KREPKO POD POVPREČJEM

Financial Times: Proračun Slovenije v nasprotju s pravili EU

Objavljeno 22. oktober 2014 15.18 | Posodobljeno 22. oktober 2014 15.24 | Piše: P. Pa.

Zaradi proračuna, ki naj bi bil v nasprotju s pravili EU, se je Slovenija znašla med petimi članicami, ki bodo opozorjene.

Miro Cerar.

STRASBOURG, BRUSELJ – Slovenija je ena izmed petih članic EU, ki naj bi jih danes Evropska komisija opozorila zaradi njihovih načrtovanih proračunov. Evropska komisija naj bi izdala opozorila zato, ker so njihovi proračuni v nasprotju s pravili EU, napoveduje Financial Times. Poleg Slovenije naj bi bile opozorjene še Francija, Italija, Avstrija in Malta. Prejšnji teden so države članice poslale v pregled v Bruselj proračunske načrte za prihodnje leto, danes bo znana prva ocena, dokončno pa naj bi jo pripravili do konca meseca.

Znani tudi novi podatki, Slovenija krepko nad povprečjem

Med vsemi državami članicami EU je Slovenija lani imela največji javnofinančni primanjkljaj, ki je znašal kar 14,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Najnovejši podatki evropskega statističnega urada Eurostat sicer kažejo, da so imele države članice z evrom lani v povprečju primanjkljaj 2,9 odstotka, države EU pa 3,2 odstotka BDP.

Cerar vabi tujce

Iz kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije Mira Cerarja pa sporočajo, da je prvi mož slovenske vlade na današnji mednarodni poslovni konferenci FDI Summit Slovenia 2014 na ljubljanski Ekonomski fakulteti v svojem nagovoru izrazil trdno zavezo nove slovenske vlade močni internacionalizaciji gospodarstva in privabljanju tujih neposrednih investicij. Pri tem je premier napovedal odločno prizadevanje za ustvarjanje stabilnega političnega in poslovnega okolja, da bo Slovenija privlačna za tuje vlagatelje.

Po besedah predsednika vlade je Slovenija velika priložnost za vlagatelje tako zaradi geografskega strateškega položaja ob Zahodnem Balkanu kot tudi zaradi tradicionalnih trgovinskih navezav na Evropo. Pomembna je tudi tehnološka in infrastruktura razvitost ter inovacijska naravnanost Slovenije kot tudi visoko izobražena delovna sila, je na mednarodni razvojni konferenci izpostavil premier dr. Cerar. Pri tem pa je izrazil zavedanje, da je v Sloveniji potrebnih še veliko ukrepov, da bi se glede na zahtevne kriterije za pridobivanje kakovostnih tujih neposrednih investicij Slovenija uvrstila na vrh najbolj zaželenih lokacij v tem delu Evrope.

Slovenska vlada bo po Cerarjevem poskušala vlagateljem zagotoviti stabilno okolje, zlasti s stabilizacijo javnih financ preko zmanjševanja presežnega proračunskega primanjkljaja in postopnim zniževanjem strukturnega primanjkljaja, je dejal predsednik vlade.

Slovenija si bo prizadevala tudi za stabilizacijo bančnega in finančnega sistema, ki bo v podporo razvojnemu financiranju in prestrukturiranju gospodarstva, je dejal premier dr. Cerar. Do oživitve bančnega sistema mora priti predvsem z oživitvijo gospodarstva in dejavnim pristopom znotraj bank samih, je še dodal ter ob tem izpostavil pomen Družbe za upravljanje terjatev bank ter SID banke.

»Potrebujemo precej bolj učinkovit in transparenten način upravljanja z lastnino, ki bo v korist državnemu proračunu in slovenskim državljanom,« pravi premier, ki napoveduje sprejem strategije za upravljanje kapitalskih naložb, ki ne bo zgolj določila klasifikacije naložb, ampak s pristopom od spodaj navzgor določila strateške gospodarske panoge skupaj z dokumenti o specializaciji.

Kot je dejal, si Slovenija si želi predvsem t. i. greenfield investicij, sicer pa so pripravljeni ukrepi za privabljanje tujih neposrednih investicij, osredotočeni na privabljanje zlasti tistih vlagateljev, ki sledijo dolgoročni razvojni strategiji s trajnostno naravnanimi in odgovornimi poslovnimi praksami.

Po Cerarjevih besedah bo Slovenija nadaljevala s privatizacijskim procesom, pri čemer je poudaril, da bo ključna infrastruktura ostala v državni lasti: »Verjamemo, da je privatizacija lahko signal odprtosti in transparentnosti potencialnim tujim vlagateljem.«

Deli s prijatelji