UGODILI PRITOŽBI

Fišer: Brez možnosti ugovora smo neizbrisno javno ožigosani

Objavljeno 30. junij 2015 17.18 | Posodobljeno 30. junij 2015 17.18 | Piše: Mo. S.

Zaradi sklepa sodišča je komisija na svoji spletni strani ponovno v celoti objavila zaključne ugotovitve.

Zvonko Fišer.

LJUBLJANA – »Komisija je danes prejela sklep Vrhovnega sodišča RS, ki je ugodilo pritožbi komisije in izpodbijani sklep Upravnega sodišča RS spremenilo tako, da je zahtevo za izdajo začasne odredbe generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja zavrnilo. Fišer je bil obravnavana oseba v postopku imenovanja generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva RS, ki ga je vodila komisija,« so sporočili iz KPK.

Zaradi sklepa sodišča je komisija na svoji spletni strani ponovno v celoti objavila zaključne ugotovitve v omenjenem primeru in izjasnitev omenjene osebe.

V začetku junija pa je komisija že objavila izjasnitev nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, potem ko je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi komisije in izpodbijani sklep upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevo za izdajo začasne odredbe Aleša Zalarja zavrniloimage

Fišerjev odziv

Kot je v odzivu za STA zapisal Fišer, je upravno sodišče z začasno odredbo poskušalo omejiti škodo in posledice posega v ustavne pravice, do katerih v postopkih KPK prihaja na sistemski ravni. Sistem delovanja KPK namreč posameznikom, ki jih obravnava, ne daje ustrezne možnosti obrambe in pritožbe vse do trenutka, ko je škoda že nastala in je ni več mogoče popraviti, je dodal.

»Brez možnosti ugovora smo neizbrisno javno ožigosani s krivičnimi koruptivnimi oznakami, ki se zasidrajo v javno zavest. Praktično vseeno je, ali je potem, ko je taka škoda posamezniku v javnosti že storjena, zaključno poročilo KPK začasno umaknjeno ali vnovič objavljeno,« je zapisal Fišer.

Sicer pritrjuje ugotovitvi vrhovnega sodišča, da so visoki državni funkcionarji in uradniki legitimno podvrženi nadzoru javnosti. »Kot pravnik, ki verjame v pravosodni sistem, pa se ne bom nikoli strinjal z nelegitimnimi vzporednimi sistemi brez nadzorov in varovalk. Omogočajo namreč javno diskreditacijo nedolžnih posameznikov in jim na ta način krivično jemljejo dostojanstvo in prihodnost,« je še poudaril.

Deli s prijatelji