AFERA PATRIA

Finski dekan: Obsodba je temeljila na delnih dokazih

Objavljeno 28. september 2014 20.26 | Posodobljeno 28. september 2014 20.45 | Piše: A. K.

Kimmo Nuotios slovenski politiki odsvetuje vmešavanje v sodstvo.

Janez Janša po odhodu s sodišča.

LJUBLJANA – Na mednarodni konferenci z naslovom Kriza demokracije in pravne države v Evropi je bila ena izmed osrednjih zadev primer Patria.

Dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj je dejal, da je afera Patria eno od znamenj obolelosti slovenskega sodstva in demokracije. Dekan finske pravne fakultete pa je poudaril, da je sodstvu treba zaupati.

»Dokazov je bilo res zelo veliko«

»Po prvem, ne preveč natančnem branju avstrijskega spisa sem dobil občutek, da je avstrijska sodnica verjela, da so slovenske oblasti sodelovale pri korupciji. Podkupovalec namreč ne bi bil obsojen, če na drugi strani ne bi bilo prejemnika. Lahko rečete, da je obsodba temeljila na delnih dokazih in da dejanje ni bilo stoodstotno dokazano, vendar je bilo dokazov res zelo veliko,« je povedal Kimmo Nuotios, dekan Pravne fakultete v Helsinkih

Politiki odsvetuje vmešavanje

Avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl, ki je bil v Avstriji na prvi stopnji obsojen, je po mnenju avstrijskega sodišča odigral ključno vlogo v tej razvejeni podkupovalni mreži. Več let je navezoval stike na obeh straneh (tako na Finskem kot tudi v Sloveniji), kar so s pridom izkoristili tudi finski poslovneži, poroča RTV Slovenija.

»Kot je razvidno iz spisa, so vsi udeleženci Riedlove mreže menili, da lahko v Sloveniji tako javno naročilo dobiš le s pomočjo političnega vrha. Veliko se govori o korupciji v slovenski družbi, zato so poslovneži to razumeli kot poslovni vzorec in iskali načine za dosego cilja,« je še povedal Nuotios, ki politiki odsvetuje vmešavanje v sodstvo.

»Vidim, da so pri vas nekateri politiki izjeme, česar sam nikoli ne bi svetoval. Držati se je treba črke in duha zakona,« je še poudaril.

Deli s prijatelji