POSLANSKA VPRAŠANJA

Finančni minister za ugotavljanje odgovornosti glede slabega poslovanje NLB in NKBM

Objavljeno 24. september 2012 20.03 | Posodobljeno 24. september 2012 20.05 | Piše: M. U.

Ministri odgovarjajo na poslanska vprašanja.

Ministrstvo naj bi že pripravljalo nov paket varčevalnih ukrepov.

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance se zavzema za ugotavljanje odgovornosti uprav in nadzornih svetov za slabo poslovanje NLB in NKBM in v skladu s tem tudi ravna, je v okviru poslanskih vprašanj dejal resorni minister Janez Šušteršič. V zvezi z ugotavljanjem odgovornosti Banke Slovenije pa je izpostavil, da to ni v njihovi pristojnosti.

Pregled poslovanja za nazaj

Minister je na poslansko vprašanje o ugotavljanju odgovornosti organov upravljanja in nadzora za slabo poslovanje državnih Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) dejal, da je ministrstvo za finance pri pripravi na skupščine v usklajevanju z Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) podpiralo rešitve v smeri ugotavljanja odgovornosti nadzornih svetov. Novim nadzornikom je bilo naloženo, da za nazaj pregledajo poslovanje, sume in izvršene revizije, ki bi lahko kazale na možnost oškodovanj, ter o tem poročajo oz. morebitne sume »spravijo do nadzornih organov«, je povedal.

Ustanovljena delovna skupina finančnega in notranjega ministrstva

Ministrstvo za finance je po Šušteršičevih besedah nekatere dejavnosti za ugotavljanje odgovornosti sprožilo tudi samo. Skupaj z ministrstvom za notranje zadeve je namreč ustanovilo posebno delovno skupino, pri čemer ugotavljajo, kje in do kakšnih kršitev bi lahko prihajalo, in o tem obveščajo organe z ustreznimi pooblastili. Poleg tega je prišlo do zamenjav uprav in nadzornih svetov v bankah, je spomnil.

Šušteršič je izpostavil tudi, da je vlada pripravila predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank. Ta predvideva ustanovitev posebne družbe, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo iz bank prenesle slabe terjatve. Če se bodo pojavili razlogi, se bo tudi tu ugotavljala odgovornost za nenormalna poslovna tveganja, je napovedal.

Deli s prijatelji