(NE) BO ODLETEL?

Ficko in uslužbenke napadli novinarko, minister Omerzel pa nič

Objavljeno 15. januar 2014 10.15 | Posodobljeno 15. januar 2014 10.16 | Piše: T. L.

Na odziv ministra Sama Omerzela glede vedenja njemu podrejenega Ficka, ki se je lotil novinarke, kljub obljubam še čakamo.

LJUBLJANA – Med našimi politiki je predvsem v predvolilnem času mogoče slišati visoke besede o etičnih standardih, za katere si bodo po izvolitvi prizadevali, pred vsakim novim mandatom kar mrgoli obljub posameznikov različnih političnih barv in prepričanj, da bodo boljši, poštenejši in bolj resnicoljubni od svojih predhodnikov.

Včasih kateremu od srečnih izbrancev celo uspe, da se ob izbruhu afer in drugih spornih dogodkih sam umakne, čeprav so – resnici na ljubo – umiki izbrancev ljudstva pogostejši ob pomoči pritiska javnosti ... 

Pogosto se zdi, da se izvoljeni predstavniki ljudstva, zlasti tisti na vodilnih političnih položajih, sploh ne zavedajo, da se med (sicer nenapisane) obveznosti štejejo tudi pravočasni odzivi na dogodke, ki spadajo pod njihovo pristojnost in ki bi v očeh javnosti lahko metali slabo luč na delovanje vlade, celotnih resorjev, za katere so pristojni, in tudi na njihove politične stranke. Zato pa imajo na voljo tudi ustrezne strokovne službe, da njim samim (denimo ministrom in ministricam) ni treba postoriti vsega.

Zaposleni minister nima časa za podrejene?

Vendar očitno tudi to ne zadošča vedno. Zapisano je tokrat namenjeno ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu. Resda je minister polno zaposlen s prepričevanjem kolegov, da proti njemu vložena interpelacija nima trdnih temeljev in da v poslovanju njegovega podjetja z državnim Darsom ni nič spornega. Vsaj ne tako spornega, da bi zaradi tega moral zapustiti ministrski položaj. 

Skratka, potem ko smo včeraj objavili članek o milo rečeno vprašljivem vedenju enega od Omerzelovih podrejenih, Gregorja Ficka, direktorja direktorata za ceste, ki se je pred kamerami spravil na novinarko Planet TV, smo na Omerzelovo ministrstvo naslovili tudi nekaj vprašanj na to temo, pa kljub obljubam odgovorov še nismo prejeli. 

Preberite: Direktor direkcije za ceste nad novinarkoimage

Ali to pomeni, da minister podpira Fickovo vedenje ali zgolj upa, da bo afero 'povozila' kakšna nova?

Morda pa gre pri vsem skupaj za nekaj drugega: da imajo ministri morda manj vpliva na urejanje zadev na svojih ministrstvih, kot se zdi navadnim smrtnikom. Spomnimo se, da je že decembra lani Omerzel nemočno protestiral proti izplačilu božičnice (ali, kot je bilo slišati, za 'izplačano delovno uspešnost') v znesku 860 evrov neto, ki so si jo privoščili na Javni agenciji za civilno letalstvo RS. Tudi Žiga Kotnik, ki agencijo vodi in ga je vlada pred časom razrešila zaradi očitkov o slabem delu agencije in nesmotrni porabi javnega denarja, se je po odločitvi upravnega sodišča vrnil na čelo agencije, o čemer smo poročali,image zdaj pa na ministrstvu proučujejo, kako naprej.

Deli s prijatelji