BREZ PODPORE

Fakin meni, da je žrtev političnih kupčkanj

Objavljeno 24. april 2015 22.01 | Posodobljeno 24. april 2015 21.59 | Piše: STA, Mo. S.

Samo Fakin med poslanci ni dobil podpore za vnovično imenovanje na čelo ZZZS.

Fakin pravi, da so zaposleni že dobili nove anekse.

LJUBLJANA – Samo Fakin, ki mu danes poslanci niso izrazili podpore pri vnovičnem imenovanju za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), meni, da je žrtev političnih kupčkanj. Iz razprave poslancev se po njegovem mnenju kaže strahovito nepoznavanje zdravstvenega sistema. Vnovičnega potegovanja za to funkcijo ne izključuje.

Podprl ga je le en poslanec?!

»Glede na prejšnje razgovore nisem pričakoval, da me bo podprl samo en poslanec, ampak sem pričakoval podporo vsaj 10 ali 15 poslancev,« je dejal Fakin po današnjem glasovanju v državnem zboru (DZ). Po njegovem mnenju je tako skromna podpora v DZ posledica lobiranja interesnih skupin v ozadju, ki imajo z zdravstvom druge namene. »Menim, da je tu ideja o drugih zavarovalnicah, ki jo zagovarjata zdravniška zbornica in Vzajemna. Cilj te ideje je več denarja iz žepov državljanov, jaz pa temu nasprotujem,« ocenjuje Fakin, ki je javno zdravstveno blagajno vodil preteklih osem let.

Poudaril je, da je ZZZS pod njegovim vodenjem vseskozi deloval v skladu z zakonom, kar ugotavlja tudi računsko sodišče, in tudi v skladu s sklepi vlade. Glede presežka v poslovanju ZZZS, kar mu očitajo poslanci, saj da so po drugi strani v zdravstvu dolge čakalne dobe, pa Fakin pravi, da je ta presežek želel nameniti za skrajševanje čakalnih dob, a je ministrstvo za zdravje temu nasprotovalo in želi z njem kriti izgube bolnišnic, ki pa jih po njegovem mnenju ne zna upravljati.

»Kdo pa je še v plusu?«

»Za sabo puščam pozitivno blagajno. Kdo pa še je v plusu? In sedaj tisti, ki ne znajo države rešiti in minusa v bankah, mi bodo pamet solili, da nisem primeren,« je ogorčen Fakin. Dodal je, da ga ob takih poslancih skrbi za usodo slovenskega naroda. Kot je še povedal, z veseljem pričakuje, da bodo zdaj, ko so odstranili po njihovem mnenju zadnjo oviro za razvoj sistema, v roku nekaj tednov slovenskim državljanom pokazali, kako se zdravstveni sistem upravlja.

ZZZS bo zaradi nesoglasja poslancev k imenovanju Fakina moral ponoviti razpis za generalnega direktorja. Fakin še ne ve, ali se bo vnovič prijavil na razpis. »Imam veliko znanja in uspehov in glede na to, da bodo slovensko zdravstvo v naslednjih letih obvladovale velike težave, ker poslanci niti približno ne vedo, kaj bi delali z njim, bo priložnosti obilo,« je prepričan. Tako še ne ve, ali bo ostal v zdravstvu. Ima pa na mizi kar nekaj ponudb, ki pa jih noče razkriti. »Pri odločitvi, kam bom šel, bom izbiral okolja, kjer res želijo spremembe,« je dodal.

Deli s prijatelji