PLAZ

Faniko so gasilci rešili skozi okno

Objavljeno 13. februar 2014 16.02 | Posodobljeno 13. februar 2014 16.02 | Piše: Primož Škerl

V Florjanu so pred plazom evakuirali šest ljudi.

Podrto gospodarsko poslopje Brusnjakovih. Foto: Primož Škerl

FLORJAN PRI ŠOŠTANJU – Območje Florjana pri Šoštanju je med najbolj plazovitimi v državi. Občina še ni povsem sanirala velikega plazu Lesjak, ki se je začel premikati pred leti, ko je že udaril drugi. Prisebnosti domačinov in požrtvovalnim gasilcev gredo zasluge, da se je končalo brez človeških žrtev. Neposredno so bile ogrožene tri hiše. Ena je nenaseljena, iz drugih dveh so evakuirali šest ljudi, medtem ko pri manjšem gospodarskem poslopju ob hiši Brusnjakovih niso mogli storiti ničesar. Zrušilo se je in pod seboj pokopalo kravo, telico in nekaj kokoši.

Florjan je bil v noči na sredo na nogah. Brusnjakovim in Drevovim je plazina visela nad glavo kakor Demoklejev meč. Niti pomislili niso, da se zemljina lahko vsuje vsak hip. »Ob dveh zjutraj je nekaj pokalo kakor prejšnji teden žled. Nisem vedel, kaj bi to bilo, pa sem stopil na balkon in videl, da se sosedov hlev že podira. Podrl se je kot domina, niti plazu še nisem opazil. Predvideval sem, da je potres. Hitro sem poklical soseda, ki je že bil buden, takrat pa je grmada že prišla do njegovega poslopja,« se živo spominja Ivan Drev. Tudi njegova hiša je popokala ob silovitem udaru zemljine in ni več primerna za bivanje. A takrat je šlo za ljudi. Pri Drevovih so bili te noči štirje od šestih članov družine. »Živim z ženo in štirimi otroki. Huje je bilo pri Brusnjakovih. Rešiti je bilo treba gospo Faniko, ki je nepokretna. Šteje že čez osemdeset let. Izjemno hitro so prišli gasilci, ob 2.15 so bili obveščeni, pred poltretjo so že bili tu. Ko je po hiši vsepovprek pokalo, so jo reševali skozi okno. Resnično so se izkazali. Tudi gradbeno podjetje Andrejc iz Topolšice, ki je v eni uri prišlo na pomoč s stroji.«

Geolog prepovedal bivanje v hiši

Poveljnik PGD Šoštanj mesto Milan Rošker je s klici na pozivnike svoje može na noge dvignil hip za tem, ko so ga alarmirali iz regijskega centra za obveščanje. »Sporočili so, da hišo ogroža plaz, da je v njej nepokretna oseba. Zbrali smo se na sedežu enote in pohiteli, kolikor je bilo mogoče. Gospo smo iz hiše izvlekli skozi okno, drugače ni šlo. V notranjost je že vdiralo blato. Ekipa, ki je prihitela za nami, je reševala, kar se je rešiti dalo. Plaz se je silovito približeval drugi hiši, zato smo jim dejali, naj se nemudoma umaknejo.« Franci Brusnjak je iz objekta prišel sam in je še poskušal rešiti živino iz hleva, vendar so ga odvrnili. Objekt se je že začel podirati, živalim ni bilo več pomoči. Bolj nujno je bilo rešiti Faniko. Vrata v hišo je že zlomilo. Evakuirance so zatem namestili pri sosedih.

»Okoli hiše želimo čim bolje očistiti, da bi blato lahko odteklo, če bi še enkrat udarilo dol. Geolog nam je prepovedal bivanje v njej. Čaka nas geološka sanacija, računam na pomoč občine. Teren mora biti dovolj varen za bivanje. Nameravamo ostali v Florjanu. Hišo smo zgradili leta 1997, to je naše življenjsko delo. Nimaš veliko izbire,« razmišlja Drev.

Šoštanjski župan Darko Menih si je že zjutraj prišel ogledat položaj na terenu. Na podlagi preteklih izkušenj bodo Šoštanjčani zdaj gotovo znali učinkoviteje poskrbeti za najbolj prizadete. »Ko smo opravili najnujnejše, sem obvestil poveljnika civilne zaščite, naj pripravijo mehanizacijo. Začeli so odstranjevati plazovino. Opreme imamo za zdaj dovolj, a še vedno prihaja. Odstraniti moramo plaz za hišo. Geolog je dejal, da sta premik plazu povzročila namočen teren in neka razpoka, bržčas posledica žledu in deževja. Rekel je, da objekti niso v nevarnosti, a najprej moramo odstraniti nanose, šele zatem bomo videli, ali so objekti še uporabni ali preveč poškodovani, da bi bili varni,« doda gasilski poveljnik Rošker. Kamioni so po ozki in razriti cesti drug za drugim še ves dan odvažali zemljino.

Deli s prijatelji