PAJEK

Fantje, ki niso mencali

Objavljeno 31. marec 2013 16.01 | Posodobljeno 31. marec 2013 16.03 | Piše: Ali Žerdin

Pred desetimi leti je skupina mladih ekonomistov ustanovila Slovenski makroekonomski forum.

Janez Šušteršič. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Trenutek je bil zanimiv. Janez Drnovšek je ravno zapuščal vlado in postajal predsednik republike, vodenje izvršne veje oblasti je prevzemal Tone Rop, med mlajšimi ekonomisti pa se je zastavilo vprašanje, ali država potuje v pravo smer. Natančneje – ali je tempo potovanja pravšnji.

Očitali so jim marsikaj

V letih, ko je vlado vodil Janez Drnovšek, je nekako veljalo, da naj bodo reforme postopne, količina šokov, ki prihajajo v ekonomsko okolje, pa naj ne bo prevelika. Pred desetletjem se je pojavila oznaka gradualizem, ki govori o postopnih reformah. Takrat se je pojavila dilema, ali je gradualizem morda sopomenka za neprimerno mencanje.

Kdo je ustanovil Slovenski makroekonomski forum? Med vidnejšimi člani so bili Jože P. Damijan, Janez Šušteršič, Mičo Mrkaić, Boštjan Jazbec, Igor Masten in Sašo Polanec. Ko so se začeli pojavljati v javnosti, so dobili oznako ekonomisti mlajše generacije, mladoekonomisti, občasno je na njih letel očitek, da so neoliberalci (čeprav ni bilo povsem jasno, kaj naj bi ta oznaka pomenila).

Ustanovitelji Slovenskega makroekonomskega foruma so v letih, ko je vlado vodil Tone Rop, postavili nekaj vprašanj, sugerirali pa so tudi nekaj neortodoksnih odgovorov. Ko je SMF začel delovati, ustanovitelji niso imeli posebnega vpliva. Najvplivnejši je bil Janez Šušteršič, ki je leta 2001 prevzel vodenje vladnega urada za makroekonomske analize. Res pa je, da se je vpliv članov foruma po letu 2003 začel krepiti.

Boštjan Jazbec je 2004 postal član sveta Banke Slovenije, ključnega snovalca državne monetarne politike. Leta 2005 je Jože P. Damijan postal član vlade, ki jo je vodil Janez Janša. Mičo Mrkaić je javnost razgibal s komentarji in vstopom v nadzorni svet Petrola, Igor Masten in Sašo Polanec pa sta bila dejavna kot publicista.

Položajev se niso oklepali

Člani Slovenskega ekonomskega foruma sicer niso ljudje, ki bi na položaju vztrajali za vsako ceno. Mrkaić je iz nadzornega sveta Petrola izstopil po nekaj mesecih. Jože P. Damijan je Janševo vlado zapustil zelo hitro. Šušteršič je kot direktor vladnega urada za makroekonomsko politiko služboval šest let, a je 2007 brez posebnih pojasnil odstopil. Igor Masten je leta 2009 postal član nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, a je bil nadzorni svet v času, ko je Janez Šušteršič prevzel vodenje finančnega ministrstva, skupaj s preostalimi nadzorniki odstavljen. Se pa Šušteršič in Masten ob tem nista osebno sprla.

Ustanovni član Slovenskega makroekonomskega foruma Boštjan Jazbec bo, kot kaže, postal guverner Banke Slovenije. Zadnja leta je kot višji svetovalec delal za Mednarodni denarni sklad – tako kot Mičo Mrkaić.

Deli s prijatelji