USPEŠNO OPRAVLJENO

Falcon v Slovenijo pripeljal srce

Objavljeno 02. maj 2015 20.36 | Posodobljeno 02. maj 2015 20.36 | Piše: STA, Mo. S.

Letalo je s posadko proti Nemčiji poletelo ob 9.30, na letališče na Brniku pa se je vrnilo v zgodnjih popoldanskih urah in srce uspešno pripeljalo v Slovenijo.

Falcon, ki je pristal na ljubljanskem letališču.

LJUBLJANA – Vladno letalo falcon je danes uspešno opravilo prvo nalogo v okviru programa Slovenija transplant. Iz bolnišnice v nemškem Nürnbergu je v Slovenijo pripeljalo srce za presaditev, je sporočil tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez.

Kot je pojasnil Korez, so iz Zavoda RS za presaditev organov in tkiv danes zjutraj poklicali dežurno posadko in vprašali, ali bi lahko falcon poletel v Nemčijo po srce. Letalo je s posadko, v kateri so bili pilot, kopilot in tehnik, spremljala pa sta jih dva uslužbenca Slovenija transplanta, nato proti Nemčiji poletelo ob 9.30, na letališče na Brniku pa se je vrnilo v zgodnjih popoldanskih urah in srce uspešno pripeljalo v Slovenijo.

Zavod Slovenija transplant je dogovor, na podlagi katerega lahko vladno letalo falcon najema za prevoz organov za presaditev, sklenilo z ministrstvom za obrambo marca letos. Kot so takrat pojasnili, bo dogovor olajšal težave z dosegljivostjo primernih letal, zavod pa pozitivne učinke pričakuje tudi na finančnem področju.

Direktorica zavoda Slovenija transplant Danica Avsec je takrat pojasnila, da bodo letalo falcon najemali za nujne prevoze srca iz držav članic Eurotransplanta, morda pa tudi iz katere od drugih držav EU. V preteklosti se je namreč že zgodilo, da je tuja država Sloveniji ponudila srce, ki ga iz različnih razlogov ni mogla uporabiti sama, a prevoz zaradi večjih razdalj ni bil mogoč.

Deli s prijatelji