NAD SIVO EKONOMIJO

Finančna uprava nad cvetličarje, vrtnarje in vulkanizerje, ki brišejo promet

Objavljeno 15. oktober 2014 20.19 | Posodobljeno 15. oktober 2014 20.21 | Piše: K. K.

Pozornost bo usmerjena v nadzor nad izdajanjem računov in morebitnim »brisanjem« že evidentiranega prometa.

Menjavanje pnevmatik

LJUBLJANA – Finančna uprava sporoča, da bo začela ciljni nadzor svečarjev, cvetličarjev, vrtnarjev in vulkanizerjev. Z nadzorom v teh dejavnostih so bili v preteklem letu doseženi dobri rezultati, saj se je ob uvedenih dejavnostih povečalo prostovoljno

Želite pomagati finančni policiji?

Finančna uprava k sodelovanju pri pregonu sive ekonomije poziva tudi državljane. Takole pravijo: »Potrošnike pozivamo, da za vsako plačano blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo na številko 051 241 241 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

izpolnjevanje obveznosti. Pozornost bo usmerjena v nadzor nad izdajanjem računov in morebitnim »brisanjem« že evidentiranega prometa. Posebna pozornost bo namenjena zaposlovanju in delu na črno, selektivno pa se bosta opravljala tudi nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah ter kontrola namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev. V primeru hujših kršitev zakonodaje bo Finančna uprava RS (Furs) uporabila pooblastila o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Lani jih je kršilo 13

Ciljni nadzor, ki je bil v dejavnosti svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva opravljen v letu 2013, je vplival na dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti. Gre za dejavnosti, ki so bile na podlagi preteklih izkušenj opredeljene kot tvegane, saj so se nepravilnosti ugotavljale v skoraj 40 odstotkih vseh postopkov nadzora. V letu 2013 so bile nepravilnosti ugotovljene v slabih šestih odstotkov. Tudi dejavnost vulkanizerstva je bila na podlagi izkušenj iz preteklih let opredeljena kot tvegana, saj so se v letu 2012 nepravilnosti ugotovile v več kot 50 odstotkih vseh opravljenih postopkov. V letu 2013 so bile nepravilnosti ugotovljene v 13 odstotkih postopkov.

Prostore lahko zapečatijo

Furs bo v naslednjih tednih ciljno nadziral vse omenjene dejavnosti, v drugi polovici oktobra predvsem dejavnosti svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva, v novembru pa predvsem dejavnost vulkanizerstva. Preverjal bo izdajanje računov, evidentiranje prometa, tudi prek prikritih nakupov. Posebna pozornost bo namenjena nadzoru nad zaposlovanjem in delom na črno, selektivno pa se bosta opravljala tudi nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah ter nadzor namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev. V primeru hujših kršitev zakonodaje bo uporabil pooblastila o zasegu listin, predmetov, evidenc in drugih dokumentov ter prepovedi opravljanja dejavnosti. Kadar uradna oseba Fursa zapečati poslovne prostore, dokumente ali predmete hkrati s prepovedjo opravljanja dejavnosti, velja zapečatenje do odprave nepravilnosti. V preostalih primerih je zapečatenje omejeno na največ 15 dni, v zahtevnejših primerih pa skupno do največ 60 dni.


 

Deli s prijatelji