KOMISARKA

Fajonovo še, še, 
Bratuškove ne!

Objavljeno 28. avgust 2014 14.27 | Posodobljeno 28. avgust 2014 14.27 | Piše: Jadran Vatovec

Klin se s klinom zbija: Fajonova naj bi bila Junckerju celo bolj všeč.

Stališče mandatarja in njegove SMC bo zagotovo z največjim veseljem podprl tudi Židanov SD. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA, BRUSELJ – Da mandatar za sestavo 12. slovenske vlade vse do takrat, dokler ministrov, ki jih namerava predlagati, še ne bodo potrdili v državnem zboru, pač res nima pristojnosti, da bi po funkciji vplival na izbiro kandidatke ali kandidata za evropsko komisarko ali komisarja iz Slovenije, je potrdil tudi sam dr. Miro Cerar mlajši. Je pa kljub temu, to je znano, v ponedeljek napovedal, da želi vzpostaviti s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem čim prej takšno komunikacijo, da bo slednji menda »v prihodnjih dneh lahko prisluhnil tudi njegovim argumentom«. Hecno, že ko je to izjavljal, je dr. Cerar moral vedeti, da do takrat, ko naj bi se predvidoma Juncker že dokončno odločil, komu iz Slovenije ponuditi komisarski stolček, zagotovo še ne bo mogel prisluhniti morebitnemu predlogu nove slovenske vlade. Ker te pač še ne bomo imeli.

Potočnik je pač zamudil vlak

In? Kaže, da je Cerar zaradi tega vse moči pragmatično (pre)usmeril predvsem v iskanje rešitve, s katero naj bi mu, če že nič drugega, vsaj mag. Alenki Bratušek uspelo preprečiti, da si jo Juncker izbere za eno svojih komisark. Res sicer je, da je Cerar najprej še razmišljal, da bi bilo morda še najbolje, če bi v cesarjevih novih oblačilih evropskega komisarja iz Slovenije (lahko) ostal kar dozdajšnji evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik, oziroma da se je Potočnik zgolj pogojno raje nekoliko potuhnil, ko nam je in mu je postalo jasno, da si Bratuškova na vse kriplje prizadeva, da bi prišla do nove in predobro plačane sinekure, tokrat v Bruslju. Drži pa tudi, da je potem naš dozdajšnji evropski komisar hitel pojasnjevati, da bi bil vendarle pripravljen »celo resno premisliti o vnovični kandidaturi za evropskega komisarja«, če bi le dr. Cerarju uspelo najti pot do Junckerjevega srca.

Zato je še toliko bizarnejše pojasnjevanje ministra za obrambo v odstopu Romana Jakiča – mimogrede, Jakič že najmanj eno leto velja za dežurnega Sanča Panso mag. Alenke Bratušek –, češ da bi se vsi mi, še posebno pa Cerar, le morali zavedati, da v mednarodni skupnosti veljajo neka načela in da evropske komisarke in komisarje izbira evropski mandatar Juncker, ne pa slovenski mandatar Cerar: »Morebiten preklic seznama treh kandidatov (Bratuškove, Fajonove in še Karla Erjavca), ki ga je vlada Bratuškove poslala v Bruselj, bi bil vsekakor neljub precedens za Evropsko komisijo. Izpostaviti kaže znanje mag. Alenke Bratušek, ki ga je pokazala na področju javnih financ, pri vodenju vlade, in tudi to, da je že bila predsednica vlade.« No, ja, nepojmljivo butalski precedens je bilo sicer že to, da so tri stranke koalicije (ZaAB, SD in Desus) premierke mag. Bratušek v Bruselj poslale kar seznam z dvema kandidatkama in kandidatom, ki so pač člani ZaAB, SD in Desusa. Da bi bila (da je) politična burleska popolnejša, je mag. Alenka Bratušek svetu svoje (!) stranke ponudila celo odstop s funkcije predsednice Zavezništva Alenke Bratušek. Le kdo bi lahko vnaprej slutil, da njenega odstopa svet ZaAB ne bo sprejel, a ne?

Kakor koli, da ne Cerar ne njegova SMC nikoli nista bila navdušena nad tem, da je premierka v odstopu kar samo sebe poskušala spraviti v Bruselj, najbrž ni državna skrivnost. Znani sta še dve dejstvi: prvič, obe koalicijski partnerici Cerarjeve SMC (SD in Desus) imata v tem hipu še kopico (predvsem kadrovskih) razlogov, da se zelo trudita na mandatarja narediti vtis, da mu želita v vsem ustreči. Dr. Cerarju pa je nekaj le treba priznati: da je, če govorimo o Bratuškovi, poleg upravičenih pomislekov predstavnikov nove vladne koalicije pripravljen politično nadvse korektno upoštevati tudi mnenje državljank in državljanov, ki se očitno sploh ne strinjajo z za lase privlečeno domnevo, da bi bila najprimernejša za novo evropsko komisarko.

V Sloveniji zagotovo ni priljubljena

Dr. Miro Cerar mlajši naj bi predsedniku Evropske komisije zdaj predvsem namignil, da nova sloevnska vlada kot kandidatko za evropsko komisarko iz Slovenije podpira evropsko poslanko in članico SD mag. Tanjo Fajon, ne pa mag. Alenko Bratušek, ki je bila (vsaj po mnenju Cerarja in SMC) celo najodgovornejša za padec svoje vlade in posledično za predčasne volitve ter je po zadnjih raziskavah javnega mnenja tudi najmanj priljubljena od vseh naših parlamentarnih politikov. Raziskave so namreč povedale, kako zelo uspešna naj bi bila med slovenskimi volivkami in volivci zaradi svojega znanja po enoletnem vodenju vlade. Če bo Cerar dovolj prepričljiv, bo v fotelj nove komisarke iz Slovenije skoraj gotovo sedla Fajonova.

Deli s prijatelji