TAKTIČNO

Ficka je žrtvoval, 
da bi lahko ostal

Objavljeno 25. januar 2014 08.21 | Posodobljeno 24. januar 2014 19.19 | Piše: Jadran Vatovec

Vsi, ki »niso vedeli«, ali bodo podprli Omerzela, so se le šalili.

Predsednik GzS mag. Samo Hribar Milič in minister Samo Omerzel. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Predstavniki vseh štirih vladnih strank so včeraj priznali, da so se tisti med njimi, ki so doslej dopuščali možnost, da bi se na parlamentarni seji, na kateri bo na dnevnem redu interpelacija o delu ministra za infrastrukturo in prostor, vsaj vzdržali, če že ne bi podprli predloga opozicije za razrešitev Sama Omerzela, pravzaprav šalili (sprenevedali, norčevali iz davkoplačevalcev?). Poslanci Lukšičevega SD naj bi se sicer o tem, ali Omerzela podpreti ali ne, dokončno odločili šele po interpelacijski razpravi, vendar naj bi bilo že zdaj jasno, da bi SD s tem predvsem rad naredil malo lepši vtis. Včerajšnji dan si bomo, skratka, lahko zapomnili po padanju mask. Prav pa bi bilo, da bi si zapomnili, da pri nas padanje mask še ne pomeni, da »odslej nič ne bo več tako, kot je bilo«. Razmere v koaliciji ostajajo nespremenjene.

Pika Nogavička
ima gospoda Ficka

Omerzelu je predstavnike Pozitivne Slovenije, SD in stranke Desus namreč uspelo prepričati, da za nikogar v zdajšnji koaliciji ne bi bilo koristno, če bi se on odrekel ministrskemu fotelju. No, seveda bi ga lahko kdo vprašal, kdo pa bo imel koristi od tega, da bo ostal minister, a ga nihče ni. Ministru Omerzelu je poleg tega celo včerajšnjo izredno sejo državnega zbora o Tešu 6, ki je bila sklicana na zahtevo Janševega SDS, uspelo uporabiti sebi v prid, saj se je pred televizijskimi kamerami lahko hvalil, da je ministrstvo šele pod njegovim vodstvom zares celovito vzelo pod drobnogled tako pomemben energetski projekt.

Več indicev pa pritrjuje tudi sumom, da je bilo celo to, da je za začasnega direktorja Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC) izbral Sergija Grmeka, premišljena piarovska poteza. Spomnimo se, na kaj je opozoril vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc, ko je minister Omerzel pred dnevi »z razumevanjem« sprejel odstop direktorja DRSC mag. Gregorja Ficka. »Ficko je ves čas opozarjal, da nam grozi, da se bo zaradi drastičnega znižanja finančnih sredstev za obnovo državnih in regionalnih cest zgodila katastrofa,« je poudaril. Medtem ko je bil minister Omerzel tisti, ki je dopustil, da je vlada obseg sredstev za vzdrževanje cest zmanjšala za kar 60 milijonov evrov: »Namesto da bi minister odstopil zaradi svojih napak, bo raje drugega za drugim zamenjeval podrejene in s tem preusmerjal pozornost. Na žalost je za nekatere še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa, da nekaj znaš, so besede premierke mag. Alenke Bratušek. Žal pa to velja za njeno vlado, še posebno za ministra Omerzela,« je bil jasen Prevc. Nič čudnega torej, da je celo neki veljak vladne koalicije (resda samo v off the record pogovoru) namignil, da je bil Ficko za ministra Omerzela pač tisto, »kar je bil za Piko Nogavičko gospod Ficko«.

Če ne bo hude zime, ne bo hudo!

Spomnimo se, mag. Gregor Ficko je že lani oktobra, na seji parlamentarnega odbora za infrastrukturo, utemeljeval, zakaj je predlog proračuna pahnil DRSC, uporabnike cest in več kot 700 subjektov, ki sodelujejo z DRSC pri različnih projektih, v zelo težak, nemogoč položaj: »Odgovarjamo za stanje na državnih cestah, ker z njimi upravljamo. Se pravi, da smo odgovorni za življenja tistih, ki se vozijo po teh cestah. Zdaj pa kaže, da bomo morali sprejeti ukrepe, ki nam ji do zdaj ni bilo treba, da bomo morali začeti zapirati ceste ali pa uvesti nekatere druge ukrepe, ki zagotovo ne bodo priljubljeni.« In še: »Če bo zima takšna, kot je bila 2012–2013, bomo na začetku januarja oziroma v prvi polovici januarja, tako kažejo projekcije, v zelo velikih težavah, saj sredstev, ki bi jih potrebovali, nimamo.« Seveda je minister Samo Omerzel potem »z razumevanjem« sprejel Fickov odstop ter s tem odpravil vse težave in zadrege. Navidezno. 

Deli s prijatelji