POGODBA

Fištravčev »župan v senci« na robu zakona

Objavljeno 12. april 2014 22.37 | Posodobljeno 12. april 2014 22.37 | Piše: P. J.

Župan je nanj prenesel pooblastila, kar pa naj ne bi bilo v skladu z zakonodajo.

Andrej Fištravec in Marko Kovačič.

MARIBOR – Mariborski župan Andrej Fištravec je na svojega svetovalca Marka Kovačiča prenesel pomemben del svojih županskih pristojnosti. Da je to nekaj neobičajnega in da gotovo ni v skladu z zakonodajo, je prepričan tudi strokovnjak za samoupravo Stane Vlaj, poroča Večer. Kovačičeva moč na Mestni občini Maribor (MOM) naj bi bila po pogodbi, ki jo je podpisal z občino, več kot svetovalska in naj bi celo kršila zakon o lokalni samoupravi.

Veliko pristojnosti, malo odgovornosti

Marca lani je bil Kovačič imenovan za pooblaščenca MOM. Med pristojnostmi je dobil tudi zastopanje občine in župana v koordinacijah z mestno upravo in vodstvi javnih zavodov, javnih podjetij in drugih pravnih oseb za področje mestnih javnih služb.

Kovačič je s tem dobil nadzor nad organi občine in njenimi podjetji, saj so mu postali podrejeni direktorji Nigrada, Mariborskih lekarn in Mrpoma. Kot opozarjajo, je Kovačič dobil moč javnega funkcionarja, čeprav ni bil izvoljen ali imenovan na javno funkcijo, zato tudi ni po zakonu odgovoren za njeno izvajanje.

S pogodbami naj bi bil dobil tudi pooblastila pri oblikovanju in zasnovi projektov, s katerimi se zagotovijo finančni pogoji za razvoj gospodarstva in mesta. Na koncu pogodbe je celo zapisano, da s podpisom dobi »pravico, da te posle opravi v imenu in za račun naročnika« za občino. Kovačič je tako postal župan iz sence z veliko močjo in skoraj nobeno odgovornostjo.

Ko se mu je svetovalska pogodba avgusta iztekla, je občina z njim takoj podpisala novo in tako je to potekalo vse doslej. V novejših pogodbah Kovačič ni več naveden kot pooblaščenec, ampak kot svetovalec, mesečno plačilo pa se mu je z 800 evrov dvignilo na 1200 evrov.

Kovačičevi zaslužki

Pogodbe, sklenjene s Kovačičem, naj bi bile sporne tudi z vidika zakona o javnih naročanjih. Zakon predvideva javne razpise za zneske, višje od 20.000 evrov. Kovačič bo po vseh svojih svetovalnih pogodbah prejel 20.400 evrov in še dodatnih 4331,40 evra za povrnitev spornih stroškov službene poti v tujino.

Na MOM poudarjajo, da je Kovačič pomemben del ekipe in da so podjemne pogodbe in pooblastila pripravile strokovne službe MOM, vodstvo občine pa naj ne bi bilo seznanjeno s sklepi. Kovačič naj bi delal pri konkretnih projektih, pogodbe pa so ugodnejše z vidika porabe denarja občank in občanov. Na občini še pravijo, da bi v primeru neizpolnjevanja dogovorjenih aktivnosti tako bistveno lažje prekinili sodelovanje, kot če bi Kovačiča redno zaposlili.

Sicer pa Fištravec s seboj ni pripeljal le Kovačiča. Drugi pogodbeni sodelavci občine so še Zvonko Es, Igor Kos, Iztok Dovečar, Igor Petelin, Saša Pelko, Alenka Kocjančič in Igor Marovič. Direktor občinske uprave je Marko Žula, ki je dejal, da sicer res takšno sodelovanje ni tipično, vendar je zakonito. Pravi, da gre za operativne skupine. Žula pravi, da bo njihov mandat trajal le nekaj več kot leto dni in da so za tako kratko dobo postopki za izbor uslužbencev predolgi, zato je boljše, da imajo več zunanjih sodelavcev.

Deli s prijatelji