NA ZDRAVJE

Fejst je tale oktober

Objavljeno 26. september 2012 20.20 | Posodobljeno 26. september 2012 20.21 | Piše: Vane D. Fortič

Slovenska različica Oktoberfesta že desetič zapored poteka v Gorenji vasi.

Slovenski Oktoberfest je fejst. Foto: Vane D. Fortič

Pred dvanajstimi leti sta se gostilničar Alojz Kovič in njegov natakar Tomaž Likar odpravila v München, da bi uživala v pivu in dogajanju na Oktoberfestu, ki na Bavarsko vsako leto privabi na milijone obiskovalcev. Nista pa vedela, da je treba za vstop v enega izmed ogromnih šotorov, ki jih tam postavijo, že veliko vnaprej rezervirati mesto. Popila sta pivo ali dva ob enem izmed zunanjih šankov, a ker je začelo deževati, sta si še bolj želela priti pod šotor. Enkrat, dvakrat … Pri sedmem poskusu jima je že vsema premočenima naposled le uspelo. Ker pa so že pred polnočjo zapirali, sta lahko spila le vsak po eno superco.

Žejna in utrujena sta ob vrnitvi razmišljala

V kleti gostilne imajo pet polnih sodov piva, kaj nama je treba bilo na pivo tako daleč? Rodil se je Oktoberfejst, praznik piva v Gorenji vasi, ki bo trajal enako dolgo kot pravi Oktoberfest, letos torej do 7. oktobra.

Odprtje Oktoberfejsta je bilo živahno in veselo

Potem ko je župan Gašper Čadež odprl sod piva, ga je začel skupaj s kolegi župani, Markom Mravljo iz Naklega, Mirkom Kozeljem iz Šenčurja in Acem Francem Šuštarjem iz Vodic, streči množici pivopivcev in pivopivk. Ti so vzkliknili: »Župane, ki nam dajo pivo, rabimo!«

Petdesetlitrski sod je bil zastonj, potem pa so razigrani obiskovalci naročali svetlo ali temno pivo. Nekateri manj, po pol deci, nekateri po liter – superco. Stregli so Podobnikove kranjske klobase, ki so na nedavnem festivalu kranjske klobase dobile najboljše ocene, krače in še kaj. Harmonikar Bojan Filipič, ki je že desetič igral na prireditvi, pivce in njihove pivske sposobnosti dobro pozna. Najbolj vztrajni lahko na noč, ki Pr' Sedmic traja do tretje ure zjutraj, po grlu spustijo tudi do deset superc. Tudi harmonikarka Ana Potočnik je že desetič vlekla meh; ko ga je na Oktoberfejstu prvič, je bila stara komaj 10 let.

Pri strežbi so Alojzovi ženi Tatjani pomagale brhke natakarice Karin, Špela in Aleksandra. Kako pa bodo po polnoči reagirali pivci, vas ni nič strah? »Kateri izmed njih nas poskuša zagrabiti za obline. Kakšnemu tudi uspe. A takrat se delamo, kot da ni nič. Je pač Oktoberfejst!«
 

Deli s prijatelji