TRGOVINA ZVON

Figurica za figurico – jaslice

Objavljeno 10. december 2014 18.36 | Posodobljeno 09. december 2014 23.44 | Piše: Moni Radež

Trgovina religijskih predmetov s tradicijo Zvon v Ljubljani deluje že 64 let.

Popoln set iz plastične mase za približno 60 evrov Foto: Moni Radež

Štiriinšestdeset let so že odprta vrata trgovine Zvon na Resljevi cesti v Ljubljani, zato se upravičeno hvali z najdaljšo tradicijo prodaje religijskih predmetov pri nas. Če malo pomislimo, lahko lastnikom pripišemo občutek za diplomatskost, saj se je vse skupaj začelo globoko v komunizmu. Trgovina je prestala tudi recesijo, ki se še kar vleče, prav gotovo pa bo tudi obstala, kljub temu da lokali v središču Ljubljane pospešeno menjavajo lastnike, če jih sploh najdejo, in kljub odsotnosti parkirnega prostora. Morda tudi zato, ker lahko stranke nakupujejo s klikanjem iz domače dnevne sobe.

V trgovini najdejo vse, kar spremlja obrede religioznega človeka. Od sveč do katekizmov in otroških knjig ter križev. Te dni njihovo izložbo krasijo jaslice v različnih velikostih. Kot je povedala prodajalka Alenka Klešnik, so največje visoke 40 centimetrov, so pa iz umetne mase in primerne tudi za zunanjo uporabo. Za plastični set jaslic s pastirjem, kravo, oslom in petimi ovcami, Sveto družino in Svetimi tremi kralji je treba odšteti okoli 60 evrov, po želji pa se dokupijo sloni, kamele in še drugi pastirji. Ljudje si največkrat kupijo osnovni nabor, vsako leto pa dodajo kakšen lik, sploh če so pri hiši otroci, ki občutijo posebno veselje ob tem prazničnem opravilu.

Na dveh ločenih policah najdemo jaslice, ki so narejene v Sloveniji – ulite, odlite in pobarvane. Te so ali glinene ali iz mletega kamna in poliestra. Njihova cena je okoli 12 evrov za človeško figuro, tudi za Jezuščka, za živalsko pa 4,60 evra.

Glede na polno trgovino škatel, iz katerih gledajo še v papir zavite figurice, je jasno, da je zdaj pravi čas za nakup jaslic.

Deli s prijatelji