O PRITISKIH

Fajonova: Janša je bil pravnomočno obsojen in Slovenija sojenj ne prepušča ulici

Objavljeno 30. junij 2014 18.06 | Posodobljeno 30. junij 2014 18.06 | Piše: STA, M. U.

Zaskrbljenost EPP »predstavlja politični pritisk na slovensko sodstvo in javnost«.

Tanja Fajon.

LJUBLJANA – Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v odzivu na izjavo Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri ta izraža zaskrbljenost zaradi zaprtja prvaka SDS Janeza Janše, zapisala, da izjava EPP »predstavlja politični pritisk na slovensko sodstvo in javnost«. EPP ni dejavnik, ki bi mogel ali smel sodišču diktirati termine, je poudarila.

Predsedstvo EPP, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, ki ji pripada tudi SDS, je prejšnji teden izrazilo zaskrbljenost nad odhodom Janše v zapor pred parlamentarnimi volitvami. Izrazili so tudi upanje, da bo vrhovno sodišče čim prej odločilo v Janševem primeru.

Janez Janša je bil pravnomočno obsojen

»Janez Janša je bil pravnomočno obsojen, obsodilo ga je sodišče Republike Slovenije. Slovenija je pravna država, je članica EU in sojenj ne prepušča ulici in interesom političnih skupin. Ali ga bo sodišče na ponovnem sojenju oprostilo ali ne in kdaj bo to storilo, bo izključno odločitev sodišča,« je poudarila Fajonova. »Nasveti« EPP slovenskim sodiščem so po prepričanju evropske poslanke škodljivi, Fajonova pa še meni, da EPP najverjetneje izrablja določen del svojega članstva, saj je »težko verjeti, da se vsi njeni poslanci strinjajo z vmešavanjem v pravosodje držav članic na podlagi enostranskih informacij«.

Deli s prijatelji