva za reklamo na komercialnem radiu. Dejal je, da je ta oglas naredil z zunanjim partnerjem in da jim je oglas »prinesel precej vpisa«. Povedal je tudi, da ima 70 odstotkov podjetij težave z likvidnostjo in da je najprej treba opravljati posel, da sploh lahko plačaš upnike.

Poročajo tudi, da je prav Kovačič s Pelkom Fištravcu vodil kampanjo za župana. Očitke, da je denar od posla z interaktivnimi tablami, ki je kasneje propadel, šel za kampanjo, zavrača in pravi, da so sredstva za kampanjo dobili s prošnjami znancem in podjetjem. Prav tako zavrača očitke, da prek poslov, ki jih zdaj opravlja za občino, išče priložnosti zase. Slišati je tudi, da bi Hiša jezikov prek javnih podjetij izvajala jezikovne tečaje. Dodal je še, da dolgovi, ki jih imajo njegova podjetja, niso tako veliki, da ne bi bili obvladljivi, in da je za občino že veliko naredil. Kot pravi, išče investicije tudi na Kitajskem, v Rusiji in arabskem svetu.

Informacije, da se direktorji občinskih podjetij pritožujejo, ker prihaja na njihove sestanke, ga presenečajo. »Ta izjava me zelo preseneča in ne verjamem, da jo je izrekel kdo od direktorjev javnih podjetij. Po pogodbi moram namreč skrbeti za koordinacijo aktivnosti PR-službe MOM in se odzivati na medijske objave javnih podjetij kakor tudi poskrbeti za sporočila za medije MOM, ki se nanašajo na katero od javnih podjetij, če je treba. Ni pa to nobena skrivnost, zato bom kar konkreten. Doslej sem obiskal le dva direktorja: Albina Turka (Lekarne Maribor) in Bernarda Majheniča (v. d. direktorja Snage).«

Kot je zapisal, je Snago obiskal zato, ker pod ta zavod spada tudi Zavetišče za živali Maribor, kar je v javnosti naletelo na nekatere očitke, od letošnjega julija pa se zavetišče ubada še s prostorsko stisko. »Sprva je bil namen, da bi na osnovi prejetih podatkov na MOM pripravili daljši odgovor, vendar smo se potem odločili, da bi bilo bolje, če bi vse zainteresirane akterje posedli za isto mizo in skupaj poiskali rešitve.«

Zaresovi kandidati

Novi šef mariborske mestne uprave Marko Žula je na spletni strani podjetja Panonica energetika še vedno naveden kot direktor podjetja. Na Žulo smo naslovili vprašanje, ali je o opravljanju funkcije, medtem ko vodi mestno upravo, obvestil protikorupcijsko komisijo, a nanj ni odgovoril. Tudi svoje strankarske izkaznice ne razkrije, preverjali smo namreč, ali je še član Zaresa ali pa se je morebiti včlanil v Pozitivno Slovenijo (PS). Medtem ko Pelko na facebooku objavlja svojo odstopno izjavo za izstop iz Zaresa, Žula na vse odgovarja z »ne«.

Nespreten pa je bil Fištravec tudi pri imenovanju novega prokurista dveh hčerinskih družb občinskega Farmadenta, Hygie in Gopharma. Položaj je pred kratkim zasedel še en zaresovec, nekdanji vodja mestnega odbora stranke Gregor Jager, ki je bil leta 2011 pridržan tudi v akciji NPU. Na podlagi kakšnih referenc so se odločili imenovati Jagra, pri MOM ne odgovarjajo.

Deli s prijatelji