KDO KUPI?

Factor banki prodajal tudi Miro Senica

Objavljeno 06. maj 2014 23.32 | Posodobljeno 06. maj 2014 23.57 | Piše: T. L.

V Factor banki poskušajo za velik denar prodajati nepremičnine, zemljišča, poslovne prostore, ki so ostali v njihovih bilancah.

Odvetnik Miro Senica

LJUBLJANA – Veliko prahu je dvignila država z odločitvijo, da bo z davkoplačevalskim denarjem reševala zasebni nasedli finančni ustanovi Probanko in Factor banko, ki sta podelili vrsto vprašljivih posojil, zaradi česar zdajšnje izredne uprave zoper odgovorne ter druge pravne in fizične osebe vlagajo številne kazenske ovadbe. Po nenavadni posojilni politiki pa so zdaj v Dnevniku osvetlili še nepremičninske posle, v katere se je vpletla Factor banka, ki se zdaj želi za visoko ceno znebiti različnih nepremičninskih projektov, zaseženih stanovanj, poslovnih prostorov in zemljišč.

Banka dobrohotno pomagala lastnikom KLI Logatec

Tako, denimo, iščejo kupca za 130.000 kvadratnih metrov velik proizvodni kompleks v Logatcu. Zanj naj bi banka plačala več kot 12 milijonov evrov, zdaj pa želijo iztržiti nekaj milijonov več: zahtevana cena namreč znaša 15 milijonov evrov. Posla v Logatcu je banka speljala ob pomoči novoustanovljenega podjetja Factor-In in s tem pomagala lastnikom KLI Logatec (Kad, Zavarovalnica Triglav, NFD 1, Stol in fizične osebe), da so v postopku njegove likvidacije prejeli že več kot štiri milijone evrov, poroča časnik. 

Blokov ni, denarja ni, zdaj pa se prodaja

Z denarjem Factor banke so se projekta v Podutiku lotili poslovni partnerji bivšega predsednika uprave banke Borisa Pesjaka, in sicer gre za gradnjo stanovanjske soseske med Cesto Andreja Bitenca in Pilonovo cesto, kjer bi moralo zrasti deset stanovanjskih blokov. Blokov ni, banka pa je do zdaj v projekt vložila 14 milijonov evrov. Po pisanju Dnevnika poskuša banka zazidljivo zemljišče zdaj prodati za 17 milijonov evrov.

Kupil in Factor banki prodajal tudi Senica

Prodajajo tudi celotno tretje nadstropje v poslovni stavbi na Tivolski cesti v Ljubljani. Podjetje Factor-In je postalo njegov lastnik sredi leta 2008. Le nekaj mesecev pred tem ga je sicer kupil znani ljubljanski odvetnik Miro Senica, ga vložil v Factor-In in s tem postal njegov lastnik, takoj zatem pa podjetje prodal Factor banki.

Milijoni za družino Volk

Na prodaj so tudi 1000 kvadratnih metrov veliki poslovni prostori v Ljubljani, ki jih je imelo prej v lasti podjetje Lacom - fin. Njegovi solastniki so bili člani družine Volk, ki jim je po poročanju časnika banka posodila kar tri milijone evrov. Nepremičnina je na prodaj za 688.000 evrov.

Factor banka je financirala tudi podjetje Dom-Smreka, ki ga je obvladoval Samid Braco Osmanović. Osmanovićeva podjetja so za seboj pustila 60 milijonov evrov dolgov, ki jih je kreditiral NLB. Factor banka pa je poslovala tudi z Brankom Plešincem, nekdanjim manjšinskim lastnikom Poslovne cone (PC) Komenda, ki je bil vpleten v številne afere v tamkajšnji občini. 

Cilj: 65 milijonov evrov

Banka želi še 300.000 evrov za 5000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Komnu. Sicer pa je bila banka aktivna tudi prek naših meja: financirala je črnogorsko podjetje AD Elektrotehna, ki je v stečaju, ni pa jasno, koliko denarja je banka podjetju dala. Ima pa banka na zemljiščih podjetja, ki se zdaj prodajajo, vknjiženih več hipotek. 

Skupaj banka prodaja 30 nepremičnin in nedokončanih projektov po Sloveniji in na Hrvaškem, za katere bo poskušala iztržiti visokih 65 milijonov evrov, še poroča Dnevnik

Deli s prijatelji