ZDRAVSTVO

Fakin: Zdravstvene mafije ni

Objavljeno 03. april 2014 23.42 | Posodobljeno 03. april 2014 23.42 | Piše: Mo. S.

»Tudi če vso korupcijo odpravimo, pa je ne bomo, v zdravstvu manjka denarja,« pravi Rajko Kenda.

Stavka se nadaljuje. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Zdravstvo je v zadnjih dneh in tednih ena najbolj perečih tem, po današnjih preiskavah v UKC Ljubljana pa še bolj. Generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin ob vsem tem nenavadnem dogajanju trdi, da v slovenskem zdravstvu ni mafije, saj ta pomeni izsiljevanje, natančno določeni cilj in odstranitev vseh sovražnikov za dosego tega cilja, priznava pa, da obstajajo posamezne interesne skupine in odpor proti spremembam. 

O morebitnem vzroku odstopa nekdanje ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza je v oddaji Tarča povedal, da jo je odnesla politika, saj ministrica očitno ni imela posrečene rešitve, kaj narediti namesto dopolnilnega zavarovanja. Napovedala je namreč njegovo ukinitev. Fakin ima tudi ideje, kje dobiti več denarja za zdravstveno blagajno; med drugim bi povišal trošarine tobačnih izdelkov ter alkoholnih in sladkih pijač.

Izbira: posel ali pištola

Janez Lavre, direktor splošne bolnišnice Slovenj Gradec, je povedal, da mu je nekoč eden od poslovnih partnerjev del na izbiro le dve možnosti: posel ali pištolo. Potem ko je to prijavil, se ni, pravi, z izjemo dveh zaslišanj zgodilo nič konkretnega. Pojasnil je tudi primer, kako so zbili cene zdravil in opreme: pristopili so k skupnemu javnemu naročanju, uvedli terapevtske skupine, zmanjšali zaloge in dosegli nižje cene. Opozoril je tudi na to, da je zdajšnji položaj resen, politika pa se te resnosti premalo zaveda. Predlaga, da finančni in zdravstveni minister ter ZZZS preučijo vse vidike te problematike in tudi ugotovijo, kakšno zavarovanje bi bilo najprimernejše za vse. Pravi, da je javnost o zavarovalnicah tudi premalo obveščena: »Še vedno ne vemo, kaj je v tej košarici, vsi vemo le, da v tej košarici ni dovolj denarja,« je pristavil.

Enaka proteza, ogromna razlika v ceni

V oči je zbodel tudi pogovor z direktorjem hrvaške bolnišnice v Lovranu. Povedal je namreč, da proteza kolka pri njih stane 778 evrov, medtem ko je treba v bolnišnici Valdoltra za povsem enako protezo odšteti 1301 evro. »Če delaš razpis za avto, ne moreš napisati: Želim tistega s krogom in z zvezdo,« je bil povsem jasen.

Odgovora, zakaj je enaka proteza pri nas toliko dražja, pa ni.

Predstojnik pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajko Kenda je poudaril, da bi morale vse bolnišnice vedeti, po kakšni ceni druge bolnišnice kupujejo material in zdravila, medtem ko kirurg Erik Brecelj predlaga agencijo s strokovnimi ljudmi, ki bi iskala najnižje cene. Priznal je sicer, da so zdravniki nagnjeni k najnovejši in najdražji opremi. »Tudi če vso korupcijo odpravimo, pa je ne bomo, v zdravstvu manjka denarja,« dodaja. Kot pravi vzrok za odstop Trop Skazove je Kenda navedel neusklajenost vlade in koalicije, ki po njegovem nista vedeli, kaj naj z ministrico sploh počnejo in pri čem naj jo podprejo. Meni, da bi morala vlada ministrom bolj pomagati, ne pa biti »neka mrtva roka«.

Dopolnilno zavarovanje se v vsakem primeru poslavlja

Predsednica združenja proizvajalcev Mojca Šimnic Šolinc je poudarila, da na strani proizvajalcev ni zadržkov proti centralnemu naročanju opreme in zdravil. Izpostavila je, da javna naročila v zadnjem času težijo k najnižji ceni in so osredotočena na posamezne izdelke in ne več na skupine. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat pa je povedala, da so zdravniki premalo izobraženi o zdravstveni ekonomiki in da bi morali znati povedati bolnikom, koliko lahko dobijo za svoj denar. O dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju je povedala, da je usmeritev ministrstva še vedno ta, da se ga poskuša ukiniti in ga nadomestiti z neko drugo obliko, pri kateri bi vsak plačeval sorazmerno s svojimi prihodki.

O Bešič Loredanu

Najverjetnejši kandidat za ministra za zdravje je Danijel Bešič Loredan, za katerega njegov kolega Brecelj meni, da je človek, ki upa tvegati, dvomi pa, če bo kot minister lahko res kaj spremenil, saj je zdravstveni sistem res težaven. V nasprotju z njim Fakin le težko verjame, da bo Bešič Loredan do ministrskega stolčka sploh prišel, saj se je danes razvedelo, da je poleg javne službe opravljal še delo v zasebni ambulanti image. Fakin ne verjame, da ga bo politika sprejela, saj bo verjetno ugotovila, da je za kakšno stranko preveč škodljiv. »Če nisi prav pobarvan, ne moreš biti direktor neke bolnišnice. Izkušnje in znanje ne štejejo veliko,« še dodaja.

Deli s prijatelji